Ottovinky – po dlouhé době zase změna

Pohled do kalendáře mi připomněl, že jsem zase dlouho nic nenapsal. A jako obvykle mám taky pádný důvod – nebyl na to čas. 🙂 Událo se tolik věcí, že bylo třeba věnovat se jim, ne psaní do blogu. Začnu nepracovně – výletem. V sobotu 28. března jsme se vydali na Kružberk, což je vodní dílo neboli přehrada. Den vody byl sice v neděli předtím, 22. března, ale to nevadí.

Kružberk je malá přehrada pod Slezskou Hartou, kde jsme byli ze stejného důvodu před dvěma lety (totok letí…). Samozřejmě je to také vesnička, abych byl přesný. Na přehradě bylo lidí jak * – doplňte si místo hvězdičky slovo reflektující „hodně moc, že nebylo kde zaparkovat a stála se fronta“. Z koruny hráze jě (jak to tak bývá) pěkný rozhled a i když se jedná o velké dílo, je jaksi malé. Ostatně i pracovník Povody Odry, který náš provázel, říkal, že tam nicmoc zajímavého neuvidíme, že je to v podstatě větší sklep. Což se také potvrdilo. 🙂

Poslechli jsme si něco z historie, prohlédli jsme si v bývalé strojovně původní turbínu a původní plány. Bylo nám řečeno, že dneska je to všechno už jinak a moderně a že tu turbínu můžeme teoreticky roztočit klikou, ale že nám to bude trvat čtyři dny, než se pohne. Dneska to technika prý všecko zvládá úplně jinak. No – vydal jsem se k té digitální skříni, abych se podíval, jak to všecko funguje. Zaujal mě velký červený vypínač, ale zahnal jsem jednu hloupou myšlenku… 😉 Vyfotil jsem něco lepšího…

Po prohlídce jsme ještě nahlédli do chovné stanice rybářů, viděli jsme spoustu ryb, které chovají a následně nasazují do okolních vod. Byl to pěkný výlet.

Fotogalerie obsahuje pár dalších fotek – ryby, stupačky v hrázi vodní nádrže a jedno prase, které fluše dolů…

Změny v pracovním životě

Od 1.4. jsem přestal být zaměstnancem firmy QCM, s.r.o. Nastoupil jsem na místo projektového manažera do obecně prospěšné společnosti Liberix. Protože jsem v QCM věnoval svou energii [také] portálům LinuxEXPRES.cz, OpenOffice.cz a od února tak openMagazinu, vyvstala otázka, co s tím. Řešení, které ještě nebylo oznámeno veřejně, je takové, že správa obou webů (a přidává se k nim ještě MandrivaLinux.cz) přechází pod Liberix, abych je mohl nadále řídit. Protože to nemohu dělat sám, moje práce spočívá v koordinaci projektu, budou mi velmi pomáhat dva redaktoři, kteří už se ujali své práce. Liberix tak získává skvělou platformu pro své aktivity a weby se budou doplňovat a nadále sílit.

Přestávám jezdit do Brna a „do kanceláře“ budu jezdit do Olomouce. Stále totiž primárně pracuji z domu. Nicméně první týdny na novém místě jsou ve znamení cestování po republice.

Počítač ve škole

V dnech 7. až 9. dubna se v Novém Městě na Moravě konala konference Počítač ve škole, kam jsem jel se jednou přednáškou a jedním seminářem pro učitele. Přednáška se jmenovala OpenOffice.org3 pro žáky, studenty a učitele, seminář se pak věnoval několika vzdělávacím programům – vydám jej na LinuxEXPRESu v lepším tvaru. Pro tyhle programy jsem potřeboval živou ukázku – zároveň jsem chtěl učitele nenápadně seznámit s Linuxem. Chtěl jsem, aby si to proklikali a sami zjistili, že to nebolí a ovládání linuxového počítače není nic složitého. Složité bylo sehnat vhodnou live distribuci:

  • Mandriva Linux žádné „edu“ live CD nenabízí a AFAIK nikdy žádné nebylo;
  • Fedora něco chystá, ale ke stažení jsem nic nenašel a podle zadání to nemá být live a má to být spíše pro VŠ;
  • Edubuntu, o kterém jsem kdysi dávno psal,  před časem jako live CD skončilo a je z něj pouze balík, který se dá doinstalovat do Ubuntu; 🙁
  • zachránilo mě nakonec openSUSE, resp. m4r3k – díky.

Ačkoliv je ta verze přes rok stará, nevadilo to. Správce sítě ji ochotně stáhl, vyzkoušel a napálil na cca 20 CD, které jsem před začátkem nastrkal do mechanik a s úderem jedenácté hodiny řekl šokující větu: „Dobrý den, jmenuji se […] …takže prosím ukončete práci s Windows a restartujte počítač.“ Trochu mi zatrnulo, když jsem vzápětí uslyšel „Jak?“, nicméně ostatní zahučeli překvapením – „Cože?! Ukončit Windows? Proboha!“

Všechno proběhlo dobře – systém naběhl, byl pomalejší a anglicky, ale vše jsem vysvětlil a vše taky probíhalo v naprosté pohodě. Nakonec se po CD jen zaprášilo, dokonce okamžitě zmizely i disky s originál Ubuntu, které jsem vzal pro jistotu. Následně se rozvinula zajímavá diskuze, ze které se snad dopracujeme k nějakým závěrům.

Mimochodem – je zcela nezbytné ty výukové aplikace lokalizovat – pokud máte jen trochu času, zkuste mě kontaktovat. Jedná se o programy pro matematiku, fyziku, astronomii, chemii, biologii, takže je nutné znát českou terminologii.

Příští týden pak jedu do Prahy na LinuxExpo s přednáškou o Mandriva Linuxu 2009.1 – o tom příště.

Další drobnosti

  • Auto jsem za 50 Kč přepsal na sebe, protože už je moje. Hurá. Hurá? 🙂 Ale jo, umyju ho, naleštím, přezuju (sakra, totok letí) a hurá na další kilometry. Aktuálně skoro 112000.
  • Zemětřesení v Itálii má tragické následky, tak jsem si odpustil článeček, který jsem chtěl napsat – takže jenom zmínka. Podle všeho běží software pro sledování otřesů na Linuxu, konkrétně na SUSE. I kdyby to byly ilustrační záběry, ten soft existuje. Neznáte ho někdo?

zemetreseni-suse

  • 4. dubna jsme s Ivanem zabrousili na Mandriva party do Brna, abychom se seznámili s lidmi, kteří jsou sdružení kolem portálu MandrivaLinux.cz. Jsou pro nás i portál důležití, tak jsme jim to jeli vysvětlit. 🙂 Přišlo jich bohužel míň, než jsem čekal. Pegas na Jiráskově, kolem kterého jsem rok a půl chodil bez většího povědomí, je super.
  • A vy víte, co je biomasa, že se jí tak smějete? 😀

2 komentáře u „Ottovinky – po dlouhé době zase změna“

Komentáře nejsou povoleny.