Práce se styly v OpenOffice.org

Styly jsou nejen praktická, ale často také nezbytná věc. Představte si, že dostanete stostránkový dokument, který máte nějak upravit a dodat výsledek – třeba nadřízenému. Zjistíte ovšem, že se vám nelíbí velikost nadpisů, nebo používají písmo, které nemáte, nebo mají být nadpisy jinou barvou.

Pokud byl původní autor progresivní a umí pracovat s textovým procesorem, použil styly a vy máte vyhráno. Pokud ovšem styly nezná, tak vás čeká několikahodinová práce a zhnusení nad tím, jak ty počítače přidávají práci. Samozřejmě za to nemohou počítače nebo programy, ale líní a nevzdělaní uživatelé.

Na co styly…

Stylista a filtr pro styly

Styly jsou jakési šablony pro jednotlivé části dokumentu. Styly se aplikují na odstavce (odstavcové styly), na části textu (znakové styly), na rámcové objekty (styly rámců), na stránky (stránkové styly), na seznamy a výčty. To vše lze uložit jako předlohu budoucích dokumentů – tedy jako šablonu dokumentu.

Spousta lidí vůbec neví, jak se styly ovládají. Slouží k tomu Stylista, v němž jsou (bohužel stále velmi nevzhledné) ikony, které přepínají kategorie výše zmíněných stylů. V dolní části je přepínač, kterým lze redukovat množství zobrazených stylů v kategorii – u odstavcových je jich opravdu hodně.

 

Odstavcový styl Výchozí pro běžný text

Principem práce se styly je, že každá taková součást má (mít) přiřazený styl. Jenomže to musí udělat z velké části uživatel, objekty mají automaticky nastavený „styl nula“, který má v názvu slovo výchozí. Pokud má dokument pouze styl výchozí, nemá v podstatě žádný – jakékoliv změny se promítnou do všech prvků, takže to člověku nepomůže.

 

Znakový styl Zdůraznění

Proto je výhodné přiřadit každé součástí adekvátní styl. Velká většina stylů je již připravená, ale samozřejmě si můžeme vytvořit další. Pro běžný text se používá Tělo textu nebo Výchozí, pro nadpisy Nadpis1, Nadpis2 atd. Takže pokud pak přijde požadavek, že má být nadpis první úrovně černý a nadpis druhé úrovně šedý, není problém definici stylu upravit.


Úprava stylu Nadpis3

 

Změna barvy písma

Taky se moc nevyplatí zdůrazňovat části textu jen tlačítkem pro „tučné písmo“. Existuje totiž znakový styl Zdůraznění, který je určen přesně pro tuto situaci. V okamžiku, kdy vám nadřízený řekne, že tučné písmo se mu nelíbí, změníte pouze jeho styl – a nemusíte procházet 100 stran a klikat a klikat.


Všechny Nadpisy3 změnily naráz barvu

Nejen odstavcové styly

To je brnkačka – odstavcové a znakové styly jsou jasné. Větší zábava je se styly stránkovými, tak se skrývá velký potenciál. Každá stránka má svůj styl, pokud jí žádný nepřiřadíme, má styl Výchozí. Nemá zapnuté ani záhlaví ani zápatí. A právě stránkové styly přicházejí na scénu, když potřebujeme vytvořit dokument, kde je obálka, která se nečísluje, pak předsádka, která nemá číslo strany viditelné, ale čísluje se. Následně pak strany číslované římskými číslicemi a strany liché a sudé. Na to všechno jsou stránkové styly, kde všechny požadavky snadno nastavíme. Styl se stránce přiřadí dvojitým klepnutím ve Stylistovi, nebo – při vkládání nové stránky – výběrem ze seznamu (Vložit-Ruční zalomení).

Při vkládání stránky lze vybrat její styl

V dalších dílech budu vycházet právě z tohoto článku. Budu psát o obrázku na pozadí stránky, o úpravě záhlaví a zápatí, o rámečku kolem obrázků, o změně vzhledu obsahu a dalších věcech.

4 komentáře u „Práce se styly v OpenOffice.org“

  1. Ačkoliv nemám rád MS Office, musím nechat, že v tomto ohledu má jednu příjemnou vymoženost oproti OpenOffice — a to automatické styly. Tedy to, že když dostanete do ruky dokument, kde někdo formátoval ručně, tak pro každou jediněčnou kombinaci změn formátování se skrytě vytváří nový styl a pak se tedy dá vcelku jednoduše změnit formátování i bez nekonečného klikání.

  2. Já to za výhodu vůbec nepovažuji. Viděl jsem pár dokumentů, kde bylo několik desítek takto vytvořených stylů – pro každý kousek textu, pro každý odstavec vlastní styl. To pak ztrácí smysl, vždycky mi to práci přidalo. Taky ty názvy… „Normální 12pt + zarovnání vpravo“ apod. Ta automatika, co jsem zjistil, nespočívá v automatizaci výhod práce se styly. Prostě automaticky vytváří styly pro každou blbost… Ne, fakt jsem tomu nepřišel na chuť.

    Naopak myslím, že úprava stylů v MSO je přívětivější. Ale prostředí OOo se dá kritizovat furt… snad se to lepší.. 🙂

  3. Já to také nepovažuji na výhodu. Asi před 14 dny jsem kamarádce opravoval diplomku, ve které bylo na sto stylů. Muselo se to celé předělat.

Komentáře nejsou povoleny.