KeyJnote

Dnešní cool tool je opravdu vypečená věcička. Ve svém druhém blogu na abclinuxu.cz jsem hledal nějaký skript na vytváření prezentací. Jeden ze čtenářů mě upozornil na KeyJnote, který prezentace vytvářet neumí, ale umí je moc pěkně prezentovat. Podle popisu bych se možná nechytl, ale tou dobou jsem jej už měl vyzkoušený a zcela mě nadchl.


Obrázek: KeyJnote s_keyjnote4.jpg

Co to je a co umí? Je to skript napsaný v Pythonu, takže je (snad) velmi přenosný. Jeho největší plus je, že využívá OpenGL efekty. To znamená různé prolínačky, fade-out efekty a podobné mišišárny. Je to prostě efektní a lidi to zaujme (mě to zaujalo taky ;-)).


Obrázek: KeyJnote s_keyjnote1.jpg


Obrázek: KeyJnote s_keyjnote2.jpg


Obrázek: KeyJnote s_keyjnote3.jpg

Obrázek: KeyJnote s_keyjnote.jpg

Skript se spuští se jménem PDF souboru, chvíli trvá, než se načte, program zatím zobrazuje své logo. Ale i tak už je možné jej ovládat. Praktická je klávesa [Tab], jež zobrazí náhledy na všechny (?) slajdy. Podporován je taky zvýrazňovací box, kdy je všechno kromě něj ztmavené. Zajímavá je taky funkce „spotlight“, tedy reflektor přichycený ke kurzoru myši. Jeho průměr lze zvětšovat/zmenšovat pomocí kláves [plus] a [mínus]. Přepínat lze také celoobrazovkový režim ([f]). Není to zdaleka všechno, KeyJnote je prostě kus dobrého softu.