V čem vytvářet vzdělávací materiály, v nichž je text, obrázky, video, animace

Moje podnikání stále míří vzdělávacím směrem, kromě prezenčních školení, která nabízím (nově ve spolupráci se společností Sprintmasters), se věnuji také přípravě online kurzů. Dříve bych řekl „e-learning“, ale dnes už se spíše hodí označení infoprodukt (ano, slovo pochází zřejmě od Davida Kirše).

Obsah online kurzů už jsem připravoval. Před lety jsme v QCM používali program eXe. Ten je sice stále dostupný, ale tentokrát po něm nesáhnu, protože mi jeho výstup nevyhovuje. Použiju totiž WordPress (nikoliv Moodle) a chci, aby byl výukový obsah připravený precizně – v čistém HTML. Z eXe lezly dost divoké soubory.

Základem obsahu je text

Chtěl bych psát text v nějakém jednoduchém značkovacím jazyku, z něhož bude možné vytvořit nejen HTML, ale také PDF nebo nějaký jiný formát. Zřejmě tím jazykem bude MarkDown. Z něj pak pomocí pandoc vytvořím požadované HTML výstupy.

Chybí mi ale jedna věc – potřeboval bych nadefinovat vlastní značky, např. pro různé boxy (upozornění, doporučení), předěly nebo jiné prvky, které pak ztvárním pomocí CSS. Markdown sice umožňuje vkládat přímo HTML, ale do toho se mi nechce. Obyčejná makra v editoru nestačí…

Jaký editor?

A pak editor… zatím vede ReText, ale moc mě neuchvátil, je jen nejméně špatný. Má sice náhled v reálném čase (to  je základní podmínka), ale nezvýrazňuje zdrojový text (to je další podmínka). Docela se mi líbí CuteMarkEd, ale ten nemá balíček pro Ubuntu(!!) a kompilovat odmítám (zkoušel jsem to, nenašel jsem instrukce ani makefile). Během psaní tohoto článku jsem ještě našel editor Enki, který boduje už na první pohled – podporuje zvýrazňování syntaxe, je dostatečně vybavený, ale jednoduchý, a má náhled na výsledek. Stačí si postěžovat. 🙂

Pár dalších editorů jsem sepsal v článku 5 open-source editorů pro značkovací jazyk Markdown v Linuxu

Nástroje pro tvorbou materiálů, které použiju

Pokud jste někdy pracovali na obsahu nějakých vzdělávacích materiálů, jaké nástroje jste použili? Myslím samozřejmě něco víc než nahrávání PDF do Moodlu. 😉 Já zatím plánuji následující:

  • editor pro vytvoření textu a instrukcí pro vložení dalších materiálů – Markdown+Enki/ReText
  • na plánování a osnovy používám samozřejmě myšmapy – program XMind
  • poznámky a plánování si vedu v Zimu
  • videa na obrazovce budu zřejmě nahrávat pomocí RecordMyDesktop
  • instruktážní animace vytvoří Wink (je dobrý, ale neznáte něco krapet lepšího?)
  • ještě by se hodilo něco na míchanice videa a animací, zkusím asi OpenShot Video Editor, ale je to dřina, moc se mi do toho nechce (a asi to nebude nutné)
  • něco na vytvoření scénáře každé lekce?
  • a samozřejmě WordPress jako cílovou platformu

Budu rád za tipy a zkušenosti – má např. praktický smysl vytvářet SCORM (myslím, že ne)? Existuje nějaký standard pro testové úlohy? Velmi mě zaujal eLesson Markup Language, ale nemám čas se ho teď učit, je tam spousta aplikací – ale vypadá to hodně zajímavě. Máte s tím zkušenosti? Podělte se. 🙂

 

12 komentářů u „V čem vytvářet vzdělávací materiály, v nichž je text, obrázky, video, animace“

  1. Asi těžko najdeš něco lepšího, než Moodle, kam můžeš dát nejen výukové materiály, ale umí i testy, dovede zpracovat nějaké vyhodnocení. Je to tedy dost overkill a jeho výkonost utrpěla tím, že je napsán tak, aby SQL dotazy fungovaly napříč různými databázemi (takže využití jediného serveru do mrtě možností nehrozí, zátěž a nároky jsou dané neefektifitou).
    WP má úplně jiné zaměření a možná budeš trávit zbytečně moc času nad jeho ohýbáním.

  2. Nechci vypadat jako kverulant, ale Moodle přece není jen o nahráváni o pdf či jiných příloh. Myslím, že na e-learning není v opensource nic lepšího.

  3. Moodle znám, teď jsem dělal dvě implementace malého rozsahu (ještě neběží pro lidi). Nad tím jsem se tady nezamýšlel, v tom mám pro tento účel jasno. Tento zápisek je hlavně o vytváření materiálů, nikoliv CMS/LMS.

    A najít něco lepšího (byť je to slovo relativní) nemusí být takový oříšek, pokud se stanoví parametry. Kvalitních open-source LMS je překvapivě docela dost.

    Vzhledem k tomu, že nechci vyhodnocování a testy budou jen možným zpestřením, tak není moc co ohýbat… Větší problém jsou aplikace pro procesy – open source v této oblasti zcela chybí (ale ono obecně je takových aplikací málo). Například použitelný objednávkový systém je zdá se jen(?) FAPI, nenašel jsem ani použitelný open-source mailingový program, takže používám SmartEmailing… Ale už to mám vymyšlené, teď to jen konečně poskládat 🙂

  4. David> To bylo právě skrytá ironie, velká většina Moodlů, které jsem viděl, slouží k nahrávání pdfek. Školy tím suplují absenci softwaru pro elektronickou sborovnu a je to samozřejmě vinou nízké počítačové gramotnosti učitelů.

  5. Vlastimil> Tak teď je to jasné, nepochopil jsem ironii, omluva 😀

  6. Když jsem se ptal uživatele statisticsfun na YouTube jak dělá výuková videa, odpověděl:
    „I create everything on a Apple Computer. I use a combination of Keynote, Excel, iMove, Photoshop, illustrator and Final Cut Studio. It is not really a seamless process, because it takes a little bit of a lot of different tools.“
    Když jsem si zkoušel kurz sám vymyslet, zjistil jsem, že to je opravdu komplexní práce, časově náročná bez ohledu na druh operačního systému a použitých aplikací.
    V současné době si myslím, že je dobré si připravit osnovu kurzu, podpůrné materiály a potom to vše spojit pomocí zaznamenané prezentace (například Google hangouts).
    Mapy, Zim, Wink bych také použil.
    Jeden čas jsem také používal Zotero na sběr výstřižků a citací.

  7. Hm hm. Asi fakt není jen tak po ruce soft, kde by šlo udělat vše. Taky jsem uvažoval, že nějaký střih a efekty budu dělat v OpenShot Video editoru, ale mám pocit, že to bude dřina (která se mi asi ani nevyplatí).

Komentáře nejsou povoleny.