openMagazin skončil a jsem rád

Když jsem oznamoval mailem partnerům, že ukončujeme openMagazin, prosil jsem je, ať o tom nikde nepíšou hned, ale počkají, že to chci nejprve oznámit v newsletteru. Ale stalo se samozřejmě mnohem něco horšího – nejenže na mail vůbec nikdo neregoval, ale dodneška to svým čtenářům neoznámili (pokud se dobře dívám).

To je typická situace, ktterá mě ještě trochu překvapuje, ale léčím se. Je to jeden z důvodů, proč jsme to ukončili – tím hlavním jsou peníze a naše marná či marněná práce. Pokud pro openMagazin nepřijde na darech ani tisíc korun měsíčně a člověk pořád čte, jak se to čtenářům líbí, pak je něco špatně.

Po pravdě řečeno se mi v tom nechce vůbec pokračovat, protože je to další titul, který selhal (první byl tištěný LinuxEXPRES). Schválně jsme u oM vymysleli jiný model distribuce a samofinancování, ale viditelně to nefunguje a fungovat nebude. Skutečně by mě zajímalo, jestli je vůbec možné, aby se našlo 50 lidí, kteří každý měsíc pošlou sto korun na výrobu nějakého pravidelného magazínu (nebo 100 lidí a 50 korun). Ukazuje se totiž, že to možné není.

Nezbývá než neudělat chybu potřetí – Open source & praxe nepočítám, ta cílí na jiné lidi a tak nějak počítáme s tím, že to bude financované z našich zdrojů a nějakých grantů. Žádný další magazín pro „uživatele Linuxu“ už dělat nebudeme a kdybych s tak blbým nápadem přišel, tak mi pošlete odkaz na tento článek.

Stačí jen název.

11 komentářů u „openMagazin skončil a jsem rád“

  1. To ma mrzi, napad bol super, obsah tak isto.

    Mozno to odzrkadluje sucasnu dobu – ludia chcu obsah rychlo a zadarmo. Nikto nepozera na to ze aj jeho generovanie nieco stoji.

  2. I když je to vlastně smutná zpráva, článek se mi líbí. Snad kvůli prosbě nakonec, snad kvůli celkovém vyznění – že jedna kapitola končí, ale život jde dál. Držím palce.

  3. > Nezbývá než neudělat chybu potřetí

    Chyby se dělat musí, bez nich to prostě nejde. „Někdo musel slepou uličku lidského poznání ohledat a ohlásit světu: ‚Tudy ne přátelé‘!“

    Je mi oM docela líto. I když znám a chápu důvody jeho neúspěchu, pořád mi to přijde jako dobrý nápad.

  4. Jo, to hlásíme poměrně dost často… 😉

    Kdyby bylo více podporovatelů jako ty nebo Michal Hrušecký, tak by se to zaplatilo. Ale nejsou. A taky se špatně zjišťuje odezva, případě úspěšnost. A po těch letech už to fakt potřebujeme.

  5. Já jsem měl rád LinuxEXPRES, v začátcích s Linuxem mi hodně pomohl, mám ročníky 2006/7 a ještě dneska si v nich listuju a občas tam i něco najdu, když ne novýho tak aspoň inspirujícího. LE v tištěné podobě skončil, ale podle mě určitě neselhal, byl to jedinej časopis kterej jsem kupoval a počítám, že i poslední…

  6. Denně vyhazuji kila reklamních letáků. Nemají problém se zaplacením výroby. Čte je málokdo. Tvůrci mají možná stejné pocity marnosti.
    Lidé si stahují hudbu, ale potom si koupí lístek a jdou na koncert a poslouchají tam stejnou hudbu. Někdy za koncert zaplatí víc, než kdyby si koupili album legálně.
    Některé, kdysi zaběhané, úspěšné činnosti dnes lidi nudí. Když je něco pobaví, tak jsou ochotni, kupodivu, i zaplatit.
    To mne napadlo v souvislosti s oznámením o ukončení vydávání oM.
    Samozřejmě popřeji na závěr invenci, aby se některé z vašich nemála aktivit podařilo vytvořit u lidí chuť koupit si lístky a zajít si na koncert.

  7. Bohužel spousta aktivit se prostě „jen tak“ dělat nedá a musejí se zaplatit. Je to naprosto přirozené a pochopitelné. Jsou prostě věci, které se za cenu uznalého poklepání na rameno a finanční ztráty dělat nedají.

    Může mě samozřejmě mrzet, že jsem se nějak nepřičinil o to, aby věc takhle neskončila – mohl jsem nějakou korunu poslat – ale to jde těžko se třemi exekucemi na krku a dalšími dluhy… je to otázka priorit. Konečně, myslím, že tam pár mých článků taky vyšlo, tak aspoň podpora tímhle způsobem.

    Lidí schopných se najde celkem dost, lidí ochotných strašně málo… vím to víc než leckdo jiný.

Komentáře nejsou povoleny.