Aktuálně.cz se má ještě co učit

Portálu Aktuálně.cz docela fandím – je/byl nový a tak trochu rozvířil smradlavé bažiny české novinařiny. No, trochu přeháním, ale rozhodně se mi líbí, jak rychle se stal médiem, které cituje a využívá dokonce Česká televize.

Ovšem slabinou novinářských redakcí, a bohužel Aktuálně.cz nevyjímaje, je složení týmu. Sice k nim přešla třeba Sabina Slonková, ale podle mě od jisté doby její nasvícená hvězda pohasla. Ale to je jedno. To, co se mi nelíbí a co lze kritizovat skoro všude, jsou novináři (většinou zobáci), kteří si prostě nejsou vědomi toho, jakou sílu má jejich slovo, věta nebo článek. Prostě něco vyplodí a zveřejní – snažím se věřit, že si všímám pouze výjimek, které se učí za běhu.

V televize jsou mladé kosti jako třeba Martina Tlachová (mimochodem není problém sehnat na ni ICQ), ve kterých snad něco dříme a jednou je uvidíme v prime timu – stejně, jako se to dělo s Toušlovou, Samkem, Rosím nebo dalšími. Ale co sedí v těch redakcích?

Na Aktuálně.cz jsem totiž četl titulek „Policejní vyjednavači se domluvili s Primou“. Jednak mu nerozumím a jednak mi přijde trochu výhrůžný. Jací vyjednavači? Co vyjednávali? V Primě byli rukojmí? Prima držela rukojmí? Jaktože to nevysílá?

Než jsem klikl, uvědomil jsem si, že jsem u Filipa Rožánka četl článek o dalším ze stupidních amerických seriálů, který Prima uvede. Nehrálo mi to ovšem s nadpisem – jak „domluvili se“?! Snad „Prima koupila seriál Policejní vyjednavači“, ne?

Bohužel se to potvrdilo – článek byl obyčejné PR maskované do rubriky Kultura, autorkou je Jitka Gráfová, jejíž jméno není klikací, takže nelze snadno zjistit, kdo to je. Vyhledávání ovšem funguje, takže profil lze snadno najít. Vzhledem k jejímu studiu a praxi mě udivuje, že si dovolí vypustit tak stupidně bulvární nadpis, který podle mě fakt přesahuje normální meze. Nu což.