Hledám: jednoduché multimediální centrum

Prolezl jsem internet, ale nejsem spokojen. Mám starší desktop, který už asi pět let převážně hraje TV, muziku, filmy a surfuje. Slouží také jako „datový sklad“ – má sice malý disk (60 GB), ale zatím to stačí.

Byla tam Mandriva, SAM Linux, Zenwalk (jen jako test). Všechno ok, ale to nechci. Mám TV kartu s dálkovým ovládáním, v záloze (=až bude signál) číhá DVB-T tuner. Ale jakou distribuci tam – sakrblé – dát?

Co bych rád?

Chtěl bych poslouchat muziku, čumět občas na filmy, sledovat TV (analog a výhledově digitál) a při nejlepším ji nahrávat. Dále potřebuji spustit webový prohlížeč a také programy jako SSH nebo NFS kvůli síťovému spojení pro kopírování souborů (filmy, hudba, zálohy notebooku). Ideální by byly také nástroje pro stahování – např. torrent klient. Vypalování nebo ripování DVD by byla balada, když už jsem tam konečně koupil DVD RW mechaniku (jen za 700, kupodivu :-)).

MythTV

Zkoušel jsem. Opravdu nemám náladu řešit vytváření MySQL uživatele a plnit tabulky. Nepodařilo se mi to ani nastavit, je to na několik hodin. Velké zklamání.

Domovská stránka.

LinuxMCE

To samé v bledě modrém. Umí to sice regulovat teplotu v kuchyni a zavírat dveře do garáže, ale v kuchyni mám třicet let starý radiátor a garáž nemám. Zato mám obstarožní (ale funkční) TV kartu, kterou byl porod rozjet. Už ani nevím, kde se v tom strašném menu skrývala položka „Watch TV“. To prostě nechci.

Domovská stránka.

GeeXbox

Šikovná malá věcička na přehrávání médií, hodně se mi líbí a hraje roli favoritka. Bohužel ale nesplňuje vše, co potřebuji – a to je jednak webový prohlížeč a jednak možnost spouštět SSH nebo NFS, aby se na počítač daly kopírovat soubory (třeba zálohy). Taky, pokud si dobře pamatuji, nemá žádnou podporu pro přehrávání televize.

Domovská stránka.

Freevo

Ještě lepší než GeeXbox, ale opět – stejné a další slabiny. V případě TV je příliš založeno na XMLTV (elektronický program televize), které naše televize nejsou schopny dodávat, protože v této oblasti probíhá tuhý „protipirátský“ boj – viz problémy s TV programem na Jabberu. Prostě to nechápou jako službu veřejnosti (divákům), ale jako marketingový nástroj. Takže se ohánějí paragrafy a smlouvami.

Freevo je na této službě ovšem výrazně závislé a rozjet jej bez ní je minimálně problematické. TV sice jde sledovat, ale komfort se tomu říkat nedá. Navíc Freevo tuším nelze ovládat myší, což je pro mě nepřijatelné – klávesnici připojuji minimálně.

Proto chovám určité naděje směrem k druhé verzi Freevo, která se snad objeví ještě letos.

Mrtvolky, nehodí se

Dále jsem našel a zavrhl následující (často pro jejich zastaralost nebo reálnou neexistenci, proto ani neuvádím adresy): DeMuDi (Debian Multimedia Distribution), UbuntuMMC, Ubuntu Studio, Dyne:bolic, Morphix, LinDVR (velmi omezené, jen pro DVB-T), KnoppMyth (děsivá kombinace Knoppixu a MythTV, stejně funkční jako Myth).

Ideál

A včil, babo raď. Přece není možné, že tak blbě hledám, nebo že by taková distribuce fakt nebyla? Nějaký mix mezi GeeXBoX a Freevo, nechci live, velikost do 500 MB, nastavím cokoliv, ale ne víc než hodinu. Nepotřebuji pravidelný upgrade – jenom prostě KISS!

Opravdu ocením vaše zkušenosti, milerád o tom napíšu článek, budu se snažit, fakt. Díky za pomoc. 🙂

5 komentářů u „Hledám: jednoduché multimediální centrum“

  1. Zkoušel jsem MythTV, asi to funguje, ale nepoužívám to. Na svém MCE mám konzoli přes celou obrazovku a KDE 🙂

  2. Provozuji k plné spokojenosti MythTV. Soft je to v pravdě geniální. Automaticky se mi stahují TV programy, automaticky se mi vyhledávají epizody pořadů nezávisle na času vysílání (sám SW pořady automaticky vyhledává podle jména). K tomu archiv vlastních filmů, hudby, fotek… Jediné na co bych si příště dal pozor je grafika – nebrat ATI.

  3. P.S. Uživatele MySQL ani tabulky jsem ručně nevytvářel. Ubuntu 7.04, MythTV z repozitáře.

  4. No mozno cesta predpripravenej distrib. nie je pre teba to prave. Co takto skusit si priohnut normalne distro – Debian, Arch, minimalna openSUSE.

Komentáře nejsou povoleny.