LibreOffice a Apache OpenOffice: V čem se liší

Dnes vyšel kancelářský balík Apache OpenOffice, který nastupuje na pozici dřívějšího OpenOffice.org. Byla změněna licence a provedeny – z mého pohledu – nezbytné  a zatím kosmetické změny. Srovnal jsem si oba balíky zatím aspoň vizuálně.

Startovací centrum Apache OpenOffice
Startovací centrum Apache OpenOffice

Centrum se liší jen ikonami, jinak v ničem.

Startovací centrum LibreOffice
Startovací centrum LibreOffice 3.5.2.2
Writer v Apache OpenOffice a v LibreOffice
Writer v Apache OpenOffice a v LibreOffice

LibreOffice odstranil rámeček dokumentu, zůstaly jen nepatrné rožky. Složení nástrojových lišt se už liší výrazně.

Calc v Apache OpenOffice a v LibreOffice
Calc v Apache OpenOffice a v LibreOffice

U Calcu je taky rozdíl v nástrojových lištách, ale samozřejmě nejen tam. Opět proběhly změny v grafech, byla vylepšena kontingenční tabulka atd.

Impress v Apache OpenOffice
Impress v Apache OpenOffice
Impress v LibreOffice
Impress v LibreOffice

Impress je na první pohled skoro stejný, hezčí ikony má podle mě AOO.

Styly a formátování v Apache OpenOffice
Styly a formátování v Apache OpenOffice
Styly a formátování v LibreOffice
Styly a formátování v LibreOffice

Okno pro styly a formátování je stejné, Navigátor taky, opět má hezčí ikony Apache OpenOffice…

Navigátor v LibreOffice
Navigátor v LibreOffice
Navigátor v Apache OpenOffice
Navigátor v Apache OpenOffice

16 komentářů u „LibreOffice a Apache OpenOffice: V čem se liší“

  1. Galaxy je opravdu asi nejhezčí vzhled (fakt nechápu proč v LO vybrali jako výchozí Tango), který je samozřejmě možné nastavit i v LO, takže ty zmiňované rozdíly ve vzhledu ikon jsou bezpředmětné.

  2. Podle mě nejsou, porovnával jsem výchozí nastavení, které drtivá většina běžných uživatelů nemění.

  3. Tango bych nikomu nedával ani za trest…. fakt nechápu, kdo ty nemožné ikony dělal, to se týká všech sad ikon pro LO/AOO… snad tedy s výjimkou Galaxy. Občas po očku pošilhávám po MSO 2007 a novějších s pěkným, moderním vzhledem.

    Jinak ovšem očekávám nástup AOO 4, ale co jsem tak sledoval na facebooku, tak si spíš vývojáři hrají s kosmetickými záležitostmi a neřeší letité průsery. No, bude to ještě hodně zajímavé.

  4. Ehm, já to víceméně skoro věděl, či spíš víc jak tušil 🙂 řekl bych, že nejde o názor, ale konstatování faktu. Stačí předložit tuhle hrůzu komukoliv a zeptat se ho na názor. Nikdo, koho znám, neřekne, že by tohle chtěl používat, na tohle se koukat. Nepopírám, že možná je projekt Tango dobře míněným podnikem, ale proč proboha dělat z lidí zvířata bez vkusu. A vůbec, já prostě nechápu, proč řada jinak dobrého softu – myslím hlavně svobodného – má tak odporné uživatelské rozhraní. Četné linuxové desktopy, Inkscape, zčásti Gimp, OO, zčásti Scribus. Přitom správná volba barev je to nejmenší. Byl jsem ve vývoji a barevné vyznění GUI jsem dělal úplně automaticky.

    Galaxy styl je o něco lepší, ale zase ne o moc. Jak hezky pak vypadá prostředí MS Office 2007 a novější!! Na druhou stranu je UI LO lepší než třeba Corel WordPerfect.

  5. Já nevím jak vy, ale mě se právě OO a LO líbí s toho důvodu že oba mají lepší grafické rozhraní než Microsoft Office. Používám Microsoft Office snad od roku 2000 nebo 2001. Verzi 2007 to bylo myslím poprvé s tím nesmyslným pásem mám hned od jejího vydání a dodnes jsem si na to pořádně nezvykl.Štve mě to, protože vemte to jak chcete, tak balík od Microsoftu je nejrozšířenější a nebýt verze 2007 nijak bych to neřešil.Teprve ta 2007 me donutila se postupně podívat na alternativy.OO se mi líbí trochu více než LO , zase co je novější mělo by být lepší a ta podpora od Google taky něco znamená pro LO.

  6. Nezpochybňuju, že s LO nebo OO se funguje neskonale líp než s MSO. To, co mi hrozně vadí, jsou Tango ikony. Naštěstí je možné použít Galaxy styl, ale je to prostě hrozně zastaralé… myslím vzhledově. Jen ať zůstanou tlačítkové lišty, ale GUI by potřebovalo vypulírovat jak sůl…. žijeme v roce 2013.

  7. Tak si udělej své vlastní ikony, pokud jsi zvyklý na ikony například s MSO tak si je udělej, jako předlohu použij originál, třeba to sejmi print screenem , ořež potom douprav v ionart ten je free a ulož.Tušim ten iconart neumí ukládat v png ( vyžaduje LO ) tak to prožeň třeba irfanem nebo photofiltr ( dělám já ). Uděláš si hezké ikony jaké ti vyhovují , výrazné pro tebe logické ( je věc zvyku ). Sám jsem si měnil horní a dolní index , s mřížkou a bez , ohraničení , a nějaké drobnosti. Jinak přímo v LO máš sady a můžeš kombinovat ikony. Kdybych věděl kde, tak tam ty moje „vyšoupnu ke stažení“ Celkově je LO super.Chce asi malinko doladit, teď nedávno jsem aktualizoval na verzi 4.0.1.2. rozdíl jsem nepoznal. Fakt je ale ten, že ikony spouštění MSO ( mám stále rovněž nainstalováno ) jsem už smazal s plochy a panelu rychlého spouštění a nepoužívám jej vůbec.Vadí mi ten jejich pás ovládání.LO je prima OO se jeví mírně doladěnější ale nemá takovou dobrou podporu formátů.

  8. Nene, já si už zvykl :-)) nevadí mi vzhled LO nebo OO s Galaxy ikonami. Oceňuju umírněný střízlivý vzhled. Ale myslím, že vzhled UI je překážkou pro propagaci.

    Na druhou stranu. Mám kolegyni, která je zvyklá na MSO 2003 a 2007. Přeučuju ji na LO 4 a narovinu říkám, že s Excelem nefunguju řadu let. I svoje výkazy zakázek posílám ve formátu ODF. Kolegyně pomalu, pomaloučku si začíná zvykat a posledně říkala, že se jí LO líbí.

    Každopádně bude jejím pracovním nástrojem, až se Microsoft vybodne na podporu MSO 2003.

  9. jinak musím souhlasit že ikony galaxy byly skutečně názornější než ty gnome-style tango, nejvíc jsem si toho všiml pokaždé když jsem bezradně zíral na trojici ikon určujících barvu (textu, pozadí, zvýraznění) a hledal v nich ten správný smysl 🙂

Komentáře nejsou povoleny.