Zachraň (si) život

V sobotu 21.10. uspořádala naše škola „osvětovou“ akci zaměřenou na poskytování první pomoci.

Na dvůr školy na Husově náměstí se sjela auta Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, Rychlé záchranné služby. Hasiči už předtím připravili starou stopětku, která byla při akci doslova rozstříhána, a postavili stan, ve kterém se trénovaly masáže srdce (a to jak na klasickém torzu, tak na „miminu“).

Rozstříhaná škodovka

Instruktáž první pomoci vedl MUDr. Billý, který velmi pečlivě a podrobně předváděl a vysvětloval, jak se poskytuje první pomoc při dopravní nehodě. Víte například, že když otevřete dveře havarovaného vozidla a chcete pomoci řidiči, tak vám nevystřelený airbag (pokud ho vozidlo má) při pozdním vystřelení pravděpodobně zlomí nohu? Takže k řidiči musíme ze zadního sedadla… Víte, že rouška pro dýchání „z úst do úst“ stojí 13 korun?

Problémem může být pro laika i to, jak dostat zraněného z vozidla. Je to pouze otázka grifu, každopádně je lepší, když jsou na to dva. Samozřejmě vše paltí pro případ, že na místě ještě nejsou profíci.

Fixace zraněného, termoobal

Když skončil první blok akce, dorazila televize – pozdě. Kameraman zaspal. Ale „Ladislav Olejníček, Česká televize, Krnov“ byl dostatečně atraktivní persónou. Momentálně čekáme, kdy budou pořad vysílat – mělo to být dnes, 25.10., ale nic nebylo, navíc, jak jsem slyšel, chtějí ještě neco dotáčet s panem doktorem z RZS.

Ale zpět – druhý blok byl v podstatě jen kvůli televizi, to nejlepší už proběhlo (=nebylo co stříhat, škodovka už byla na cucky). Tak se trochu improvizovalo a točilo na detail. Záchranka a policajti s houkáním vjížděli do dvora, vše točila ČT, „zraněný“ ležel ve škodovce, proběhl celý zákrok.

Celá akce se vydařila, přišlo bezmála 100 lidí, což je dobře, ale mohlo by jich být víc. Při organizaci pomáhalo pár studentů, kteří byli oblečeni do stylových („firemních“) triček. Firma Kofola nám poskytla nealkoholické nápoje (Kofola, Top Topic) pro všechny zúčastněné účinkující – díky.

Stuff & Kofola

Článek na stránkách školy, fotoalbum.