Můj software pro práci doma

Uběhl první týden, kdy nás ten, jehož jméno se nevyslovuje, uvěznil doma. Pro některé z nás je nová situace, která přináší stresy různého typu, pro jiné je to jen variace, na kterou jsou zvyklí. Patřím k těm druhým. A protože nešiju roušky a nedobrovolničím, zkusím poradit alespoň tímto způsobem, protože s prací z domu mám hodně zkušeností. A protože to nebude jen jeden týden.

Poznámka. Tento text jsem napsal v březnu 2020, a nevydal. Přišlo mi to zbytečné. Ale v červnu jsem změnil názor, tak jsem ho dopsal a vydal.

Přemýšlel jsem, jestli mám tento text psát a o čem přesně. Vyšlo toho moc, což je příznačné. Jsme zavaleni informacemi, vybrat si ty důležité a případně dokonce ty kritické je umění, které pořád moc neumíme. Nechci tedy přidávat další balast a zkusím poradit věcně.

Tento text je jenom o softwaru, protože tomu celkem rozumím.

Od roku 2009 nejsem v klasickém zaměstnaneckém poměru, což je někdy i nevýhoda, protože nevím, co to všechno obnáší. Získal jsem tedy zkušenosti s tím, jak uřídit tým jednoho muže a tady je popíšu. Jasně, že nejsem první a jasně, že to má každý jinak, takže obecně známá tvrzení jen pro pořádek sesumíruju:

  • Musíte mít denní plán a cíle, den je pořád rozdělený cca na třetiny.
  • Musíte se věnovat svému tělu a duchu/duši (to má být taky v tom plánu).
  • Neseďte v pyžamu a z práce nakonec odejděte.
  • I jiní lidi mají děti nebo rodiče, kteří potřebují pomoc. Je to naštěstí normální.
  • Zajistěte si spolehlivou techniku, své snahy klidně zabijete levým nefunkčním mikrofonem.
  • Ne všechno se dá zrobiť na home office. To je taky jasné všem.

Teď bych s dovolením utrousil trochu zkušeností, možná rad, jak s tím začít. Asi nebudou všechny úplně obecně přijatelné, každý si svou cestu stejně musí prošlapat. Začnu softwarem. Používám výhradně linuxové operační systémy, ale v principu mě to táhne k aplikacím, které jsou funkční na více platformách současně. Ideální software je pro mě tedy ten, který je multiplatformní a open source.

Nepodaří se vám sestavit všechen potřebný software tak, aby byl od jednoho výrobce nebo aby byl jednoho typu. I když budete mít drtivou většinu aplikací od Googlu, vždycky budou nějaké další mimo Google a někdy potřebujete zálohu, protože ani Google nefunguje pořád (resp. všechny jeho aplikace).

Chat, základ komunikace

Firemní chat Glip

Pro komunikaci s kolegy používáme primárně chatovací nástroj Glip. (Mám zkušenosti se Slackem a jsou strašné, ten program je fakt hrozný.) Glip je klasický program, kde se uživatelé zaregistrují a pak si píšou v jednotlivých místnostech. Součástí je kalendář pro společné plánování, jednoduché úkoly, nahrávání souborů a poznámky – sdílené (jednoduché) dokumenty. Silnou stránkou je integrace externích služeb, např. Trella, Asany, Google Drive, BitBucketu nebo Zapieru (a mnoha dalších).

Jednoduše řečeno, pokud zákazník vytvoří kartu v Trellu, ihned máme zprávu v místnosti a můžeme na to reagovat (jít do Trella). Stejně tak vidíme, když vývojář pošle změny do repozitáře.

Glip funguje také na mobilech a o každé zmeškané zprávě posílá e-mail, samozřejmě také zobrazuje upozornění přímo na ploše. Stále je zdarma. Není to open source, nechtěl jsem takovou aplikaci provozovat a tehdejší (2015) open-source konkurence jako rocket.chat nebo Mattermost mě nepřesvědčila.

Firemní Glip
Firemní Glip

Logika registrace uživatelů předpokládá, že máte v Glipu celou společnost, takže pokud chcete uživatele jako zakladatel pozvat, musíte jim vytvořit e-maily v rámci jedné domény (a doména gmail.com nebo seznam.cz to opravdu není). Pokud má každý uživatel e-mailovou adresu v jiné doméně, resp. nejsou ve „firemní“, pak každý z nich na Glipu vytváří vlastní společnost a do jiné společnosti může pouze jako host. To je dost matoucí. Pokud byste chtěli poradit, ozvěte se mi.

Telegram

Používáme jako záložní variantu, když Glip vypadne, což se stává 1-2x za měsíc na pár desítek minut. Telegram je open source decentralizovaná komunikační platforma. Je to asi jedna z mých zásadních killer app. Když slyším, že někdo požívá Whatsapp nebo FB Messenger, musím se kousnout do jazyka. Jo, jsem divný, pořád je ve mně ta učitelská potřeba správnosti. Neměli byste používat prokazatelně škodlivý software… njn

K provozování Telegramu musíte při vytváření účtu použít telefonní číslo, nikoliv e-mail. Telegram vám umožní vytvořit skupiny, které jsou soukromé, nebo veřejné. Odpovídá to chatroomu v Glipu. Pak je možné vytvořit kanál, který je veřejný a je to jen jednosměrný způsob publikování informací -směrem ven. Můžete tak informovat všechny příjemce, kteří kanál odebírají.

My ale hlavně používáme skupinu (chatroom) a zejména hovory 1:1 (ano, nefungují hromadně pro celou skupinu, ale jen mezi dvěma uživateli). Kvalita hovoru je vynikající a spolehlivá. Další skvělou funkcí je vytváření botů, tedy automatů, které mohou provádět různé činnosti. Mohou vás informovat o dění na internetu, stahovat data, provádět různá měření atd. atp.

Díky tomu, že je Telegram multiplatformní, stal se z něj univerzální komunikační nástroj a je to jistota.

Videohovory a konference

Tato oblast prošla během jara 2020 velkým rozmachem. Už předtím jsme používali webovou aplikaci Jitsi.org, kde lze hovor založit pouhým vytvořením nějaké adresy, např. https://meet.jit.si/hovor_rodina. Aplikace prošla mnoha updaty a naštěstí ustála (zřejmě) obrovský nápor zájmu. I syn František měl školní hovory přes Jitsi – čili program si našel cestu i do škol. A fungoval velmi dobře, i když výpadky byly, ale jen dočasně.

Podobných programů je velké množství, Google má svůj Meet (dnes dostupný přímo z GMailu), používal jsem i Zoom (ten se instaluje do počítače).

Sdílení dat

Když jsem psal,že se musím kousat do jazyka, tak to se do něj koušu, když vidím, jak se pořád – ještě v roce 2020 – posílají velké soubory e-mailem. Třeba 10 fotek. Jeblo by ma.

Klasika žánru – Dropbox, Google

Dropbox je klasika, ale pořád se najdou lidi, kteří ho neznají. Stejně tak Google disk. Obě služby fungují podobně – na vzdálené úložiště nahráváte své soubory a zase si je podle potřeby stahujete. Dropbox to dělá automaticky na pozadí, když pracujete. K souborům pak máte přístup ze svých různých počítačů, tabletů a mobilů – samozřejmě pod heslem.

Poměrně snadno můžete vybrané soubory sdílet jiným lidem, tedy pošlete jim jen odkaz na soubory, ne soubory samotné. Ty jsou stále uloženy v úložišti a neposílají se e-mailem. To je velká výhoda, protože takto můžete sdílet velká data – stovky megabajtů nebo gigabajty. Určovat, kdo k nim má, nebo nemá přístup. Je to mnohem sofistikovanější přístup než posíláním e-mailem na sílu.

Dropbox má v bezplatném režimu k dispozici 2 GB dat, další můžete získat, když přivedete nového uživatele. Takže když kliknete na odkaz, zaregistrujete se, dostanu tuším 500 MB nového prostoru. Díky. 🙂

Google Disk má limit 15 GB, další si můžete dokoupit. Ale i tak je to pořád hodně.

Open source úložiště

Já jsem se rozhodl používat ve firmě multiplatformní programy, ideálně open-source. Takže jsem ani sdílení dat nechtěl řešit přes Google nebo Dropbox. Roky jsme používali ownCloud, letos jsme přešli na jeho progresivnějšího kolegu NextCloud.

Funguje podobně jako Dropbox, jen s tím rozdílem, že ten server, kam se všechno nahrává, je váš. Máte tedy všechno ve vlastní režii a pod kontrolou. Kromě toho je NextCloud také platformou pro aplikace (to Dropbox taky postupně zavádí a Google je v tom lídr), např. kalendář, správce kontaktů, úkolovník a další . Taky NextCloud má mobilní aplikace, takže ke svým souborům máte pořád přístup.

Synchronizační program NextCloudu běží ve vašem počítači
Synchronizační program NextCloudu běží ve vašem počítači

Další software

Nadále jsem uživatelem LibreOffice, který zcela splňuje požadavky na [naši] firemní agendu, celý den trávím v různých WordPressech, poznámky stále píšu v Zimu, na e-maily mám pořád Thunderbird. Jsou to programy instalované do počítače. Cloudové aplikace používám výjimečně – vlastně jen ty od Googlu, do cloudu data jen ukládám.

Asi to není žádný zázrak a nedozvěděli jste se nic nového… tak moje klasická zpráva na závěr – i s open-source lze zůstat zavřený doma a produktivně pracovat. 🙂

Poznámky si ukládám v Zimu už asi 12 let
Poznámky si ukládám v Zimu už asi 12 let

4 komentáře u „Můj software pro práci doma“

  1. Když používáte Nextcloud, nezkoušels tím pokrýt i firemní chat a video hovory? Já mám dobré zkušenosti s Nextcloud Talk. Na chat to moc nepoužívám, ale na videohovory to funguje lépe než náš firemní Bluejeans. A super je tam ta provázanost. Že můžeš v chatu/videohovoru pracovat se soubory uloženými v Nextcloudu apod. A pak samozřejmě to, že to máš ve vlastní režii, že nemusíš řešit, jaké podmínky použití a nakládání s daty má ta která externí služba. Ony si totiž u bezplatných účtů velice rádi přivlastňují uživatelova data a vyhrazují si právo je prodávat (mluvím o tobě, Slacku).
    Jinak na obecný chat taky jen Telegram. Jen to tedy není decentralizovaná platforma. Všechny klienty jsou open source, protokol a API jsou otevřené, ale služba je centralizovaná.

    • Používáme pořád ten Glip, ale směřuju celkově na Nextcloud. Talk jsme začali zkoušet a funguje velmi dobře. Akorát potřebujeme, aby to byl lepší chat, potřebujeme se vidět online. Telegram máme jako zálohu, a to i pro hovory 1:1, taky velmi dobré technické řešení.

Komentáře nejsou povoleny.