Deset prověřených tipů, které vám pomohou zdarma propagovat váš web

Možná je to taky váš případ – rozhodli jste se, že si budete vydělávat na chleba psaním článků a vytvářením obsahu na webu. Doména zakoupena, redakční systém funguje, prvních deset (nebo padesát) článků máte napsaných, stanovili jste si nějaké cíle a spustili jste to. Jenže lidi nechodí.

Tedy – oni chodí, ale je jich málo, přijdou jednou a pak už asi ne. Prvních x týdnů (měsíců) to považujete za daň tomu, že je váš web na netu úplně nový. Ale po nějaké době si asi řeknete, sakra, v čem je problém. Vždyť přece dělám všechno dobře. Vypozoroval jsem pár zlepšováků, jak můžete svému webu pomoct. Samozřejmě to není žádný objev a já o sobě netvrdím, že všechny weby, na které mám vliv, mají velkou návštěvnost. Ale vím, že následující nástroje ji pomáhají zvyšovat.

Tento článek je věnován mému webu Elektronický Ott, který 18. ledna 2012 oslavil své deváté narozeniny. Slíbil bych mu, že budu psát častěji, ale po přečtení tohoto článku to radši neudělám. 🙂

1. Musíte psát. Hodně. Pořád.

Tohle nezvládám, zejména ne na Elektronickém Ottovi. Nicméně je to základ – musíte vytvářet obsah, aby lidi měli důvod přicházet (opakovaně). Zároveň by to měl být obsah, který nelze vměstnat do jednoho příspěvku na sociální síti. Prostě aby byl důvod vydat ho na webu. Mělo by to mít hlavu a patu. A já osobně nemám rád texty s gramatickými chybami, takže doporučuji, abyste se jich vyvarovali.

2. Řekněte si, pro koho píšete – určete cílovku

Nebo ještě lépe – napište si to na plakát, abyste to viděli pokaždé, když se chystáte psát. Určete si cílovou skupinu. Tohle je důvod, proč mám problém psát pro tento web – nemám definovanou cílovou skupinu. Je to jednoduché, ale strašně to svazuje a omezuje, resp. v opačném případě motivuje.

Oproti tomu můj blog o neziskovém sektoru Deník neziskovky zaznamenal za první měsíc překvapivou návštěvnost. Začínal z naprosté nuly a od 1.12.2011 do 28.1.2012 ho navštívilo 540 unikátních návštěvníků a strávili tam v průměru 2:15 minut. To jsou samozřejmě nicotná čísla, ale co když se mi podaří ten růst udržet? Za rok už to budou lepší čísla. 🙂

Stanovil jsem si totiž, že píšu pro ředitele, fundraisery a zaměstnance neziskových organizací. Myslím, že mezi těmi čtenáři skoro žádní nejsou, drtivou většinu podle mého odhadu tvoří lidi, kteří mě znají a přišli, protože jsou zvědaví. Zatím mi to nevadí, protože podle jejich reakcí je blog zaujal. Ale do budoucna chci rozhodně jinou cílovou skupinu, tu zamýšlenou.

3. Používejte sociální sítě

Sociálky jsou pro úspěch webu klíčové. Používejte je dvěma způsoby.

  1. Redakční systém musí pod každým článkem zobrazovat tlačítka pro sdílení. Já používám Facebook (Like), Google Plus (+1), Twitter (Tweet), Přidej.cz (ikona zpřístupňuje desítky dalších služeb), ikonu pro RSS kanál a občas někde Flattr. Tahle tlačítka lidé používají, když se jim článek líbí. Dělá to zhruba jeden ze sta (pravidlo 90+9+1), a musíte ho k tomu aktivně vybídnout.
  2. Založte si profily na sociálních sítích a publikujte na nich oznámení o svých článcích. Během jednoho večera naklikejte co nejvíc relevantních kontaktů (přátel, followerů). To znamená – sledujte je, oni obvykle budou sledovat vás. Musíte samozřejmě tvořit obsah, jinak je nepřesvědčíte. (Není smyslem nasbírat co nejvíc přátel, ale budovat publikum, protože vy jste právě ten jeden ze sta, jste aktivní; u nich to ještě nevíte.)

Zejména v případě Twitteru vídám častou chybu, kterou děláme i my v případě openMagazinu. Buď se posílají automatické zprávy o tom, že vyšel článek, nebo je někdo píše bez nápadu (já). V prvním případě často nejsou celé a spíš followery otráví. Mnohem efektivnější je napsat o problému, který je v článku řešen. (Vždycky se řeší nějaký problém.) A pokud už si zaregistrujete nějaký automat, tak neztraťte heslo jako my v případě openMagazinu. (Ani nevím, která služba to dělá.. :-()

Po čase zjistíte, které sítě pro vás mají smysl, a které ne.

  • Na Facebooku je velké množství lidí, ale špatně se profilují, přijdou mi pasivní (jsou tam, protože tam jsou „všichni“) a v podstatě máte nízkou šanci zaujmout.
  • Na Google Plus jsou aktivní lidi a jejich podpora vás může mile překvapit. Je ale možné, že tam nebude vaše cílovka.
  • Twitter používá dost lidí, ale má omezení délkou a trvanlivostí.

Nepodceňujte další služby jako např. sdílení prezentací na Slideshare, pracovní sociální síť LinkedIn (včetně diskuzí a skupin!), případně jiný nástroj, který používá vaše cílová skupina.

4. Použijte svůj reálný obličej a přitáhněte známé

Využijte své dosavadní zkušenosti a výsledky práce. Začněte u svých známých – řekněte jim, že jste spustili nový web a byli byste rádi, kdyby se na něj podívali a pravidelně ho četli. Taky byste byli rádi, kdyby o něm napsali nebo ho sdíleli v sociálkách. Může to ale být v rozporu se zamýšlenou cílovou skupinou. Já jsem tohle ještě úplně neudělal, dal jsem si podmínku, že budu cílovku pro Deník neziskovky shánět jinak a že mi jde o „jiné čtenáře“, než jsou mí známí. Zatím to asi nefunguje, spousta známých blog čte. 🙂

5. Oslovujte lidi i jinde než na netu

Byl jsem na školení o psaní grantů pro lidi z neziskovek a o Deníku neziskovky jsem řekl jednomu přítomnému kolegovi. Samozřejmě jsem se pochválil, snažil jsem se ale moc nepřehánět. Ještě ten web neviděl, ale byl nadšený a těšil se, až se na něj podívá. Doufám, že se mu nakonec bude líbit a že se stane čtenářem. Věřím, že ten web má dobrý záměr a že se mi podaří vést ho tak, aby byl pro čtenáře přínosem. Řekl jsem si, že se nebudu stydět a budu ho propagovat i osobně. Jsem přesvědčený, že bude jeho obsah zajímavý pro hodně lidí.

Pokračování příště

Ve druhé části článku vám poradím, jak pracovat s publikem vašeho webu a jak ho motivovat k tomu, aby váš web sledovalo. Práce se čtenáři je totiž důležitá. Pokud se vám tento článek líbil, pošlete ho prosím do sociálních sítí – tlačítka níže. Děkuji!

8 komentářů u „Deset prověřených tipů, které vám pomohou zdarma propagovat váš web“

  1. JJ, v mém případě bych nazval článek: „Deset důvodů proč můj blog nikdy nebude úspěšný…“ 🙂

  2. Díky Jarle za tip na sdílení. Už jsem to na svém blogu na wordpress.com povolil. Obnovil jsem i tlačítko Like s nadějí, že mi tam zas někdo nezačne spamovat skrze Likes.

  3. ad (1): Radši si přečtu týdně jeden opravdu dobrý článek než pět ptákovin. Viz Root. Navíc bez korektury a soudnosti. Shora nařízené kvóty „aby web vypadal aktuálně“ jsou zlo. Radši napsat, další den zkontrolovat a následně smazat nebo zkontrolovat znovu a až potom vydat.

  4. Bezesporu. Ale není obsah, nechodí čtenáři. To prostě platí i na blogu. Člověk si je může naučit na tři články týdně, ale ty musí být. Mně tady generuje návštěvnost pár článků, ale víc z toho nedostanu (ani to není záměr). Potichu optimalizuju na určitá slova a postupně se to projevuje. 🙂

  5. Holt lidi neumí zacházet s RSS, mám ten pocit. V čtečce mám spoustu webů, ale chodím na ně jen tehdy, když se tam objeví něco nového. Samozřejmě, provozovatel webu tím nenahoní návštěvnost. Jen je otázka, zda je to cílem.

  6. Ne, nepomůže. Spuštěno včera, je tam jeden článek a ještě nefunguje varianta bez www. To spíš můžu já udělat tomuto webu reklamu tady u sebe, efekt to bude mít výrazně větší.. 😉

Komentáře nejsou povoleny.