Linux na starém počítači – Mandriva Linux out, Ubuntu in (zatím)

Přivezl jsem od rodičů počítač, který v podstatě už skutečně dosloužil, a zkouším, co na něj případně ještě nainstalovat. Mandriva Linux 2008 stále funguje, i když už jsem tam musel nalámat jádro z neoficiálních zdrojů, aby jela webkamera. Počítač jsem kdysi koupil za cca 4000 Kč v bazaru.

Mandriva – podle mě – na údržbu repozitářů vždycky kašlala, takže dneska je ten systém regulérně mrtvý, což je možná pro někoho škoda, protože obsahuje tolik oplakávané KDE 3.5.x a dostatek softwaru. A když se podíváte na využití paměti (a vůbec její množství), možná se až dojmete. 🙂

Mandriva LInux 2008 - množství a využití paměti v KDE3

Vývoj letí dopředu. Koupil jsem v bazaru za 4500 Kč počítač s 3 GB RAM a asi 80GB diskem, což rodičům bohatě stačí. Počítač byl vevnitř jako nový, naprosto dokonale vyčištěný. Šlo na něj Ubuntu a bude sloužit další aspoň čtyři roky. Pro jistotu zkouším Linux Mint a taky Debian.

Ovládací centrum Mandriva Linux 2008
Mandriva Linux 2008 - HardDrake
Mandriva Linux 2008 - na pozadí video, zatížení nízké

 

2 komentáře u „Linux na starém počítači – Mandriva Linux out, Ubuntu in (zatím)“

  1. Po nákupu nové desky jsem si uvědomil, že ta pět let stará s P4 a 2GB RAM ještě není tak stará, tak jsem k ní schrastil pár komponent a provozuju na tom Mint 11 naprosto bez problémů. Poslední dobou jsem si zvykl na OpenBox a spolu s Tint2, Conky a ADeskBarem mám desktop jakej mi vyhovuje. Pokusně jsem na tomhle stroji zkoušel CrunchBang, kterej se zdá být ještě svižnějším, ale Mint má bohatší repozitáře balíčků, takže zatím zůstávám u něj.

  2. Nedojal jsem se, ten prohlížeč obrázků automaticky přeskakuje po pár sekundách na další obrázek, takže jsem se akorát nasmolil.

    Na jednom starém PC (P3, tuším 256MB RAM, 10GB HDD) se starám o Ubuntu a funguje to, jenže u těchto starých PC je problém, že jsou hlučná a pomalu jim odchází disky, přičemž údržba se nevyplatí ani omylem.

Komentáře nejsou povoleny.