Je čas převést zálohy ze starých CD na externí a internetový disk

Protože nedávno Jolana na saních Voldánová upozornila národ, že zálohovací cédečka právě mizí v digitálním kompostu, rozhodl jsem se i já, že nakopíruju zálohy na externí disk a zřejmě taky na internetový disk. CD z roku 2006 je ok, nořím se do let 2003 a 2001 (jedno je z 23.7.2001).

Jako problém ovšem vidím to, že ta data jsou často na nic a nemají žádnou hodnotu. Nebo proč jsem vlastně vypaloval špatné mptrojky But? Vtipný je software jako AVG nebo ovladač na jakousi zvukovku. Samozřejmě rodinné fotky, o ty jde hlavně. Uff, našel jsem návod Jak se připojit k internetu přes mobil nebo zárodky diplomky…  Děsná historie, chci to vůbec vědět?

Kam zálohovat

Uvažuju o  nákupu 50 GB u Dropboxu nebo Ubuntu One a zřejmě taky část nechám na Memopalu (krátkodobé zálohy).

Jak to řešíte vy? Vím, že část lidí odmítá svěřovat data třetím stranám, ale mně to nevadí. Tak mě zkuste nepřesvědčovat. 🙂

21 komentářů u „Je čas převést zálohy ze starých CD na externí a internetový disk“

  1. Já používám Crashplan. Za $5 měsíčně neomezená záloha jednoho počítače na jejich servery, zadarmo třeba na externí disk nebo na jiný počítač. Je multiplatformní, mají i app pro Android.

  2. Jojo, kdysi jsem taky zálohoval podobné věci…tenkrát jsem měl ještě pomalý internet, tak jsem pro jistotu všechno stažené schovával a vypaloval. A v 99% jsem se k tomu už stejně nikdy nevrátil 🙂

    Co se týká dokumentů, ty zálohuju na Dropboxu. Fotky mám na třech pevných discích na dvou různých lokalitách. Nemám úplně dokonalé zálohování, ale šance že přijdu o vše důležité je minimální…maximálně hrozí ztráta dat za několik málo dní/týdnů.

  3. No dokumenty (textové, tabulky, etc.) mám na Ubuntu One. Tím je mám po ruce (záloha, která leží doma, když potřebuji vyhrabat starou smlouvu je na nic) a také to občas třídím. Vzhledem k charakteru dat je místa víc než dost. Občas hodím zálohu na externí disk. Kritická osobní data jsou zašifrována silnou šifrou, čili se ničeho nemusím bát (omyl, bojím se, že zapomenu heslo).

    Fotky jsou na externím disku. Je to nevyhovující a navíc to samozřejmě nikdo netřídí.

    Pak mám ještě filmy na externích discích.

    A softwarové projekty mám na GitHubu…

  4. Zdravim,
    ja to aktualne resim takto…
    Velka data mam na SAS diskstation (od Synology), kde mi uvnitr bezi dva TB disky (v mirroru), k diskstation pristupuji pomoci SSH a SSL. V nejblizsi dobe bych rad jeste rozbehnul SFTP pro snadnejsi pristup. Takze je to reseni i relativne bezpecne.
    Mala data – Dropbox…
    Tzn kombinace jak cloudoveho, tak home storage reseni.
    Libi se mi Crashplan, ktery zminoval „Richard“vyse.

  5. Používal jsem Gdisk, ale furt mi tam něco nesedělo, tak to mám teďka tak, že na Gdisku mám dokumenty a na ostatní mám placený DropBox. Teď sice nesnížili ceny, ale navýšili kapacitu na dvojnásobek, tak není co řešit. Čas od času udělám offline backup na externí disk.

  6. Počkej, až ti domácí disk odejde a ten netový odstaví FBI a BSA 🙂

    Nedávno jsem četl, že výrobci zkrátili záruky u disků. Zajímalo by mě, proč?
    Já mám taky externí disk, ale data kterých si vážim pro sichr i vypaluju na zlatá DVD a eště je nahraju na Dropbox…

    Běžné aplikace jsem snad nikdy nevypaloval, jelikož vycházely pravidelně jako příloha na CD-DVD různých časopisů. Jenom nevim, co se všemi těmi disky budu jednou dělat. Asi je nacpu do „půdního klaudu“.

  7. Pouzivam tady zmineny Crashplan, jako velkou vyhodu vidim ze si data muzu zalohovat nejenom na jejich servery ale i na jiny svuj pcitac, nebo na pocitac nekoho s kym se domluvim. Dalsi velka vyhoda je ze to ma verzovani, takze si jednoduse muzu kdykoliv obnovit jakoukoliv verzi.

    Co to naopak nema je sdileni jako treba dropbox, je to ciste jenom zalohovani.

    Mam tak jednu zalohu na serverech Crashplanu a dalsi na druhem svem pocitaci.

    Staci to jednou nastavit a pak uz o tom clovek nevi.

  8. Taky pouzivam krabicku od Synology, je to takovy svycarsky nozik. Dva disky v RAID1, pohodlna konfigurace pres www rozhrani, umi to FTP, SMB, NFS, WebAccess pristup k souborum, SSHcko, uvnitr bezi systemek na (tusim) ohnutym BSD. Daji se tam generovat webove galerie, umi to fungovat jako streaming server, mailserver na postfixu, fakt pekna zalezitost. Z prace mam vyzkousenou zase jinou krabicku od QNAPu na 4 disky – RAID5, ta je o neco drazsi, ale pokud clovek vezme v potaz, co na to ulozi a celkem bezpecne, myslim, ze jsou to dobre vynalozeny penize v obou pripadech. Kdyz k tomu pridam verejnou IP, moznost nastavit uspavani a probouzeni a moznost nejakyho zabezpecenyho pristupu odkudkoliv… Cha! 🙂

  9. Díky všem za komentáře a přínosné rady. Zkusím Wedos, i když mě zaujal i ten Crashplan. Chci ale jednoduchou službu pro zálohování, ne synchronizaci – na to mám Dropbox, Ubuntu One. Potřebuju někam lít data – ty staré a ty budoucí. Samozřejmě zálohuji na externí disk a nejlepší fotky na papír.

  10. Neporadím. Jsem stará škola, takže klíčové věci mám na jednom disku, něco mám v poči v práci. Na internetu nic, nevím, jak dlouho bych to stahoval. Tohle pro mě není řešení. To si radši koupím za 1500 nějaký disk s rozumnou kapacitou a narvu to tam. A pak čas od času použít nějaký ten synchronizátor…

    Obyčejně jsem kopíroval i vlastní instalace, celý operační systém se vším všudy. Teď jsem na to trochu kašlal a nevyplatilo se mi to hned několikrát. Ale když jsou problémy, netřeba nic řešit, jen se úplně debilně prostě překopíruje pár adresářů a jede se dál…

  11. Ceny disků sice klesly, ale zas tak levné nejsou. Navíc to nepovažuju za médium pro uskladnění dat na deset let.

    Ty zálohuješ operák? Proč?

  12. Ahoj, já internetovým úložištím nevěřím a zastávám názor, že na Internet by se měly nahrávat jen věci považované za veřejné a považuji to za zveřejnění, nikoliv za zálohu. Důvodem jsou časté úniky dat a uzavírání služeb (myslím normálních služeb uzavřených z ekonomických důvodů, nikoliv megaupload a spol.).

    Já dávám přednost vlastním ext. diskům. Používám dva, které mám na dvou různých místech. Pokud jde o cenu – cena za 1MB je zatím stále nejlepší v případě disku. Pokud jde o trvanlivost – jednou za pár let stejně kupuji větší disk a data na něj zkopíruji. 10 let je podle mne v IT příliš dlouhá doba a migrace vás IMHO nemine ani v případě on-line služby nebo jiného média.

    Ještě jste zmínil hodnotu dat. Pokud se pohybujeme v oboru IT, pak máte pravdu, že mnoho dat už po 10ti letech nemá moc cenu, ale jsou i jiné obory lidské činnosti, kde jsou data ceněná i po mnohem delší době (např. jste zmínil že fotografujete). A jsou dokonce obory, kde cena surových historických dat stoupá, protože je lze znovu zpracovat lepšími metodami, ale získat znovu se už nedají (např. těžko znovu vyfotíte/natočíte své půlroční dítě)…

  13. Gogole drive a pořízen WEDOS disk, WEDOS se dá pohodlně přimountovat do systému, takže asi vyhraje 🙂

  14. Už se mi mnohokráte vyplatilo, že když došlo k nějakému průšvihu, stačilo jen přesunout pár adresářů do nějakých složek (škatulata, hejbejte se) a bylo po starostech. To bylo ještě v dobách, kdy jsem používal pouze widle. Stačilo si udělat kopii patřičných adresářů, nechat je přímo na kořeni oddílu, v případě průšvihu se přihlásit do systému na jiném oddílu, vyvolat zálohu a jelo se dál. Tedy to v případě, že problém byl tak vážný, že jsem si s ním nevěděl rady. A než abych se v tom matlal dál a dál – navíc když jsem třeba spěchal – tak to bylo řešení, i když neuvěřitelně primitivní. Dobré taky bylo mít na hadru víc oddílů např. s windows se stejnou sw výbavou… v případě průšvihu se člověk jen přepne do jiného systému a jede se dál. Problém může pak řešit jindy.
    Samozřejmě jsem si nedělal zálohy pořád, ale dělal jsem si poznámky, když jsem nějaké programy dal pryč nebo nainstaloval.

  15. Ani ty nejdražší ani ty na pohled nejskvelejsi zalohovaci programy ktere jsem zkousel nezalohovaly spolehlive, nebo jsem si vlastne zalohou nemohl byt nijak jist. Stacil nestandardni znak v nazvu souboru, mezera na zacatku, tecka apod.., v pripade velkeho objemu dat nekonecne dlouha priprava apod.. Obnova dat taky dost vazne, hlavne kdyz mate velky objem dat a ted nastane chvile, ze potrebujete data ze zalohy, pripadne jen nektera. Nastesti existujou i programy, ktere to se zalohovanim souboru mysli vazne, ale holt nejsou tak znamy a nemaji takovou reklamu. Takovym dobrym prikladem kvalitniho zalohovace na ktery je spoleh je napr.: https://www.slunecnice.cz/sw/7backup/

Komentáře nejsou povoleny.