E-mailový klient – první slabina, když se láme chleba

E-mailový klient je pro mě stěžejní program, bez něj bych neudělal asi vůbec nic. Následován je prohlížečem, ale na pošťáka kladu určité nároky.

Už jsem tady xkrát psal, že mám rád a používám KDE, momentálně od podzimu KDE4 (protože jsem o něm psal kapitolu do knihy o Mandriva Linuxu, rovnou jsem jej začal používat). Na poštu používám už roky KMail, což je jedna z hlavních součástí prostředí KDE – je propojená s ostatními aplikacemi do sady Kontact.

Kontact už nepoužívám, jak jsem začal víc googlovatět (sic!), přesunul se mi kalendář na web, kontakty moc neudržuju, protože mám mailový archiv. To je vlastně tak jediná důležitá věc, kterou musím hlídat. Ale zpět ke KMailu.

Štve mě. Za celé ty roky ho nedokázali vyladit tak, aby fungovalo zhruba všechno, co o něm autoři píší a aby to fungovalo rychle. A do toho přišla nová technologie – KDE4, takže se začalo odznovu. Sice už umí filtrovat příchozí zprávy na IMAPu, ale ztratil cestou 60 % výkonu. A to se teda nedá. Aby celý program sekundy nereagoval a nebo se zaseklo psaní e-mailu, protože ta sviňa vytěžuje systém čtením a zápisem kdovíčeho, to teda ne.

Jsem vážně nalomený opět překopírovat poštu do jiného programu, kde zůstane pár let… Ale do kterého? 🙁

  • Thunderbird je fajn a je první favorit. Ale kdo ví, jak to bude s jeho vývojem – má vůbec stálé vývojáře?
  • Spicebird mě láká nejvíc, ale obávám se, že je ještě nestabilní.
  • Evolution mi přijde zbytečně korporátní, ale hlavně – jako Gtk aplikace mi do KDE moc nepasuje. Jirkovi patří dík, že ho přeložil.
  • Opera je jako Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Nesedí mi.
  • Sylpheed je moc orientální a kdoví jakou má podporu, Balsa je nedodělek.
  • Programy pro textové prostředí nechci.

Tak a co včil? Chopí se někdo Thunderbirdu? Novell to nebude, ten má Evolution, Sun sice dělá OpenOffice.org, ale zřejmě nemá zájem příliš experimentovat. Takže e-mailový klient, který spousta lidí chce u OpenOffice.org, bude muset přijít z jiných končin. Spicebird? Nová hvězda? Docela by se mi hodila…

9 komentářů u „E-mailový klient – první slabina, když se láme chleba“

  1. Taky jsem si nevybral. Svůj archiv jsem nahrál do gmailu, ale pro jistotu ještě archivuju na lokále v Evolution (to ale jen proto že mám gnome, jiný důvod není). Přístup do pošty mám odkudkoli (i ze smarfounu) a ovládání klávesnicí mi celkem vyhovuje.

  2. Nechci textové prostředí, mutt má navíc problémy s UTF8, a to i ta jeho novější verze. To jde úplně mimo mě, experimenty už mám snad za sebou… 🙂

  3. Nič lepšie ako Kmail podľa mňa neexistuje. Jedine The Bat! vo Windows. Momentálne používam verziu 1.10.92 v opensuse a nemám žiadne problémy s rýchlosťou. Ale používam len pop3.

  4. No já jsem používal leta letoucí Claws-Mail, což je dost povedený fork Sylpheedu. Na desktopu jsem přešel nedávno na Evolution a laptop bude nejspíše následovat po přechodu na novou Mandrivu. Jsem GNOMEista a zapadá, ale myslím, že existovalo nějaké GTK-Qt, díky němuž se vzhled GTK aplikací kreslil jako by byly Qt. Mimochodem, jak to řešiš s Firefoxem, ten je také GTK?
    Thunderbird je podobná slátanina, jako Firefox, však je to psané pomalu jen v JavaScript/CSS/XML nad Geckem. Protože pro Windows Evolution nějak moc nefunguje, používám Thunderbird a mám problémy, přecijen kolem 500 000 mailů je na něj trochu mnoho.
    GMail nepřinutím, asi, digitálně šifrovat a podepisovat.

  5. Sylpheed neni zas tak orientalni – je to program jako kazdy jiny a je v anglictine. Jen ty stranky ma jakesi polo-japonske. Ale klient je to vyborny (POP3), jeho IMAP jsem nezkousel, ale asi to nebude zadna slava.

  6. Vlastimil: zkus gmail, v hostingu mas 40 GB. A je po problemu 😉

    ps – chapu ze ve firemnim prostredi to nelze aplikovat ;-))

  7. Taky by se mi hodil do prace klient jako je Evolution. Ten SpiceBird vypada velice dobre, ale nikde jsem nanasel moznost ulozit si k emailu poznamku. Kdyz neco vyrizuju a nejakou dobu to trva, dost se tato funkcnost hodi. Stejne tak nikde nevidim moznost psat normalni poznamky. Musi to byt pro Windows, v praci Linux pouzivat nemohu.

Komentáře nejsou povoleny.