Skončil jsem jako šéfredaktor LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz, definitivně

Po mnoha letech jsem skončil jako šéfredaktor těchto dvou magazínů a předal jsem jejich agendu Lukáši Jelínkovi, který s námi spolupracuje skoro od samého začátku. Je to pro mě důležitý milník, protože jsem oběma magazínům věnoval mnoho a mnoho času, trpělivosti a energie. A ta už mi došla.

Dávná historie linuxového magazínu

Můj první článek pro tehdy vznikající tištěný časopis LinuxEXPRES vyšel v čísle 11/2004 a představoval tehdy ještě stále nový webový prohlížeč Mozilla Firefox. Od čísla 12/2004 jsem byl v tiráži veden jako editor (dělal jsem ale hlavně jazykové korektury a psal články), od čísla 9/2006 jsem byl oficiálně šéfredaktorem (po dlouhé fázi zástupce šéfreda, jímž byl Lukáš Zapletal).

V roce 2007 jsme vydávání ukončili číslem 7 a všechny aktivity přešly na web. Tou dobou jsem už psal pro OpenOffice.cz a postupně jej dostal na starosti, tedy stal jsem se jeho šéfredaktorem. Opustil jsem po šesti letech školství a nastoupil do QCM, abych se magazínům mohl věnovat více (a kromě toho e-learningu a Moodlu, což se mi teď po letech vyplatilo).

Bohaté roky v Liberixu

K 1. dubnu 2009 jsem nastoupil do Liberixu a magazíny „šly se mnou„. Vytvořila se dohoda o správě obsahu – Liberix weby spravoval pro QCM, já jsem byl zodpovědný za úspěšný provoz. Vše klapalo jako na drátkách, kromě dvou stávajících jsem dostal na starosti ještě MandrivaLinux.cz. V roce 2009 jsme také vytvořili openMagazin – osvětové PDF o softwaru. Po vydání OpenOffice.org 3 (v roce 2008) se dařilo i webu OpenOffice.cz, článků vycházelo hodně, vytvářeli jsme doplňky, podařilo se rozvinout diskuzní fórum. Od roku 2011 vedl LinuxEXPRES Miro Hrončok (už jsem jednou psal, že končím, netušil jsem, že se k tomu ještě vrátím) a OpenOffice.cz de facto Irena Šafářová, já jsem měl dost práce s Liberixem.

Změny zvenku

Jednou to ale muselo skončit. Francouzská společnost Mandriva nikdy neuměla své kvalitní výrobky pořádně prodat.  Před zánikem ji zachránili ruští investoři, kteří velkou část know how odkoupili a vytvořili vlastní systémy založené na Mandriva Linuxu. Navíc vznikl fork Mageia a z Mandriva Linuxu se stala vyprázdněná nádoba. Web plný návodů k Mandriva Linuxu ztratil smysl a běží jen z archivních důvodů.

V roce 2010 vznikl fork OpenOffice.org jménem LibreOffice, protože samotný OpenOffice.org byl paralyzován změnami majitelů. Zanikl jeho původní výrobce, firma Sun. Byla koupena korporací Oracle, které se málem podařilo OOo zahubit, protože nevěděla, co s ním. V poslední chvíli ho předala nadaci Apache Software Foundation, které nějakou dobu trvalo, než vývoj zase obnovila (a změnila lehce jméno produktu). Chvíli jsme zase nevěděli, co bude s naším klíčovým webem.

E-magy

Elektronický openMagazin neplnil svůj účel, nikdo ho pro osvětu nepoužíval, všichni nám akorát řekli, že články v něm už někde četli. Po třech letech jsme ho přestali vydávat.

Mezitím jsme si střihli jiný formát – úzce profilovaný Open source & praxe (2011-2013). Z našeho pohledu ve všech ohledech povedený…. ale nikdo o něj neměl zájem. 🙂 Dluhy splácíme doteď. Aspoň jsme si to zkusili.

Motivace a energie jsou základem

Miro skončil k 12/2012, Irena na jaře 2013. Weby padly na krk mně. Už půl roku ve firmě nebyl Jirka Vrba, který byl šedou eminencí a ochranitelem webů. Šlo mi to ztěžka – od ledna 2013 jsem přestal být zaměstnancem Liberixu a každou korunu jsem si musel vydělat úplně sám. Vydávat články mě jednak nebavilo a jednak to pro mě nebylo výhodné ekonomicky.

K 1. dubnu 2013 prodala QCM weby firmě CCB. Dohodl jsem se s CCB, že budu pokračovat, ale věděl jsem, že jen dočasně. Pohnutky jsou to osobní – chyběla mi motivace a nedařilo se mi ani zajistit dostatek článků.

LinuxEXPRES a OpenOffice.cz vždycky stály na práci autorů. Jejich aktivita se ale za poslední 3-4 roky radikálně proměnila. Neustálé opakování triviálních požadavků, které někteří autoři nerespektují, stále stejné chyby v textech (podle textu poznám, kdo to psal, ani tam nemusí být uveden), nejasné cíle a další věci mě vedly k tomu, že jsem oznámil konec.

Ulevilo se mi. Bylo to pěkné, ale bylo toho dost. Těším se, že weby dostanou nový impuls a směr. Zůstávám autorem, protože psaní mě baví a neměl jsem na něj chuť. Teď snad bude.

6 komentářů u „Skončil jsem jako šéfredaktor LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz, definitivně“

  1. Každý máme jen jeden život… a jestli někoho napadne ti něco vyčítat, napiš mi. Vyřídím si to s ním po svém.

    Jen mě tak napadá… o lala, „Neustálé opakování triviálních požadavků, které někteří autoři nerespektují, stále stejné chyby v textech (podle textu poznám, kdo to psal, ani tam nemusí být uveden)“, nevím, jestli to platí (i) na mě, ale snažím se fungovat podle připomínek, které jsi mi nedávno poslal (za což ovšem díky).

    Každopádně ti díky a snad sem tam něco spácháš, píšeš dobře a máš skvělej tah na bránu…

  2. Ne, tebe se to netýká. Já ani nechci narážet na někoho konkrétního, jsem z toho prostě unavený, dělám to osm let a už mě to nebaví.

    Díky za podporu, teď budu s open source podnikat, už to vlastně dělám. Zlatý WordPress je jen začátek. 🙂

  3. U tebe je „problém“, že se nespokojíš s málem, což je dobře, protože jen člověk nabušený nějakou silnou motivací hodně dokáže. Je fajn, že jsi našel odvahu jít do samoživitelství a že to děláš v dost nevyzkoušených vodách, ale myslím, že to je nejednou, co jsi průkopníkem… Drž se, přeju mnoho štěstí a kdybys něco potřeboval… a tak dále.

  4. ahoj,

    Vlasto udělal jsi toho hodně dobrého. Díky tvojí práci měl linuxexpres výborný obsah. Ať se ti daří i dál v tom, co budeš dělat.

    j.

Komentáře nejsou povoleny.