Co je fundraising – postřehy ze semináře pro neziskovky

Zúčastnil jsem se semináře, který pořádala společnost Neziskovky.cz a další organizace. Jmenoval se „Letní setkání pro fundraisery a ředitele neziskových organizací“ a konal se 24. srpna 2010 v Národním informačním centru pro mládež (koná se tam mnoho podobných akcí, naposledy jsem tam byl na tiskovce k zakončení E-Skills Weeku). Dozvěděl jsem se spoustu věcí o fundraisingu, čtěte.

Nejsem fundraiser, ale jak jsem se dozvěděl, je to činnost vhodná pro každého v [neziskové] organizaci, takže i pro mě. Resp. v mém případě nezbytná. Peníze pro aktivity Liberixu sháníme všelijak – a přesně tím se fundraising zabývá. Sháněním a sbíráním peněz nebo jiných hodnotných darů.

Fundraising je tvrdá robota

Je to těžká práce, která probíhá dlouho a trvale, neboť nejde jen o získání peněz. Jde o důvěrný vztah s dárcem, a ten musí být budován a udržován. Mezi dárcem a organizací musí existovat jisté pouto a samozřejmě důvěra. Dárce dává své peníze (v případě důvěry nezáleží na množství) a organizace přijímá dar, který ji zavazuje k tomu, že jej využije vhodným (případně dohodnutým způsobem.

Mezi nimi stojí fundraiser. Ne vždy bývá zaměstnancem organizace, i když je to výhodné pro všechny. Měl by být důvěryhodným a trpělivým prostředníkem, který získá od dárce jeho dar, předá ho společnosti a ta jej použije ve prospěch potřebných.

Ze semináře, který vedl Robert Kawalko, prezident Polské asociace fundraisingu, jsem si odnesl spoustu nápadů a inspirace. Několik bodů, které se týkají dobrého fundraisera, vidíte na obrázku.

Jak funguje (měl by fungovat) fundraiser

Hned do divočiny

Své schopnosti jsme si ověřili před obědem. Dostali jsme jehlu (v papírku) a byli jsme vysláni do města (tj. na Náměstí republiky), abychom místo ní přinesli co nejcennější věc. Motivem byla pohádka o dědečkovi, který dostal za dobrý skutek zlatou cihlu a tak dlouho ji měnil, až dostal jehlu, kterou ztratil cestou domů. My jsme měli přinést tu zlatou cihlu. 🙂

No nepřinesl jsem nic cenného, nemám žaludek na oslovování lidí na ulici. Nejlepší v kurzu přinesli eurobankovku, pytel instantních káv, kapučín a čokolád, lano nebo rtěnku. Profesionální fundraiser svou jehlu ztratil a dáma, již předtím prosil o výměnu, mu sprostě vynadala. Takže z toho nedělám závěry, bylo to jen cvičení. 🙂

„Člověku“ dávají všichni, dejte jiným

Seminář mi otevřel nové obzory. Nic není ideální a nelze čekat, že začnu nosit miliony, oslovit čtenáře blogu ale mohu. Uvažovali jste o tom, že byste neposílali nic Kuřeti nebo Člověku v tísni (tomu, jak se neslo na semináři, dávají všichni, čemuž se přítomný fundraiser smál a dušoval se, že to není pravda)? Že byste poslali třeba stovku Liberixu?

Symbol opuštěného dítěte (nebo syndrom?)

Dárcovství je postaveno na „prosím“ a „děkuji“. Pokud darovat nechcete, jistě dokážete žádost odmítnout. Ze strany tazatele je také neslušné dotírat a zcela nevhodné je vydírání – „hraní na city“ je ale samozřejmou součástí onoho „prosím“. A jak pak Kawalko říkal, jedna zkušená polská fundraiserka prohlásila, že také zažila mnoho neúspěchů, nicméně, že ji nikdo neodmítl více než dvanáctkrát. 😀

V případě Liberixu na city moc hrát nelze. Sice řešíme projekt pro nevidomé děti, ale jeho financování je zajištěné a neměnné. Naše aktivity nejsou sociální, nemůžeme tedy používat symbol opuštěného dítěte, kterému vaše stokoruna změní či dokonce zachrání život.

Proč darovat Liberixu

Aktivity Liberixu jsou postaveny na tom, že existuje software, který má nízké pořizovací náklady, a to výrazně ve srovnání s běžným softwarem. A my se snažíme přesvědčit domácí uživatele, firemní uživatele, učitele ve školách, lidi v neziskovkách nebo stát, aby se tento software více používal, protože to přináší výhody, primárně se ušetří hodně peněz.

Pokud získáme peníze, používáme je k následujícím účelům:

  • překlady softwaru a dokumentace
  • psaní článků, vydávání openMagazinu – s tím souvisejí redakční práce (redaktoři, grafika, sazba, korektury)
  • příprava (a tisk!) propagačních materiálů – momentálně se vyrábějí plakáty a letáky propagující open source, chybí nám ale peníze na jejich tisk
  • chceme natočit kvalitní reklamy – videoklipy (máme základ filmařského týmu)
  • rádi bychom profesionálně nafotili reklamu v různých interiérech a exteriérech (situace-slogan-řešení)
  • nápadů máme hodně, např. linuxový show room, web se vzdělávacím softwarem pro školy (poptávka je velká)

Začínám se tedy věnovat práci s dárci (och, rým) a obracím se na vás jako čtenáře, kteří mě pravidelně čtou. Zkuste zvážit podporu open source – podpořte aktivity Liberixu.

Číslo účtu 2100055120/2010 (FIO) – online náhled na účet, přečtěte si, proč nás podpořit. Ocením, když o tomto článku twítnete nebo ho nasdílíte dál. Díky.