Ubuntu: reloaded

Původně jsem chtěl napsat strašně napínavý dryják o tom, jak jsem instaloval nové Kubuntu.

Ale nakonec jsem to hlavní stihl během včerejšího večera, v podstatě šlo jenom o doinstalování všeho softwaru, který jsem potřeboval. Problémy nebyly skoro žádné, i když ještě nemám tiskárnu a skener (ale to je jenom otázka času, kdy to budu potřebovat).

Zarazily mě ale tři věci. První byla, že instalátor opravdu nepodporuje ReiserFS, což je systém, na kterém jsem (běžel) už několik let. Takže smůla, systém je teď na ext3. To mu fakt vývojáři tak nevěří, nebo Hans Reiser naštval celou komunitu?

Když jsem se rozhodl, že to pro jistotu restartnu (i když systém jel ok, ale znáte ta nepříjemná překvapení), tak na mě při startu systému vybaflo, že nemá firmware k wifině. To jsem věděl, ale nenapadlo by mě, že se systém zastaví s hláškou, že nemůže načíst firmware. Fakt nechtěl dál. Nepomohlo ani vypnutí tlačítka – on ho stejně ignoruje.

Naštěstí systém už jel, a to včetně netu; takže stačila další konzole, stažení firmwaru do adresáře /lib/firmware, restart a naběhlo to. No ne, dělal jsem to na desktopu, komu by se to chtělo přepisovat. Desktop už jsem měl připojený přes NFS, takže v tom problém nebyl. Ale ono by to šlo v i linksu nebo jiném textovém prohlížeči.

A třetí věc: po této akci nenaběhl X server. Netuším, kde byla příčina, ale nejel, hlásil, že nenalezl žádné obrazovky („no screens found“). Blbé. Samozřejmě už jsem zapomněl, jaké dpkg reconfigure povede k cíli. Takže jsem server spustil s parametrem -configure, pak vytvořený soubor zkopíroval. Ale nejelo to pořád. Tak jsem zkusil jenom startx, což naběhlo.

Jak to tak bývá, systém se potřeboval vyspat. Protože za tohoto stavu nefungovalo uspávání, musel jsem ho vypnout. Ráno to jelo. Ovšem až odpoledne jsem zjistil, že jede v režimu (asi) VESA a že nemá konfigurák xorg.conf! A přesto to jelo. Takže tudy vede cesta ke zmiňovanému automatickému běhu Xorg bez konfiguráku, jak to má být v další verzi Ubuntu.

Kolik jsem říkal těch věcí? To je jedno. Všechno se vyřešilo, grafika jede, jak má, systém je plný softu, wifina jede (ještě se umět připojit na vlastní ADSL wifi router ;-)), ale zbyl tu jeden kostlivec – neočekávaný: zvuk.

ALSA je nějaká pochroumaná:

ALSA lib confmisc.c:1105:(snd_func_refer) Unable to find definition 'defaults.pcm.ipc_key'
ALSA lib conf.c:3479:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3947:(snd_config_expand) Evaluate error: No such file or directory
ALSA lib pcm.c:2146:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM dmix:ICH6
aplay: main:547: chyba při otevírání audia: No such file or directory

Odskákal to arts, který je mimo. Xine jede, což mě teda udivuje. Nemám GNOME (ani ho nechci), takže to nemůžu jinak vyzkoušet. Ale zvukový server KDE nefunguje. Přímý přístup na /dev/dsp ale ano. A s tím teda nevím, co dělat. Tak uvidíme.

1 komentář u „Ubuntu: reloaded“

Komentáře nejsou povoleny.