Spustili jsme novou verzi portálu www.Openoffice.cz

V červnu jsme v QCM, s.r.o., dospěli k závěru, že portál OpenOffice.cz si zaslouží pravidelný obsah. Rád jsem to dostal na starosti. 🙂 Po nějaké době jsme dospěli k závěru, že plán rozvoje, který mezitím vznikl,  má stabilní základy, vedení firmy souhlasilo a především uvolnilo požadované kapacity, takže jsme mohli začít s prací.

Dnes je první den spuštění nové verze, která je v historii českého portálu třetí, což koresponduje s třetí verzí samotného balíku, která přijde každým dnem. Myslím, že jsme odvedli kus práce, za což patří všem kolegyním a kolegům velké díky. Portál ale není nikdy hotový, jak vím ze zkušenosti na LinuxEXPRESu (a předtím také z AbcLinuxu.cz). Stal jsem se tedy osobou odpovědou za provoz, obsah a především rozvoj portálu www.openoffice.cz.

To nepůjde jen tak samo o sobě, je potřeba mnoho schopných a ochotných lidí. Články, které vycházejí a budou vycházet, samozřejmě honorujeme, ale na portálu jsou další sekce, které jsou pro uživatele kancelářského balíku velmi důležité, a placené nejsou. Je to především fórum, kam chodí množství lidí a čeká tam kvalifikovanou pomoc. Dále jsme zřídili wikistránky, což je prostor, kam můžete napsat nějaký postřeh nebo krátký návod, který považujete za tak dobrý, že ho chcete sdělit ostatním. Není třeba se bát, není to složité a přidat se může každý (vše lze vrátit).

Jak jsem psal, práce teprve začíná. Takový portál je komplikovaná věc – je na něm registrovaných přes 5000 uživatelů, obsahuje několik set článků a tisíce komentářů k nim. To vše jsme se snažili převést na nový systém a snad se nám to povedlo. Přidali jsme novinky, např. značení obsahu pomocí štítků neboli tagů – mám je na blogu taky, jsou u každého článku (např.  Opava, Linux, Objektivem). Dále pak jsou nové blogy uživatelů, videonávody (ještě v přípravě), galerie obrázků a centrum pro stahování šablon a dalších doplňků.

Je jasné, že naplnit tohle všechno kvalitním obsahem je práce nekončící – ale to je právě ta výzva. Proto vítám každou pomoc. Třeba vám to ani moc práce nedá, když si uvědomíte, že máme zájem zejména

  • o šablony dokumentů
  • o ukázkové dokumenty či soubory (např. kresby Draw nebo prezentace)
  • o obrázky, jak vypadá váš OpenOffice.org (pokud je něčím originální)
  • o vaši pomoc ve fóru
  • o drobné poznámky ve wiki
  • o hlášení chyb a postřehů

To nejsou příliš náročné věci – ale jiným mohou pomoci. Tak nám držte palce, ať nás nesežerou anonymní všudybýlci a všeználci, a pokud „něco“ máte – pošlete, napište. Pod polštář to nestrčím…

2 komentáře u „Spustili jsme novou verzi portálu www.Openoffice.cz“

  1. Pekné. Jen to video mám jakési špatně viditelné. Nejdou přečíst ty žluté bubliny.

Komentáře nejsou povoleny.