Elektronický Ott už nebude jako dřív: Licence Creative Commons

Logo Creative CommonsAno, od dnešního dne, 1. března 2011, zveřejňuji všechny své texty a obvykle i fotky na tomto webu s licencí Creative Commons. Myslím, že právě proto, že nejsem žádný Balzac, Cimrman nebo Hašek (taktéž myšlen Jaroslav ;-)), nemá smysl trvat na tom, že jen já mohu tyto materiály publikovat. Kdybyste někdo chtěli – tady jsou. Neznamená to ovšem, že se vzdávám autorských práv.

Autorských práv nelze autora zbavit, a to ani na jeho žádost. Až dlouho po smrti a v případě, že autor nemá dědice (nebo se dědicové práv vzdali), autorská práva vyprší a přejdou na správce pozůstalosti. Příklad lze vidět u děl Karla Čapka (psal jsem o tom: Stáhněte si dílo Karla Čapka). Takže když něco vytvoříte, nikdo vám nemůže vzít vaše právo autorské. Můžete prodat nebo předat licenci k používání díla nebo můžete používání díla zakázat. Já činím opak. Používejte moje texty nebo fotky, i když netvrdím, že za to stojí. 🙂

Licence Creative Commons

Licence Creative Commons jsou mezinárodně platné licence, které respektují národní zákonné úpravy včetně té české a lze je tedy používat i u nás. V principu taková licence staví na autorském zákoně a zcela jednoduchým a geniálním způsobem ho rozšiřuje.

Creative Commons BY NC SA

Autorský zákon říká: Já jsem autor a já rozhoduji, co se s dílem bude dít. Pokud chcete mé dílo použít, musíte se mě zeptat.

(Konkrétní) Licence CC říká: Jsem autor a rozhodl jsem předem, že toto dílo můžete využít za následujících okolností a podmínek.

Cítíte ten rozdíl? Autor řekl předem a jasně, co chce, aby se s dílem dělo. Nenechává vše pasivně jen na autorském zákoně (který samozřejmě neobchází ani svým rozhodnutím nepodrývá). Autor aktivně nabízí nejen své dílo, ale také možnosti jeho využití.

Licence Licence Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported říká, že můžete dílo měnit a vytvářet z něj díla odvozená. Musíte ovšem uvést autora původního díla a musíte u nového díla zachovat stejnou licenci. Nesmíte dílo používat komerčně. To vše je v souladu s autorským zákonem.

Konkrétně: Nyní už mohou všechny weby, které bez mého vědomí vydaly text o úvaze, článek orazit logem CC BY NC SA a uvést zdroj www.e-ott.info. Teď už je to ok. 🙂

A proč tak najednou?

Co vám budu povídat, ješitnost:

Vazeny pane Ott,

vybrali jsme Vami vydavane stranky Elektronicky Ott https://e-ott.info pro zarazeni do reprezentativniho vzorku ceskeho webu s cilem jejich dlouhodobeho uchovani pro budouci historicke a vyzkumne ucely. Pokud mate zajem o jejich pravidelnou bezplatnou archivaci v ramci projektu Narodni knihovny CR WebArchiv <https://www.webarchiv.cz>, vyberte si prosim jednu ze dvou moznosti:

Oddeleni archivace webu
Narodni knihovna Ceske republiky
Klementinum 190,  110 01  Praha 1

Ano, E-Ott bude zachován pro futúrum lidstva! První možnost byla uzavřená smlouva, druhá možnost otevřené licence. Vybral jsem licence. Užívejte ve zdraví a zdrojujte! 😉

2 komentáře u „Elektronický Ott už nebude jako dřív: Licence Creative Commons“

  1. V archivu už je i tvoje diplomka. Tak bacha 🙂

    A já jsem už chtěl vyvozovat, že nás čeká smršť nových fotek… 🙁

Komentáře nejsou povoleny.