Zrušil jsem všechny služby u O2 – byl to boj, používají nátlak a manipulaci

To je tak složitá a bohatá story, že se mi to ani nechce líčit. Nechci tu strašnou firmu už ani vidět, fakt se mi hnusí. Nejprve jsem rušil pevnou linku, ovšem po níže popsaných zážitcích jsem se rozhodl co nejdřív zrušit i mobilní tarif – přenést číslo někam jinam (nakonec Vodafone).

Začalo to v zimě

Když jsem v únoru čtvrtému člověku potvrdil, že chci pevnou opravdu zrušit (musel jsem jeho pindy poslouchat asi dvacet minut), milostivě mi zaslal jakýsi kód, který prý mám zavolat na jakousi tajnou linku, nadiktovat ho a pak že to opravdu úplně zruší. (Bohužel jsem na to zapomněl, kód propadl.)

Nedávno mi „čirou náhodou“ volala nějaká nádhera, že prý mi chce nabídnou skvělé podmínky. Nabízela mi levnější program pro mou pevnou linku. Odvětil jsem jí, že linka má být tou dobou už zrušená. Ne, není, nebyla, jen je uspaná – to je od října, kdy jsme začali s přestavbou. Za ty měsíce od ledna, kdy jsem podal žádost na zrušení, neudělaly ty svíčky vůbec nic.

Zavolal jsem znovu a viděl jsem rudě. Poprvé v životě jsem řval na operátorku. Jenže to nebyla obyčejná operátorka, milé děti, byla to školená operátorka. Začala se do mě navážet a oponovat mi. Bohužel měla pravdu v tom, že jsem nezavolal kvůli tomu zasr**ému kódu, který posílají jen kvůli tomu, aby člověka donutili změnit názor. Předtím jsem minimálně dvakrát jasně vyjádřil, že chci službu zrušit. Neustále se ohánějí komfortem pro zákazníka, přitom jde o šikanu a nátlak jako prase. Nakonec dospěla k tomu, že mi ten kód milostivě pošle ještě jednou.

Zrušit i mobilní tarif

Rozhodl jsem se ihned zrušit i mobilní tarif, došla mi s nimi trpělivost. Přenesení čísla musí proběhnout během cca deseti dnů. I když stránky Vodefone varují, že si člověk nejprve má řádně ukončit smlouvu, šel jsem asertivně do prodejny O2 a řekl, že to chci zrušit hned a číslo přenést. Řekli mi, že dostanu pokutu, jak oni říkají doplatku za služby do konce smluvního období. V mém případě šlo o 6*150 kč. Předpokládám, že jsem kvůli tomu na seznamu problematických (ex-)zákazníků.

Vygeneroval jsem si u Vodafonu kód pro přenos čísla. Druhý den ráno mi volala operátorka Vodafonu a zajímala se o postup, jestli prý nechci pomoct. Zatím jsem poděkoval, že ne. Vydal jsem se do prodejny O2.

Opět „čirou náhodou“ mi volala nějaká další ženská, že prý mi chce nabídnou skvělé podmínky. Sdělil jsem jí sladké tajemství, že mobilní číslo přenáším a tarif ruším. Prý jí to počítač zobrazil dneska a vůbec o tom neví, což je – saprlot – prekérní, že. A že mi může nabídnout tohle a ono. Nechci, chci to zrušit. Pane Otte, speciálně nabídka jen pro vás. Poloviční poplatek a výhodnější připojení do internetu. Začalo mě to zajímat.

O2 nekomunikuje, ale činí nátlak

Vysvětlil jsem jí, že mám s jejich blbou společností problém hlavně proto, že si nebyli za ty roky schopní zjistit, že připojení do netu mám vyřešené od roku 2002 a nikdy jsem ho od nich nechtěl. Potažmo jsem s jinou nádherou právě nedávno řešil rušení pevné linky, na kterou mi ona dnes nabízí jakousi akci. To ona prý bohužel neví. Komunikační společnost!

Nikdy se mě neptali, co chci, odjakživa mi vnucují nějaké své hnusné letáky pro puberťáky, dva internety za cenu jednoho nebo volání rodině o víkendu zdarma. Mě to sakra nezajímá! Já tohle nechci! Chci datovat a volat bez omezení a chci mít přehled nad čerpáním. Nikdy mi nenabídli datové přenosy za pár kaček, možnost zrušit tu hnusnou reklamu (cca dvě sms denně, každý měsíc narvaná obálka, která putuje rovnou do koše) nebo ovládání přes net. Nikdy se na nic neptali. Vždycky vnucovali.

Ženskou jsem deptal dvacet minut. Po deseti se zeptala, proč odcházím. Řekl jsem jí, že v první řadě nejde o peníze, že je to problém emoční. Mě ta firma prostě sere. Sere mě jejich arogance, bezohlednost a křivení trhu. Kdyby neměli tak dlouho monopol na tolik věcí, mohli jsme být s datovými službami mnohem dál. Když si uvědomila, že ruším pevnou a i mobil, nalistovala v manuálu patřičnou kapitolu a nabídla mi další speciální JenProVás nabídku.

Jen pro vás, pane Otte

Pane Otte, tisíc minut měsíčně zdarma do všech sítí.

Povídám jí, že jsem si myslel, že to je jen internetová fáma, takové nabídky. Ale vidím, že jde do tuhého, zkoušíte všechny zbraně, co? Nevím, o čem to mluvíte, tohle je speciální nabídka pro vás jako našeho drahého zákazníka, my si vás ceníme. Proto jste čirou náhodou po tolika letech zavolali zrovna dneska, když u vás všechno ruším? Vy mě vůbec neposloucháte! Já žádné volné minuty nechci, právě jsem vám to řekl, že chci úplně něco jiného. Jen potvrzujete, že vaše firma je neschopná komunikace se zákazníkem.

Na to v manuálu byla už jen šipka Exit.

Pracná výhra, která se ale vyplatila

Vyhrál jsem. Odmítl jsem speciální nabídky, tisíc minut zdarma. Dvacetiminutový rozhovor jsem symbolicky vedl před prodejnou O2. Jen jsem to típl, šel jsem dovnitř a podepsal to. Zní to děsně pateticky, co? Na infolince a i v prodejně mi řekli, že tzv. „pokuta“ bude 750 Kč. V prodejně ale po chvíli  zázrakem klesla na 600 Kč, které jsem ihned zaplatil.

Nikdo mi asi nevymluví, že to není poslední past. Faktura na „pokutu za porušení smlouvy“ na chybějící částku 150 Kč přišla 16. dubna s datem vystavení a splatnosti 14. dubna. Faktura má jinou grafiku než běžné dokumenty O2 a obsahuje slova jako  „porušení smouvy“, „pokuta“, „penále“, „opožděné zaplacení“, „úrok z prodlení“ a další. Protože mě ženská v prodejně přesvědčovala, že doplatek je pouze 600 Kč, je pravděpodobné, že bych těchto 150 Kč měl považovat za chybu systému a nezaplatit. Jsem přesvědčen, že takto vznikají exekuce. Číslo přeneseno, už na mě nemůžou, ale prostě to zkouší. Pokud bych nezaplatil, potrestali by mě exekucí na majetek, což dnes bohužel není velký problém zařídit.

Přenesení čísla funguje

Shodou okolností mám nový telefon, to je další námět na blogpost. Číslo bylo přeneseno bez problémů 20. dubna v ranních hodinách, zrovna když bylo LinuxExpo a telefon jsem potřeboval jako sůl. Nicméně všechno proběhlo ok. Datoval jsem za 17 korun za den a ihned to vidím na webu. Za to, že nechci papírový balast v obálce, mi slevnili deset procent. A když mě bude něco štvát, nastavím si to přesně podle sebe.

P.S. Pevná linka zrušená není, běží podruhé výpovědní lhůta, která skončí na konci května.

14 komentářů u „Zrušil jsem všechny služby u O2 – byl to boj, používají nátlak a manipulaci“

  1. Můj pocit z O2 je, že si prostě neváží zákazníka. S jejich chováním mám podobný zkušenosti jako ty. Nakonec jsem před pár lety taky přešel k Vodafonu a jsem celkem spokojenej. Není to žádný super blaho, chybička se vždycky vloudí, ale suma sumárum si připadám jako zákazník a ne jako hadr na podlahu. Takže snad s Vodafonem nakonec dojdeš klidu 😉

  2. Hehe a to sis uvědomil až teď, jak O2 křiví trh atd? 🙂 Na druhou stranu z ADSL providerů poskytují nejrychlejší reakce na průsery – alespoň to je moje zkušenost. Nemohou se totiž vymlouvat, že za to může O2 🙂

    Když se tady podívám na share, vidím složky Aquire Customer, Retain Customer, Develop Customer a Provide Care. Tys byl vystaven obchodním procesům z té druhé složky, navíc úplně toho nejkomplikovanějšího procesu. To je ten, když operátorka před sebou vidí, kolik jsi jim celkem vydělal a bliká ji tam, co ti může nabídnout.

    Na tohle (a mnoho jiného) spolehlivě zabírá gramofonová deska – hodně se tak zkrátí doba, kterou s nima strávíš. Bohužel se tak nedá zkrátit ten proces – kladení překážek si člověk musí vytrpět.

  3. Těch 150 jste nakonec zaplatil? Nejni to protipeávní zaslat fakturu až po skončení splatnosti?

  4. @lzap Věděl jsem, že bude třeba hodně mluvit, to už nebyl takový problém. Štve mě ten jejich přístup – lžou, manipulují, činí nátlak. Žádný z těch operátorů nikdy „neví“ všechny informace a jsou děsně překvapení. Nedělám si iluze a čekám také pocit zákazníka, jak píše daks. Chápu, že to dělají pro zisk – nemám problém za služby platit. Ale ne tímto stylem – dokud jsem nic nechtěl, bylo vše ok…

    @Martin Ano, zaplatil. Nevím, jestli to je nebo není protiprávní, ale fakt si myslím, že je to pozvánka exekutora. Takže vše srovnáno.

  5. Neznám nikoho, kdo by měl s O2 dobré zkušenosti. A těch špatných je plný internet. V jeden den mě otravovali dokonce třikrát, jednou na ulici a potom u nás dvakrát zvonili, šílenci. Používali úplně lživé argumenty, třeba že každý provider (wifi) bude muset platit O2 nějaké poplatky, takže se nám nevyplatí u něj zůstávat a měli bychom raději přejít k O2… Problém je i v tom, že jako „naháněče“ vezmou prakticky každého. Zajdete k nim, vezmete si pár formulářů a dostanete provizi z podepsaných smluv co přinesete zpět. Tak pár podivných existencí rozhodí sítě po celé ulici, že člověk ani nemůže projít a jsou neskutečně otravní a hrubí. To té společnosti určitě nedělá dobré jméno. Dělá to i t-mobile, ale asi ne v takové míře. U Vodafone jsem se s tím nesetkal, jen s klasickými stánky, které si postaví někam před obchoďák a jejich zástupci mají firemní oblečky atp. To se mi zdá korektní. Jinak jsem také zhruba před půlrokem přešel k Vodafone a jsem celkem spokojený. Podle cen si u nás člověk operátora moc nevybere, je tu ukázkový oligopol, ale přístup k zákazníkovi je u Vodafone nejlepší.

  6. No jo, když už takhle „lžou“, tak je to blbý. Oni spíš nesmějí říct pravdu. Ten konkrétní člověk by ti třeba rád poradil, ale nemůže. Pokud by to udělal, taky by mohl platit stornovací poplatek (který by možná šel obejít) ze svého…

    Když už zřejmě zákazník chce odejít, musí na všechno přijít sám.

  7. Pekny text. To su vsetko podvodnici. Zacinali s reklamami ako „ked svoje peniaze nepretelefonujete, tak si ich preneste“, ale preco som si ich nemohol preniest predtym? To v Rakusku som robil pre jednu firmu a nemohol som sa tam dostat kvoli zamknutym dveram, tak som za pol sekundy platil 50 korun, taky bol roaming. Banky to su taki isti klamari. Verit mozno tym mensim firmam

  8. Este chcem doplnit, ze tam bol odkazovac. Tak ked som to po milisekundach pochopil, zlozil som telefon, ale prisla suma na 50 korun. Takto vyzeral roaming zaciatkom rokov 2000. Za pol sekundy si 50 korun zabral kazdy operator, ked niekto telefonoval v zahranici na odkazovac a hned zlozil.

  9. A mozno celkom na zaver, je tu Goole reklama: „Prejdite k nam do O2“. Vsimol som si to az teraz. Ale je slovenska, tak ceski citatelia mozu vidiet Google reklamu v cestine. To neviem s istotou posudit, ale pokial sa plne stotoznujem s obsahom clanku autora, nestotoznujem sa s tou reklamou, ktoru tu vidim – ale nevadi mi, ze ju vidim, dolezite je, ze sa s nou nestotoznujem.

  10. To je známý nedostatek AdSense – nemá šanci zjistit, že je článek v negativním smyslu a reklama je nepatřičná. Neumí to ale ani jiné systémy – viz např. zprávy o požárech a reklamy na pojištění nebo potřeby pro grilování, u článků popisujících krizi v Řecku zas byly inzeráty cestovních kanceláří, u článků o smrtí polského prezidenta nabídky letenek atd. Je to prostě kontext, polaritu ten systém nezjistí.

  11. Můj otec málem přišel k infarktu při cca půlročním rušení pevné linky. Bohužel jsem se dostatečně nepoučil a po dlouholetém odporu k této společnosti jsem podlehl a zřídil si internet. Mám to na rok natvrdo. Z chování operátorů, obstrukcí, polopravd/nepravd a dokonce automatických nových smluv atd. se mi chce blít. Tento článek jsem našel po vyfiltrování „O2 mě sere“. Díky

  12. Kéž bys mi mohl pomoci =(… Potřebuju zrušit paušál, jelikož je mi 19 a vypadám, tak na 17, tak mě u o2 nikdo neposlouhcá, naši mi nepomůžou… už sem z toho zoufalá =(

  13. Od O2 ruce pryč. Po 10 letech, kdy mi jednostraně změnili tarif, jsem se rozhodl okamžitě ukončit smlouvu a jít k jinému operátorovi (shodou okolností také Vodafone). O2 operátoři se ke mě chovali velmi arogantně a dělali všechno proto, aby mi přechod stížili. Pomohla až písemná stížnost. Bohužel nemám čas na sepsání článku, tak mohu jen všem O2 zákazníkům, kteří nemají rádi faleš, raději odejděte jinam:).

Komentáře nejsou povoleny.