Blog o WordPressu – můj další projekt

Kdysi jsem si řekl, že tady nebudu psát o politice o „odborných“ záležitostech. Spektrum čtenářů je různorodé a tohle byl vždycky galimatyáš. Nechci sem prostě cpát články o tom, jak něco upravit ve WordPressu. Tak jsem těmto tématům založil nový blog.

Blog? Už zase?

Hledal jsem nějaký kvalitní blog o WordPressu. Kritéria byla tvrdá:

  • aktualizovaný blog,
  • definovaná persona, tedy cílový čtenář (což se podle mě vylučuje se servírováním informací typu „vyšel zase WordPress XYZ“),
  • úzce zaměřený na WordPress jako komplexní téma.

Našel jsem… nenašel. Žádný takový v ČR není. Ty, co jsou, neprošly. Nejdál se dostaly následující tři, ale ke každému mám svou výtku (ve smyslu výše uvedených kritérií; to samozřejmě neříká nic o autorovi nebo kvalitě blogu, jen mi to dalo argument, proč mám ten blog založit a dělat jinak, lépe):

Nebudu tady uvádět ostatní blogy, až třeba jindy a jinde, na mnohých z nich jsou kvalitní informace, ale jen výsekové, dílčí. Myslím, že většinu, možná všechny, znám a sleduju, rešerši jsem provedl kvalitně (opakovaně). Prostě mi výsledky nestačily.

A v čem bude tento lepší?

Založit blog je strašně jednoduché. Třeba OpenSourceBlog.cz, že. Jenže ten nikdy neměl žádný reálný cíl, je to jen odkladiště textů, které nechci mít tady.  Nový tematický blog se jmenuje Co umí WordPress a najdete ho na adrese https://coumiwp.cz. Má svou personu a cíle, ediční a marketingový plán.

Skoro současně jsem po dlouhé pauze obnovil e-mailový marketing, takže zájemci o WordPress si mohou nechat zasílat e-maily s titulem WordPress a podnikání. Zabývám se v něm tématy, které dle mého soudu zajímají podnikatele používající WordPress (jinými slovy mé, naše zákazníky). Často se to kryje s články na Co umí WordPress, případně pro účely newsletteru připravím článek pro blog na webu WP-admin.cz (ano, to je druhý blog o WordPressu, trochu „příruční k podnikání“ a univerzální, co se témat týče).

Co umí WordPress začíná sloužit svému čtenáři – tím je provozovatel WordPressu, který podniká a web potřebuje. Zajímá ho jen do té míry, aby fungoval a když generuje náklady (což generuje), tak aby generoval i příjmy. Takže chce mít přehled o tom, jak má web fungovat, jaké má mít funkce, jak se ty funkce projevují, jakou mají režii, občas se zajímá o konkrétní plugin nebo propojení s jiným programem. Chce být samozřejmě lepší než konkurence, takže naslouchá dobře míněným radám a zajímá se o trendy a novinky.

Já jako autor jsem konečně ve fázi, když už pracuji s potřebami konkrétních lidí – zákazníků. E-shopy na WooCommerce, kde si nikdo nic nekoupil. Proč nekupují? Jak řešit platby, dopravu, napojení na účetnictví? Více cen, přístup pro velkoobchodníky?

See, think, do, care v praxi. Jazyková škola, realitní makléř, kuchařské kurzy, malá cestovní agentura. Lidi mě najdou na „špatnou“ frázi, chci ji odstranit, ostatní posílit. Potřebujeme nakódovat šablonu, vytvořit aplikaci (plugin) pro WordPress, pravidelný dozor na náš web.

To je výběr témat, která řešíme každý den a o kterých budu psát v newsletteru a na blogu Co umí WordPress. Postupně se blog vyvine do prezentace možností WP – protože noví uživatelé nevědí, co všechno WordPress dokáže.

Je toho hodně.

Odebírejte newsletter nebo sledujte RSS kanál, pokud vám maily vadí. Ale v tom případě přece jen o něco přijdete.

jaký dojem ve vás web vyvolává v této počáteční fázi? Mám ho ještě víc „vyřezat“, vyprofilovat? Co barvy? Délka článků, čitelnost? Díky za postřehy, pomůžete mi tím.

2 komentáře u „Blog o WordPressu – můj další projekt“

  1. Mě upřímně blog přijde dost technický – a to jsem z WP několik let dělal i do něj programoval vlastní plug-iny. Stejně když jsem psal blog na WP jsem řešil většinou jiné problémy než technické.

    Třeba mám známého, který dělá v realitách. Pro něj je primární získat zakázky a web má jen jako takovou vizitku, marketing si teď začal rozjíždět spíše na facebooku. Otto, lidi nezajímá WP, lidi zajímá marketing, i sám o tom píšeš, a pokud můžu napsat něco za mě, tak tu dost chybí web věnující se marketingu malých firem, živnostníků a osobního brandu pro nezávislé profesionály.

  2. Tyjo, za ty roky, co sem chodíš, už bys mohl vědět, jak se jmenuju..

    Já nejsem marketér. Mám přesah, občas o tom někde píšu, ale nechci prodávat marketing. Moje know how je WordPress. Lidi zajímá WP, jde o to, na jaké úrovni jsou. Marketing na FB má s WP společného pouze něco – takže mě zajímá, jak ve WP nastavit FB remarketing, feedy a nebo sdílecí tlačítka. A o tom budu psát. A zákazníky to taky zajímá: jak to nastavit, jak to funguje a co je potřeba udělat, aby to přineslo konverzi. Makléř s webovou vizitkou je teda zrovna příklad klienta, kterému bych neměl co nabídnout, pokud by nechtěl rozvíjet web. Moje cílová skupina není živnostník ani freelancer.

Komentáře nejsou povoleny.