…a bída veřejnoprávních médií

První slovo mělo být „lesk“, ale nebude, protože na České televizi a České rozhlasu se nic neleskne. Naopak, bída se stala normou.

Psal jsem tady nedávno, že mě zaujal pořad Café X na ČT, kterému bych dal kladné body. Teď jsem shlédl začátek pořadu Taxík s neuvěřitelně oplzlým Alešem Hámou a musel jsem to přepnout. Body ČT opět beru, něco tak hrozného by mělo být trestné.

Od začátku roku se nám změnil Radiožurnál. Stala se z něho tuctová radiová stanice, která nabrala armádu slepic – ty neumí mluvit, nemají přehled než za Prahu (i když samozřejmě nemusí být všechny pražačky, asi spíš naopak, ale „Praha ja přaca in“) a svými plytkými užvaněnými tupými hlasovými projevy okamžitě zabraly ten kousek prostoru, který zůstal a dával člověku možnost neposlouchat primitivní projev komerčních rádií.

Starý Radiožurnál měl několik zásadních vad na kráse: hrál hudbu, kterou nesnáším a nevydržím poslouchat. Nejhnusnější pop, soft pop a já nevím, jak se označují všechny ty sračky typu Flashdance, dvacet let stará Madonna, Frankie goes to Hollywood, Love hurts (pozor, ze seriálu Scarlett!!) a další (to pak člověk děkuje za velmi průměrné Chinaski).

Jenomže starý Radiožurnál měl kultivované moderátory (na nervy mi lezl jen Pavel Kudrna) a zprávařky, které mě provázaly téměř deseti lety života. Vstával jsem s nimi, když jsem šel na zkoušky (VŠ), když jsem o pár let později šel do práce, když jsem do ní autem jel, když jsem odpoledne po práci pil kafe a večer usínal. Za všechny jen hlas Evy Ziliziové; tak jsem poznal RŽ.

Neuvádím odkazy, protože mnoho dobrých a nejlepších bylo za odměnu odsunuto na Rádio Česko, na ČRo Praha nebo jinam. Mnoho z nich je v sekci „Osoby – historie“. Odkazy neuvádím, protože si myslím, že na webu rozhlasu budou probíhat změny (a jsem líný všechny hledat).

Ranní blok byl pro mě ideální: Ranní poznámka Ivana Hoffmanna (zrušeno), zprávy, ekonomické informace, klidný, konzervativní projev moderátora (-rky). Poslední dva tři dny ráno nevím, jestli poslouchám RŽ, nedá se to odlišit. Hudbu hrají furt mizernou, ale to už jsem si za těch deset let zvykl. Ale celý blok byl totálně změněn, neustále se se žvatlá o pitomostech – kde jsou pravidelné telefonáty do ČHMÚ, útočiště všech slovenských a jihoevropských meteorologů, kteří u nás hledají štěstí a nikdo z nich neumí „ř“? Kde jsou běžné jingly, na které jsem byl zvyklý, proč je tam najednou tolik hluku („zvuková grafika“)? Stejně nejde poznat, co ten nový jingl ohlašuje, je to jak řinčení plechu. Nezajímají mě názory lidi z ulice, chci poslouchat profíky, lid ať se baví jinak – ne voláním do rozhlasu.

Nedostal jsem se k poslechu během různých částí dne. Vím, že Daniel Takáč slouží noční :-(, zmizela Jana Klusáková (tu jsem měl v oblibě), neslyšel jsem zatím Vědunku Lunardi, Marii Woodhamsovou jednou. Pořád se mele o amerických primárkách a že je na Vysočině ledovka, obojí děsně důležité, hlavně hloubka této informace. Ale „milarda“ slyšíte jako „melejarda“ a zásadně se chodí na „konzerty“ (VRAŽDIT!!!!).

Starý Radiožurnál měl k ideálu daleko, ale pro mě to byla záruka kvality zpravodajských informací. Karel Hanzelka, tiskový mluvčí ministerstva dopravy, na blogu Aktuálně.cz píše:

Jako „dopravák“ nemohu odpustit vedení rozhlasu především jedno – likvidaci tradičního a úspěšného Motožurnálu. Zeptejte se lidí, kteří před čtyřiceti lety v bratislavském studiu Československého rozhlasu zakládali předchůdce Motožurnálu, někdejší slavný pořad Pozor, zákruta, jak váš počin vnímají. Nic hezkého neuslyšíte. Připadá vám šest a půl milionu řidičů v České republice jako minorita, která si nezaslouží mít vlastní ucelený pořad? Na jaké jiné veřejnoprávní stanici ho mohou slyšet, když ne na Radiožurnálu?

Chápete to? Oni zruší pořad, na který by měli být hrdí! Pořad, který poslouchá téměř každý řidič a znají ho aspoň dvě generace. (Vycházím z informací na webu, zatím jsem nezkoušel poslouchat, nebyl čas.)

No, nějak to uzavřu. Změny se mi nelíbí. Bylo potřeba něco udělat, ale když se člověk ještě dočte, že dobří byli odměněni odchodem a přicházejí typy jako Jitka Obzinová, poslouchat to nechci. Neposlouchám Frekvenci1 ani Impuls, protože se mi eklují. Neposlouchám ani regionály, nemají mi co nabídnout, jsem asi mimo cílovku.

Chci poslouchat kvalitní RŽ a pro pobavení u volantu Evropu 2. Za to první platím. Proto jsem podepsal petici vyžadující revizi změn, které paní Tachecí provedla. Chápu to jako efektivní nástroj, kterým můžu vyjádřit, že se mi to nelíbí. A myslí, že reakce na sebe nenechá dlouho čekat, vzhledem k délce diskuze

(A Česká televize přijde na řadu brzy taky, jak to tak vidím.)

Zdroje, doporučuji zejména diskuze:

5 komentářů u „…a bída veřejnoprávních médií“

  1. Jak to tak tedy vypadá, mám štěstí, že česká veřejnoprávní média nijak zvlášť nesleduji ;-). Hlavně ale, že za rozhlas a TV platím poplatky.

  2. Pravdu díš bráchanče! poslouchám to hlavně ráno, když lezu z pelechu a cpu do hlavy a Pokorného afektovaný hlas nemusím, navíc furt ty nicneříkající dopravní info, že někde u Vrchů stojí kamijón (tam je to fakt humus 🙂 , samozřejmě největší průšvih představuje hudební výběr. Není nad probuzení se songy z hříšného tance, sux..

  3. Pokorný mi zrovna nevadí a dopravní info bych uvítal, kdyby mělo vyšší úroveň. Zrovna ty Vrchy mě zajímají, bo objet se to nedá… 😉

    Od začátku roku se to změnilo tak, že vlastně ani není poznat, co je nové a co ne. Rozjuchanci jsou pryč nebo se zpomalili, hudba je opravdu na blití, ještě horší než dřív, přibyla jen nudná Lucia Výborná a další detaily. Dokonce i ty jingly jsou už bezzubé bez nějakých výrazných ruchů.

    Čím víc stoupá arogance paní Tachecí, tím víc přemýšlím, co vlastně změnila. Něco proběhlo, ale teď mi to připadá jako bouře ve sklenici vody. Ale jsem rád, že obě petice (z nichž ta druhá se mi nelíbí) k tomu výrazně přispěly.

    Takže mi to přijde takové české: koza se nažrala a vlk zůstal celý. RŽ je po měsíci plusmínus stejný jako dřív. Ale uvidíme za další měsíc.

  4. Mě se taxík docela líbil, dokud jsem nezjistila, jak velký je to podvod. Lidé tam nejsou „sebraní“ z ulice, ale hlásí se předem.Navíc jezdí mnohdy naprostými oklikami, aby prodloužili cestu. Je to hnus.

Komentáře nejsou povoleny.