Jak úspěšně zvládnout maturitu

V roce 2006 jsem napsal článek o tom, jak napsat úvahu. Bohužel je stále aktuální, protože jakési písemné práce se píšou pořád a maturanti jsou z nich zbytečně vystresovaní. Co ještě potřebujete, pokud mezi ně patříte, k tomu, abyste maturitu zvládli? Poradím vám.

Berte to jako výzvu

V první řadě potřebujete respekt a pokoru. K tomu rituálu a lidem, kteří u něj asistují. Maturita vás otestuje hlavně v tom, co pak ještě rozvíjí vysoká škola a co v životě budete potřebovat. Odolnost. Všichni (i učitelé) vědí, že se ve školách učí věci, které jsou často zbytečné, nepotřebné nebo zastarají. Ale systém je takto nastavený a měnit ho můžete, až projdete aspoň něčím.

Důležité je dosažení cíle

Pak potřebujete mít něco připraveno v hlavě. Něco byste umět měli. I když jste nečetli Nerudu, tak něco určitě čtete. Někde jste byli, něco jste viděli. O tom všem se dá mluvit. Nikdo nečeká, že budete vědět všechno, to prostě v tom věku nemůžete – maturita je nastavená tak (tedy – měla by být), aby byla dosažitelná pro určité procento zájemců. Zhruba za dva roky zjistíte, jak nízko ta laťka byla. Že vyplnit daňové přiznání, když máte různé typy příjmů, je možná obtížnější.

Využijte zkušenosti profíků

Pokud máte pocit, že to nedáte, pak není žádná ostuda zaplatit si před maturitou přípravné kurzy. Účel světí prostředky, což znamená, že dosažení cíle je to, co se počítá. Jakou (legální a etickou) cestu zvolíte, se nikdo ptát nebude. Navrhněte rodičům, aby vám takový kurz koupili – určitě neodmítnou investovat do vás pár korun a vy se pak uklidníte, až zjistíte, že se to dá zvládnout.

Používejte myšlenkové mapy

Používejte je všude, pokud to ještě neděláte. Určitě si je zamilujete a budou se vám pak hodit, ať budete dělat cokoliv. Při dalším studiu, v práci, při plánování výletů a dovolených nebo při denní agendě (co koupit, co udělat apod.). Myšlenkové mapy jsou vizuální nástroj a díky svému větvení jsou lepší než lineární seznamy. Můžou vás posunout do úplně jiné dimenze a celou přípravu na maturitu významně usnadnit.

Držím palce i letos!

Příklad myšlenkové mapy – Svobodný software pro učitele