Aktualizace webu na WordPressu

Moje firma WP-admin.cz poskytuje služby určené převážně firmám a podnikatelům. Postaráme o provoz a aktualizaci jejich webových stránek. Podnikatel se nebude muset zabývat technickými ani jinými problémy, web bude stále v nejlepší kondici a tedy připraven k tomu, aby plnil určené cíle (typicky vydělával peníze, získával nové kontakty apod.).

Pro ty z vás, kdo WordPress znáte a používáte, je to možná triviální záležitost. Aktualizace je přece snadná, stačí kliknout na pár tlačítek a je hotovo.

Praxe ukazuje, že to tak snadné není.

Hlavní přínos služby, kterou nabízíme, spočívá v řešení incidentů, tedy nestandardních situací. S tím si laik poradit nedokáže a pokud ano, stojí ho to určité množství času a tedy peněz. Obvykle jde o ztrátu času, protože to, co se během opravy naučí, obvykle už nemá příležitost využít. Pro nás jsou takové situace (kterých jsme řešili už opravdu hodně) investicí, protože nám pomohou v prevenci a rychlejším řešení v budoucnu. Navíc máme zkušenosti s prací na klientských serverech, přes VPN, přes FTP nebo SSH, na úrovni databáze, dokážeme weby migrovat a vůbec spoustu dalších věcí.

Aktualizace redakčního systému WordPress a všech součástí

Aktualizace znamená, že

  • předem vyřešíme případné kolize mezi pluginy (na testovacích webech),
  • ověříme funkčnost šablony po aktualizaci,
  • ověříme funkčnost webu a jeho funkcí po aktualizaci,
  • opravíme vzniklé chyby tak, aby neměly negativní vliv na provoz webu.

Díky mnohaletým zkušenostem máme přehled o pluginech, které se používají. Velké procento je společné všem webům. V případě šablony lze předem analyzovat kvalitu jejího kódu (vlastní kvalitně připravená; koupená; nekvalitní) a podle toho s ní zacházet. Pokud víme, že aktualizací a v kombinaci dvou prvků nastane chyba, bude rozhodování procesní, nikoliv impulsivní.

WordPress je aktualizován
WordPress je aktualizován

Nedávno jsem řešil chybu jednoho webu, klasickou bílou stránku (white screen of death). Web běží na Wedosu, v rámci jednoho hostingu sídlí dva weby, používají jednu databázi a každý své tabulky. Je to nestandardní, ale zdá se, že to funguje. Web byl napaden a oprava se nezdařila, proto majitel požádal Wedos o obnovení ze zálohy (což je placený úkon, Wedos weby zálohuje masově, vše je na uživatelích). Poté se objevila bílá stránka a majitel oslovil mě. Ověřil jsem typická místa, kde k chybám mohlo docházet, příčinu jsem ale nenacházel. Po nějaké době jsem konečně zjistil, že web se snaží načítat tabulky sousedního webu v databázi. Netuším, jak k tomu došlo, ale příčina byla odhalena a web oživen (aktualizován, vrácen do původního stavu). Vypadá to triviálně, že? Ale v okamžiku, kdy místo webu vidíte bílou plochu, svět se jeví jako černé místo… 😉

Podobných situací jsem řešil mnoho, vždycky se mi podařilo najít příčinu, obvykle se mi podařilo stav také napravit. Nedávno jsem v jednom případě sice našel příčinu, ale vzhledem k absenci záloh nebylo možné web úplně opravit; starší zálohy ale existovaly, takže ztráty snad nakonec byly minimální.

Tomu všemu chceme předcházet a nabízet zákazníkovi proaktivním přístupem jistotu, že se web nerozbije a že bude fungovat stále. Všechny komponenty webu je nutné aktualizovat, pokud máte plugin nebo šablonu, kde vám někdo zakázal aktualizaci, tak je to špatně a takového prvku byste se měli zbavit. Aktualizace opravují bezpečnostní chyby, přinášejí nové vlastnosti a přispívají ke zlepšování celkového prostředí na internetu (dívejme se na to globálně, WordPress běží na milionech webů).

[button type=“success“ link=“https://wp-admin.cz/sluzba/aktualizace-wordpress/?utm_source=eott&utm_medium=clanek_akt_2008″ size=“lg“]Aktualizace WordPressu [/button]

8 komentářů u „Aktualizace webu na WordPressu“


    • Upgrading
      2.6 is pretty much identical to 2.5 from a plugin and theme compatibility point of view, so upgrades from 2.5 should be pretty painless.

  1. Chyba lávky, přechod bude ještě horší. To nejsou chyby, ale daň vývoji, všechno se prostě stále vyvíjí. Autor ANIgy změnil databázi a já jsem minimálně jednu verzi vynechal. A WordPress funguje správně, jen jsou některé věci, které mi zas až tak nevyhovují…

    • Aha… Tak to abych stáhl všechny verze mezi mojí a aktuální a aktualizace jel postupně. I když já nějaký speciality nemám, takže pokud mi to nezkrachuje databázi článků/stránek a komentářů, je mi to téměř putna. Hlavně potřebuji překopat i vzhled, takže napřed si vše sladím na domácím testovacím webserveru a pak přesunu ke klukům na Klenot.cz, kde hostuji.
      BTW: „Odpovědět“ v komentářích je nová featura, nebo plugin?

  2. Ptas se na plugin pro spravu obrazku – jestli je to dotaz na galerii pak s uspechem pouzivam NextGEN Gallery a rozhodne doporucuji. Integrace do stranky je lepsi nez jak jsi mel stare fotky 🙂

Komentáře nejsou povoleny.