PCManFM – rychlý a inspirativní správce souborů nejen pro LXDE nebo Xfce

Mezi klasické správce souborů v Linuxu patří Nautilus (prostředí GNOME) nebo Dolphin (prostředí KDE4). Možná znáte také Thunar v prostředí Xfce a Midnight Commander pro textové prostředí. To ale není vše, v Linuxu máte na výběr další šikovné programy, které možná neznáte. Přečtěte si o nich.

PCManFM

Malý a velmi šikovný souborový manažer určený pro prostředí LXDE a inspirovaný Thunarem. Pracovní plocha je tvořena seznamem souborů a bočním panelem. Seznam souborů může být ikonový, s náhledy na obsah, kompaktní a detailní. Boční panel zobrazuje buď adresářovou strukturu, nebo místa (disky a záložky). Program dokáže připojit vzdálené složky pomocí protokolů ftp a ssh (nikoliv fish). Dokáže také spravovat výměnná média. Před časem jsem si ho oblíbil, když Thunar nepodporoval síťové protokoly.

Program najdete v mnoha distribucích. Na jeho stránkách najdete informaci, že autor plánuje jeho přepsání a že nová verze bude na konci roku 2009. Stránky jsou tedy zastaralé, ale program se vyvíjí, poslední verze 0.9.10 je z listopadu 2011. Před časem jsem ale autorovy záměry pochopil jinak, ohlašoval projekt PCMan-NG, možná ho ovlivnil vznik forku – viz dále.

Správce souborů PCManFM

PCManFM-Mod

Autor PCManFM (říká si PCMan) začal pracovat na jeho nové verzi, protože nebyl spokojen s vnitřní architekturou programu a protože nebylo možné splnit nové požadavky uživatelů. Úpravy ale začali provádět také další uživatelé a výsledkem je nový projekt SpaceFM. Jeho autorem je IgnorantGuru, bloger a vývojář. Mezistupněm ve vývoji je tedy verze PCManFM-Mod, která se v současnosti nachází ve zdrojích softwaru; ještě tam není SpaceFM.

PCManFM-Mod je jednodušší než PCManFM, neumí např. připojovat vzdálené disky. Souvisí to s tím, že část funkcí se přesunula do samostatné knihovny. Na druhou stranu přibyly uživatelské příkazy a opravy chyb.

 

Správce souborů PCManFM-Mod

 Toto je první článek, další budou následovat, souborových správců je tolik, až mě to samotného dojalo. 😎

Čtete seriál

Dočetli jste jeden díl seriálu Správci souborů. Tohle jsou další: