Jak nastavit výchozí šablonu v OpenOffice.org Draw

Logo OpenOffice.orgUživatelé OpenOffice.org mohou být naštvaní, když zjistí, že si některý z programů nepamatuje jejich nastavení barev nebo písma. Považují to za chybu – jenže to chyba není. Vlastnosti dokumentu se ukládají do dokumentu, nikoliv do nastavení programu. Pokud chcete změnit vlastnosti výchozího dokumentu, musíte změnit výchozí šablonu. Nebo jako výchozí nastavit jiný dokument, třeba ten váš. Ukážu vám, jak na to.

Je to snadné, v podstatě jde o vytvoření šablony a nastavení příznaku, že je výchozí. To uděláte v okně Soubor | Šablony | Uspořádat, když na šablonu klepnete pravým tlačítkem a vyberete položku Nastavit jako výchozí šablonu. Tamtéž pak můžete šablonu zase vrátit k původní, „tovární“.

V konferenci uživatelů se ale jeden člověk ptal na to, jak změnit výchozí protivnou modrou barvu u pravoúhlých oblastí v Draw. Nebo jak změnit písmo či orientaci výchozího dokumentu naležato. Tak jsem natočil video, kde je všechno tohle ukázáno. Bohužel zradil zvuk, ovšem berte to jako operativní radu (=s pochopením ;-)). Video má i HD kvalitu. 🙂