Jednotná kontaktní místa – informace o podnikání v Evropské unii

Považuju se za (euro)realistu. V každodenní informační strouze můžeme nabýt dojmu, že EU je zlo. Ale pokud se na dnešní svět chceme podívat optikou třeba jen 50 let, pak bychom měli logicky dospět k závěru, že to sice není selanka, ale je to pořád dost dobré. Narazil jsem teď na další věc, která mi přijde natolik dobrá, abych kvůli ní trochu poklepal do klávesnice.

Fakt to nemá být adorace Bruselu nebo Strukturálních fondů. Chci jen prostě zmínit, co jsem nevěděl a co určitě nevíte ani vy a taky je to placené z našich peněz. A je to dobré.

V roce 2006 se členské státy EU dohodly a vydaly společnou směrnici plnou frází, eurospeaku a bruselštiny. Ve zkratce jde o to, že jednotlivé státy budou podporovat přeshraniční spolupráci (resp. evropský vnitřní trh), rozvoj podnikání a snižování administrativní zátěže. Fráze, že jo.

Jenže ono něco z toho – dost z toho – funguje. V každé zemi vznikla síť tzv. „points of single contact“, v České republice pojmenovaná jako „jednotná kontaktní místa“. Tyto kanceláře (online i offline) vykonávají právě to, k čemu se státy zavázaly:

  • poskytují informace o podnikání v dané zemi (tedy informace o zákonech, daních nebo pracovním trhu),
  • informace nabízejí velmi rychle – online nebo na kontaktech, které jsou funkční 24/7,
  • nabízejí spolehlivé a aktuální informace a celý kontext.

Z toho vyplývá, že když chcete zjistit, co obnáší založení firmy nebo placení DPH v Německu, Litvě nebo Španělsku, zamíříte na patřičnou stránku a tam si to přečtete nebo položíte dotaz lidem, kteří se tam někde nudí (hahaha).

A mně to přijde výborné. Samozřejmě nevím, jestli to reálně funguje, ale jsem přesvědčený, že ano. Náš portál BusinessInfo.cz, jehož součástí point of single contact je, vypadá velmi dobře.

Jednotné kontaktní místo, BusinessInfo.cz