Nástroje propagace projektu Internetové jazykové kurzy pro nevidomé žáky

Liberix realizuje za spolupráce s několika dodavateli projekt Internetové jazykové kurzy pro nevidomé žáky. Rozhodl jsem se sepsat seznam hlavních propagačních aktivit. Projekt dostává jasné kontury a rozhodně zaujme nejen učitele či samotné děti, ale také uživatele svobodného softwaru. Použitý software i data jsou totiž zcela volně k dispozici jako open-source software.

Pojem propagace je v kontextu „evropských“ projektů označován termitem diseminace. Krásně se to plete s jiným slovem… 🙂

Nástroje pro diseminaci projektu

Používáme webové nástroje a služby. Disponujeme díky svým magazínům čtenářskou základnou desítek tisíc lidí. Informace o projektu se k nim dostávají díky elektronickému časopisu openMagazin, v němž je umístěna reklama na projekt. Časopis je publikován na desítce dalších webů a různými cestami se dostává k dalším čtenářům. Aktivně jej propagujeme v učitelské komunitě, a to díky členství v Jednotě školských informatiků. Informace publikujeme v interní emailové konferenci (cca 300 učitelů) a na webu rvp.cz (počet čtenářů nezjištěn, odhadujeme stovky denně, jde o odborný web pro učitele).

Dále spolupracujeme s Rádiem Beat, které vysílá anonce na openMagazin. Aktivity vyvíjíme také ve spolupráci s Unií neziskových organizací Olomouckého kraje – prezentujeme projekt na setkáních, na webu Olomoucké sekce a Bulletinu NF Okno (od září 2010).

Tímto způsobem oslovujeme stovky tisíc čtenářů měsíčně.

Povinné prvky

V grafických inzerátech, na letácích a dalších tiskovinách (v plánu) používáme logotypy sestavené z loga ESF, EU, MŠMT, OPVK a Liberixu. Uvádíme slogan o financování ze zdrojů ESF a státního rozpočtu ČR, název programu a slogan programu Investice do rozvoje vzdělávání. Další materiály plánujeme a počítáme s umístěním povinných prvků.

Internetové jazykové kurzy pro nevidomé žáky
Internetové jazykové kurzy pro nevidomé žáky, leták

Realizované aktivity a jejich dopad

Množství aktivit je tak rozsáhlé, že je lze jen stěží zachytit.

  1. Web Liberix.cz: ec3.liberix.cz – od října 2010 zcela nový
  2. V každém vydání openMagazinu je inzerát na projekt, celkem do konce září 2010 vyšlo 17 čísel tohoto elektronického časopisu s inzerátem na projekt. Průměrná měřitelná měsíční čtenost je cca 7000 lidí, ovšem další část čtenářů nelze spočítat – časopis je volně a zdarma ke stažení. Anonce na magazin vycházejí na cca deseti webech a vysílá je podle dohody také Radio Beat.
  3. Projekt jsme prezentovali na mnoha konferencích, namátkou:
  • Počítač ve škole, Nové Město na Moravě 2009
  • LinuxAlt, Brno 2009
  • Open-source řešení v sítích, Karviná 2009
  • Počítač ve škole, Nové Město na Moravě 2010
  • LinuxExpo, Praha 2010
  • Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach, Žilina 2010
  • plán: LinuxAlt, Brno 2010

Prezentace jsou volně vystaveny na stránkách https://www.slideshare.net/Liberix a https://www.scribd.com/liberix,vkládáme je do článků na našich webech.

Tímto způsobem jsme oslovili učitelskou veřejnost a také odborníky, které zaujala technologie (asistivní pomůcky, software). Učitelé projevili zájem o jazykové kurzy jako takové, často je chtěli ihned začít používat.

Plánované aktivity a jejich dopad

V říjnu bude spuštěn nový projektový web, který bude obsahovat dosavadní informace obohacené o prezentace, letáky či zvukové nahrávky. Plánujeme natáčet videa a doplňovat další informace z vývoje, testování a pozdějšího nasazení.

Projekt získává praktický rozměr, proto se nyní zaměříme na konkrétní sdělení – jazyky pro děti, které nevidí. Využijeme více sociální sítě, necháme uživatele aplikaci vyzkoušet.

Dohodnuta je inzerce v olomouckém Bulletinu NF Okno, který je distribuován v neziskovém sektoru a na další místa (školy, úřady, organizace). Pokusíme se lépe oslovit školy v Olomouckém kraji (využijeme možnosti partnera). S pomocí partnera oslovíme další speciální školy. Smyslem je vzbudit zájem o projekt v řadách učitelů.

Klíčovým médiem pro diseminaci bude nadále internet a oslovování konkrétních komunit pomocí blogů, sociálních sítí, newsletteru, odkazování a dalších technik.