Podepisovat smlouvy, nebo je to zbytečné (však se známe!)?

Zásadně podepisuju s klienty smlouvy o spolupráci. Po mnoha zkušenostech. A pokud náhodou nepodepíšu, pak je to opravdu výjimečná situace. Ale musím před podepisováním „hodně mluvit“, protože většina lidí si myslí, že když chci podepsat smlouvu, tak jim nevěřím.

Přijde mi to trochu paradoxní, protože bych spíše očekával, že nebudou věřit oni mně, a proto budou chtít podepsat smlouvu. Ale bývá to naopak.

Hlavní důvod, proč pracuji na základě smluv, je jednoduchý – je to pro mě plán prací, checklist pro zákazníka i pro mě. V případě několika větších projektů došlo (docela logicky) k situaci, kdy si zadavatel už nepamatoval přesné zadání, rozpočet byl de facto vyčerpaný a o vícepracech nemohla být řeč. V ten okamžik nastoupila smlouva a odškrtávání položek. Tím se vyčistí vzduch, vždycky se najde jeden dva body, které musí být fakt jinak, já na ně přistoupím, opravím, ale jinak se řídím tím, co je ve smlouvě.

Před její přípravou upozorňuji, že to má výhody pro obě strany, protože na straně zadavatele se mohou vyměnit „zodpovědné osoby“ a pak se špatně předává (a přebírá) dílo, o kterém dotyčný jen letmo četl.

A já mám více zákazníků, takže nemám takové detaily vůbec v hlavě (a všechno včetně smluv si ukládám do CRM). Z toho důvodu trvám na uzavírání smluv a nikoliv jen ústní nebo mailové dohodě. Ze stejných důvodů jsem do praxe zavedl také předávací protokol, protože jen tak mají obě strany jistotu, že za dohodnuté peníze bylo dodáno kvalitní dílo.

Zkrátka i jako OSVČ používám procesy „z velkého businessu“. Vyplatí se to. A co vy, uzavíráte smlouvy nebo na nich trváte jako zadavatel?

 

Doplněno po vložení obrázku. Na obrázku těch smluv moc není. Je pravda, že na malé úpravy nebo na všechny činnosti (školení) smlouvy neuzavírám. A taky ne všechny jsem si poctivě zapsal… Např. papírové neskenuju. Možná bych měl. 😉

 

Smlouvy si ukládám do EviKonu

Foto: Image courtesy of xedos4 at FreeDigitalPhotos.net