Informace o open-source softwaru ve dvou magazínech: Open source & praxe a openMagazin

Informace o open-source softwaru ve dvou magazínech: Open source & praxe a openMagazinVíte, že se open source používá v mnoha firmách? Bezesporu to víte. Těch firem je ale pořád málo, přitom mají open-source technologie tolik výhod. Až mě to někdo překvapí, kolik výhod to je. Nejde jen o úsporu při pořizování softwaru, což je asi první věc, které si všimne každý.

Open source ve stavebninách

Všimli si jí i lidé v jedněch olomouckých stavebninách, kteří do firmy zavedli linuxové technologie před několika lety a dneska je úspěšně používají. Ušetřili odhadem 400 000 korun, to je slušné. Jde přitom o firmu, která s počítači a IT nemá nic moc společného. To se mi líbí, tak by to mělo být.

Další výhodou jsou technologie – rozmanitý a rozsáhlý ekosystém, jak se dnes open source a Linuxu často říká, nabízí ohromné množství nástrojů, které společně vytvářejí nepředstavitelné množství možností. Stačí „jen“ chytrý nápad a píle a můžete tento materiál a nástroje využít pro svůj podnikatelský záměr. Výhody jsou přitom jasné – máte stabilní a pravidelnou dodávku nástrojů, dokumentace, novinek a nápadů. Všechno můžete využít. Třeba takový kancelářský balík, který si můžete rozšířit o doplňky navíc. Nebo kompletní operační systém – třeba úplně nový, jako je Mageia. Nebo virtualizační nástroje, kupříkladu VirtualBox. Nebo programy zajišťující bezpečnost vašich počítačů. Nebo cokoliv jiného.

Open source nabízí velké možnosti. Co jsem zmínil výše, je jen letmá ukázka z nového vydání elektronického časopisu openMagazin, kde je těmto tématům věnován větší prostor.

Noviny pro ředitele, šéfy & manažery

Pokud pracujete v organizaci, kde je zájem o informace z oblasti open source, případně potřebujete argumenty pro své kolegy či nadřízené, budou vás jistě zajímat tištěné noviny Open source & praxe. Obsahují informace zacílené na manažery, nikoliv na koncové uživatele, nýbrž na lidi, kteří rozhodují a potřebují informace, aby si utvořili názor.

Aktuální číslo se zabývá ekonomickými systémy pro Linux, vysvětluje, proč jsou open-source licence pro podnikání výhodné a hlavním tématem je bezpečnost Linuxu. Víte, proč je Linux bezpečný? Má to v krvi. 🙂 Ale vážně – důvody je více a Michal Dočekal je prochází postupně a vše pečlivě vysvětluje.

Zatímco openMagazin je zdarma ke stažení v PDF, a dokonce také pro mobily (formát ePub), noviny zasíláme na vybrané adresy. Pokud myslíte, že pro vás budou mít význam, tedy že pomohou k nějaké diskuzi nebo rozhodnutí, napište nám, abychom vám pár výtisků také poslali.

Liberix vydává několik magazínů

Obě média Liberix hradí ze svých zdrojů a z darů příznivců. Je to obtížné, protože peněz moc nemáme a náklady na výrobu jsou vysoké. Pokud vám záleží na rozmachu open source v ČR, pak mu můžete nejlíp pomoci tak, že nám poskytnete dar. My tyto peníze použijeme na výrobu openMagazinu (zdarma dostupný), novin (zdarma rozesílané) a dalších informačních materiálů (např. webové stránky).

Děkujeme za podporu a stahujte & šiřte: