Úvalno – rozhledna mezi Opavou a Krnovem

Úvalno je malá vesnice mezi Opavou a Krnovem. Řeklo by se bezvýznamná, ale není tomu tak. Je totiž rodištěm Hanse Kudlicha, kterému je věnována místní rozhledna postavená roku 1913. Nevíte, kdo byl Hans Kudlich?

Hans Kudlich (odkaz vede na do německé Wikipedie, protože česká takové heslo bohužel dosud neobsahuje) byl poslanec říšského sněmu, který navrhl zrušení poddanství (a roboty) v českých zemích, což bylo rakouským císařem v roce 1848 stvrzeno. O významu tohoto činu zajisté netřeba příliš debatovat, navíc nejsem erudovaný, abych kázal. 🙂

Úvalno (německy Lobenstein) je na svého rodáka hrdé a před cca sto lety mu postavilo monument v podobě rozhledny. Věž byla před pár lety kompletně restaurována a nabízí úžasný pohled do krajiny Opavska, Polska a Jeseníků. Nedaleko se nachází rozhledna na Cvilíně, o ní v jiném příspěvku.

Pod mohutnou a sebevědomou rozhlednou se nachází tradiční hostinec se zahradní restaurací a velmi vtipnými dřevěnými zvířaty, což je myslím skvělá zábava nejen pro děti. Rozhodně doporučuji jako cíl výletu.

 

5 komentářů u „Úvalno – rozhledna mezi Opavou a Krnovem“

  1. pěkná věžička, foto z rozhledu shora by nebylo? nebo ty stromy už ji přerostly? 🙂 Cvilín pamatuju, super!

  2. Nahoře mi – ehm – došly baterky. Ale stejně byl takový opar, že nebylo nikam vidět. Dojeďte si to vyfotit sami… 😉

Komentáře nejsou povoleny.