Věci, které nechápu: svodidla

Za poslední měsíce si značím věci a fakta, která nechápu a nerozumím jim. Přemýšlím nad nimi dlouho, ale opravdu nejsem schopen dopátrat se vysvětlení. Zkusíte mi pomoct?

Zabedněná odpočívadla

Snad někdy na jaře jsem si všiml, že správa cest začala systematicky zabedňovat pomocí svodidel všechna místa, kde se dalo zastavit – neoficiální odpočívadla. Mám teď na mysli cestu z Opavy do Olomouce přes Libavou, kudy jezdím často. Ale týká se to také trasy Opava-Olomouc přes Šternberk.

Zničehonic se prostě objevila zbrusu nová svodidla na místech, kde jsem si mohl dříve v klidu ulevit (nebo spolucestující). Vím, že to není extra kulturní, ale na druhou stranu, vždycky to tak bylo. A já jsem úzkostný, když musím ve stresu hledat záchod. Velmi rychle se dostávám do stresu.

Detail 'parkoviště' nad Fulnekem

Tak se ptám – proč? Myslím, že pozemky nebyly soukromé, jinak by je cestáři nemohli zabednit, musí tedy patři jim. Obzvláště to nechápu na „parkovišti“ nad Fulnekem, kam se vejde několik kamiónů – je to vybetonovaná plocha, nyní zcela nepřístupná. Když v kopci dojedete pomalejší auto nebo traktor, není šance ani předjet, ani na chvíli zastavit. Není kde. A kopec je hodně dlouhý.

Kopec z Fulneku na Odry

Silnice – na fotce z pravého horního do levého dolního rohu – z Fulneku do Oder je do řádného kopce. Je relativně velmi úzká, takže pokud tam dojde k nehodě, zcela vypadne jedna velmi frekventovaná dopravní trasa k dálnici. Zastavit není kde.

Napadlo mě ještě, že místa mohla být nebezpečná pro plynulost provozu. Ale pokaždé, když projíždím kolem, to zavrhnu. Jedná se o velké plochy, které si každý, kdo tudy projede aspoň dvakrát, dobře pamatuje.

Druhé krásné chcací místo bylo jen o kousek dál, nedaleko osady (pár baráků u silnice, zastávka, padesátka), jejíž jméno mi teď vypadlo. Krásný plac u lesa, stavěli jsme tam vždycky.

Plácek u lesa

A dneska? Betonové zátarasy(!!), aby tam nikdo nemohl vjet; protože je to u lesa, vyjíždějí tudy lesáci, takže výjezd je vlastně do protisměru, najet se nedá, leda za cenu dosti vysokého rizika – ale plácek je pomocí obrovských kvádrů „vytvarovaný“ tak, že se na něm nedá otočit – prostě jen jako výjezd z lesa.

A poslední místo, které je zabedněné, je nad obcí Vrchy, směrem od Opavy na Fulnek. Vrchy jsou klasický špunt, naprosto nejhorší možná komunikace – úzká silnička přes dědinku v údolí, kde stačí šprajclá dodávka a hned je to na Radiožurnálu. Je to stále stejná hlavní cesta z Opavy na dálnici, děsná silnice.

Plácek na obcí Vrchy

A před tou dědinkou na kopci, odkud jsou krásně vidět Beskydy, pokud je tedy pěkně, byl plácek, kam se vešly dva kamiony. Zabedněno – chtěl jsem odtud jednou fotit rozhled, už jsem to nestihl.

Tak ví někdo, proč? Nejsou to jediná místa, kde je solidních pár set kilo kvalitního nového kovu, ačkoliv silnice je samá díra.

Nechápu to.

Obrázky převzaty z Mapy.cz.

3 komentáře u „Věci, které nechápu: svodidla“

  1. Protože lidi jsou hovada a vyhodí, co můžou. V kopci od Fulneku na Odry vznikala pomalu a jistě jedna obrovská skládka, proto se to tam zadělalo… a když se ti chce na záchod, tak pod kopcem ve Fulneku je Benzina a v Odrách další dvě :-))

  2. Bohuzel, po vzoru DE – na odpocivadlach se dely nekale rejdy,
    mnozi ridici zde nejen o portmonku prisli, … – bohuzel zavrene
    odpocivadlo pak moc nepotesi ;(

Komentáře nejsou povoleny.