Jak v Linuxu zpracovat fotky RAW a vytvořit JPG (Lightroom nebo Aperture jejich výrobci pro Linux nedodávají)

V Linuxu existuje několik programů pro nedestruktivní práci s fotkami RAW (z digitálních zrcadlovek). Oblíbil jsem si  Darktable.  Jeho klíčové funkce spočívají ve zpracování „formátu“ RAW (přesněji řečeno dat uložených do souboru, např. s příponou nef) a „vyvolání“ fotky ve formátu jpg.

Program pracuje v třech režimech: Prosvětlovací pult, Fotokomora a Snímání. V režimu Prosvětlovacího pultu se pracuje se soubory – lze je značkovat (hvězdičkami, barevnými značkami), odstraňovat, aplikovat na ně styly (uložené postupy) a štítky (program zvládá také správu sbírky), exportovat (do souborů, na web) atd.

Prosvětlovací pult, lighttable

V režimu Fotokomora se pracuje s vybraným snímkem. Program obsahuje desítky modulů, které jsou rozčleněny do několika sekcí: Aktivní, Oblíbené, Základní, Tóny, Barvy, Opravy a Efekty. Pomocí nich a mnohdy přednastavených hodnot se upravuje, vylepšuje či zachraňuje fotka. Ale ne, žertuju, špatný snímek program nezachrání. 🙂

Fotokomora, darkroom

Režim Snímání – tethering – jsem v praxi zatím zkoušel jen letmo. Jde o situaci, kdy připojíte fotoaparát a ovládáte jej přímo z programu. Exponovaný snímek tedy vidíte ihned.

Počet funkcí programu je úctyhodný a s každou novou verzí přibývají další. Bohužel nedokážu posoudit, jak moc se liší komerční programy firem Adobe a Apple, ale domnívám se, že Darktable rozhodně patří do party. A není jediný, existují další podobné nástroje, se kterými může linuxový fotograf pracovat.

Dobré světlo!