Přivítejte vstup do Schengenského prostoru

Jsme svědky [dalšího?] vpravdě historického momentu. Až mám dojem, že si je naše „civilizace“ schválně stanovuje, aby je mohla kořit, načež zřejmě někdy během příštích dvou set let slavnostně vyhyne, pravděpodobně za zvuku třeskutých pochodů a vztyčování vlajek…

Ale tohle mi nedá. Ono se jen tak nevidí, když padají hranice na takovém území. Hranice, které se po první světově válce rychle a bolestně vytyčovaly, aby byly bořeny a stavěny jinak, lépe. Dvacáté století bylo v této oblasti velmi aktivní; ale zřejmě se mi to jen zdá, protože Evropa se mele stále, aspoň co jsme schopni vyčíst z její historie, je tomu tak už minimálně 2000 let. Ale většinou měly hranice charakter vymezení se vůči někomu jinému, představovaly snahu označit si své území, své hřiště. Poslední „zlá“ říše (když nepočítám tzv. socialistický blok) bylo Rakousko-Uhersko. Pro méně informované: (roz)padlo (se) na podzim 1918, tedy před 89 lety, s označením „prohnilé“, „ubíjející slovanské kmeny“, „žalář národů“.

Zítra vznikne neformální říše, která pokryje srovnatelnou část Evropy, jakou pokrývalo Rakousko-Uhersko, po kterém nám mnohde zbyly fyzické pozůstatky (např. koleje končící na hranicích). Uvědomujeme si to?

Schengenská smlouva stanoví, že obyvatelé zemí tzv. schengenského prostoru se mohou uvnitř prostoru pohybovat bez omezení. Zajímali jsme se, jak se mohou pohybovat občané, kteří do „Schengenu“ nepatří? Byrokracie, šikana, vysoké poplatky, časové prodlevy. Četl jsem kdesi, jak probíhá žádost o vízum do USA a jak se to nám, Evropanům do morku kostí, nelíbí, protože se cítíme poškozeni na svých právech. Jsme si vědomi toho, že úplně stejně se chováme (=evropské země) k jiným lidem, kteří chtějí jet k nám?

Ach ano, zapomněl jsem – my ten nebezpečný plebs „odněkud z východu“ nechceme, jen ať si zůstanou v těch svých kazachstánech a rumunskách. Hmmm….

Konec dojímání – věcně: nechápu, jak je možné stanovit volný pohyb osob, když se každý rok v Evropě objeví nějaký teroristický útok (Madrid, Londýn a další – z hlavy nevím) a veřejně se mluví o spáčích různých teroristických buněk v zemích, jako je Německo. Nemám z toho nějakou přehnanou paranoiu, ale stejně si myslím, že elementární obrana by měla existovat… Vojáky máme kdesi v řiti v Afghánistánu, kde mají hovno co pohledávat, armáda není ani schopná koupit obrněné transportéry, stíhačky má pronajaté, polocie je v krizi a opouští ji tisíce profíků, zatímco jeleni se klidně pasou. Já fakt nevím, zřejmě tomu nerozumím.

Dneska se vy, co máte kousek „k sousedům“, dívejte ven. Bude se slavit, budou ohňostroje. Ale moc jistý si tou radostí nejsem. Dávám Schengenu maximálně deset let. Pak se ukáže, že je to blbost a hranice že se musí hlídat.

[poll=6]

2 komentáře u „Přivítejte vstup do Schengenského prostoru“

  1. Cítím se jako Evropan, ne jako Čech, takže jsem za Schengen rád. Myslím si, že je to krok do budoucnosti. Ale na druhou stranu vím, že zrovna Evropa není co se týče sjednocování nejlepší materiál. Spousta zbytečné legislativy jde přímo z Bruselu. Absolutně s tebou nesouhlasím co se týče hrozby terorismu. Myslím si, že je to spíše obrovský strašák. Nástroj, jak si prosadit zákony potlačující lidskou svobodu a tak. Myslím si také, že se zákony, které stanovují povinnost vydávat šifrovací klíče jaké jsou v GB a chystají se v Německu po odstranění této „hrozby“ neodstraní, budou tu s námi po dlouhou dobu i poté… Však DPH byla taky určena jen k obnově zdecimované Evropy po II: světové válce, ne? No ale jakmile už nebyla potřeba obnova silnic a jiných strategických služeb, tak se pro zisky z těchto daní našlo jiné uplatnění. 🙁

  2. Já se necítím jako Evropan, ale především jako člověk. Avšak dá se říct, že souhlasím částečně s autorem i s Mirkem…

Komentáře nejsou povoleny.