Doklad o pojištění odpovědnosti – bacha na něj

Donáší se to ke mně z mnoha stran, sám jsem to nikde nezaznamenal, ale je to pravda. Doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla musí být podepsaný pojistníkem (u osobních aut v podstatě majitel, či provozovatel, pokud máte auto na leasing).

Jak vidíte na obrázku, na kartě staré čtyři roky je tato podmínka natištěná, takže v tomto změna není. Změna je v tom, že to policie kontroluje a prohřešky pokutuje. Od 1.6.2008 je navíc dokladem o pojištění tzv. zelená karta, která se dříve používala jen pro prokazování v zahraničí. Nyní se ruší původní (také zelený) doklad a používá se jen karta. Doklad platí do konce roku 2008. Zelenou kartu vám vystaví pojistitel (ale myslím, že je to snad automaticky, ne?).

Zelená karta s podpisem

3 komentáře u „Doklad o pojištění odpovědnosti – bacha na něj“

  1. Přesně tak, každoročně mám ve schránce kartičku na další rok pojištění i zelenou kartu (jsem u Český), hláška o podpisu pojistníka tam je (i když drobounkým písmem), policajti po tom asi vyloženě nejdou, ale můžou 🙂

  2. Trošku složitě napsané. Žádné kartičky co vydává Česká nejsou potřeba. Jediné, co potřebujete, je Mezinárodní karta automobilového pojištění, což je obvykle barevný – zelený, žlutý, modrý – list formátu A4, který bývá spojen se složenkou k úhradě a potvrzením o pojištění – to již není také potřeba. Pojistné je možné ovšem platit i převodem – žádné potvrzení o zaplacení není třeba. Karta musí být podepsána pojistníkem, to ano. Tuto věc dostáváme každý rok od pojišťovny.

    Málem jsem se taky do toho zamotal, až jsem musel zavolat svému malkéři 😀

  3. Je to pravda – manzelce prisel do prace takovy ten „retezovy mail“ s upozorneni. Bral jsem to s rezervou, ale dva dny na to prisel od Generalli (kde mam Astricku pojistenou) dopis s zelenou kartou a ze ji mam podle zakona podepsat a mit u sebe.

Komentáře nejsou povoleny.