Skloňování osobního zájmena já

Jak se skloňuje zájmeno já.

Skloňování zájmena já dělá problémy mnoha lidem, přesto se ale nejedná o nic složitého. Je nutné si jen zapamatovat jednoduché pravidlo: druhý čtvrtý, třetí šestý. Znamená to, že druhý a čtvrtý pád mají stejný tvar a třetí a šestý pád mají stejný tvar.

  1. mě (mne)
  2. mně
  3. mě (mne)
  4. mně
  5. mnou

Jako pomůcka pramenící z vývoje češtiny (původ hledejme ve staroslověnštině, resp. všeslovanských kořenech) slouží některá další osobní zájmena.

  1. – | ty | já
  2. (se) sebe | (tě) tebe | mě (mne)
  3. sobě | tobě | mně
  4. se (sebe) | tě (tebe) | mě (mne)
  5. sobě | tobě | mně
  6. sebou | tebou | mnou

A v čem spočívá ta podobnost čili jaké byly ty kořeny? Vyskytovaly se v nich (později) nosovky (nazály), které se změnily na skupiny hlásek obsahující právě to dnešní -n- nebo -m- (čeština typické nosovky nemá, alespoň ne v písmu). Každá z těchto skupin se měnila jinak, proto ty dnešní rozdíly. Stále je ale patrná systematičnost ve vývoji jazyka (i když jinde ji naopak můžeme popřít).

Pomůcka – chytrá kniha

Tento slovník vám pomůže, když si nebudete jistí, jak se které slovo píše nebo co přesně znamená. Rozhodně nebude na škodu, když ho doma budete mít. Na internetu nenajdete všechno a mít po ruce praktickou knihu se hodí nejen pro případ, kdy budete offline…

Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost - Kolektiv autorů

20 komentářů u „Skloňování osobního zájmena já“

  1. Já bych poradil pomůcku, kterou radím svým kolegům: pokud lze použít „mne“, tak s háčkovaným „ě“ bude „mě“. Pokud tam „mne“ nepasuje, musí být „mně“. Vypadá to zamotaně, ale je to jednoduché 🙂

  2. ještě je jedna pomůcka a to vašek, když je vašek tak je mě a když je vaškovi tak je mně půjdeš ke mně k vaškovi:-)

  3. hm to mate dobry ja neumi nic ja neumim ani ty pady ani sklonovat ja sem proste socka neumim ani vyjmenovane slova

  4. Ahoj prosim poradili bys te mi nechapu zajmena mam na karticce napsano ty oni a tak ale porad to nechapu mame za ukol napsat zajmena z textu a tam jsou naky slova k tery s tim zavisi prosim odepsali bys te mi abych tomu vic rozumel sem uz 5 tride ale moc si toho nepatuju dekuju za odpoved.

  5. Co je správné ???? Já jsem, nebo co se v poslední době stále objevuje …. Já sem, ..Vy jste, nebo Vy ste ?? ……..Oni jsou, nebo Oni sou ??? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ .

  6. Dobrý den.Syn přišel ze školy s otázkou,jak bych napsala -rodiče od Olgy.Že prý správně je to OLDŽINY RODIČE,nebo tak nějak. Já bych tedy volila variantu OLGY RODIČE.Můžete mi prosím poradit?Děkuji Marková

  7. Nám učitelka radila takovou pomůcku: Když jsou v pádech násobky dvou tak tam jsou dvě písmenka jako mě, ale když jsou násobky tří tak tři písmenka jako mně.
    1. já
    2. mě (2- násobka dvou)
    3. mně (3- násobka tří)
    4. mě (4- násobka dvou)
    5.-
    6. mně (to se musí pamatovat)
    7. mnou (tak to je jasné)

  8. Také jsme se učili pomůcku jako např. Půjdeme ke mně- půjdeme k tobě
    Budeš tady beze mě- budeš tady bez tebe
    Nahradíme si mě – tebe
    mně – tobě Je to lehký !!! 🙂

  9. To je úplně hrozný vůbec sem to nepochopila prostě úplně hrozný 🙁

Komentáře nejsou povoleny.