Jak vytvořit panoráma

Panoráma Mikulova
Nejsem žádný fotograf, nemám vybavení ani talent, ale prostě mě to baví. Už dlouho jsem si chtěl nafotit fotky na nějaké pěkné panoráma. Povedlo se to z terasy mikulovského zámku, na kterou se lze dostat z obřadní síně, kde se vdávala sestra. Na terase jsem měl asi dvacet sekund, není veřejně dostupná a právě skončený obřad znamenal „Hotovo, tak běžte!“ 🙂 Takže otočit doprava, cvak (nepoužitelná, jak se později ukázalo), pomalu se otáčet doleva, cvak, cvak, cvak…

Fotek jsem pořídil šest, přičemž první byla moc z úhlu, takže nepoužitelná, do panorámatu nepasovala. Na následujícím obrázku je první náhled (výsledné panoráma, konvertované do jpg), druhý náhled je panoráma vytvořené programem Hugin (velikost 118 mega) a šest zdrojových fotek. Vybraný náhled jsem ve výsledku ořízl, protože zábradlí bylo moc z úhlu a programu se ho nepodařilo napasovat.

Soubory s obrázky

Výsledné a zdrojové obrázky

Jak už vyplynulo, na panorámata se používá program Hugin. Moc jsem nad tím nepřemýšlel, matně tuším, jak to funguje, takže jsem po spuštění v první řadě načetl obrázky. Pak je třeba určit na sousedících fotkách stejné body, kterým se říká kontrolní. Podle nich program pozná, která místa na dvou různých snímcích si odpovídají.

Pár jsem jich určil, pak jsem ještě spustil automatické vytvoření bodů, program si jich našel ještě 54. No a pak stačí už jen stisknout [Ctrl-p] a prohlížet si budoucí výsledek. K dispozici je několik pohledů, netuším, jaký je mezi nimi rozdíl (někdy nebyl patrný), ale zaujalo mě ‚fisheye‘ neboli rybí oko. Taky je možné panoráma vytvořit „dokola“, kroutit, ohýbat apod.

Soubory s obrázky

Program Hugin a náhled na výsledek

Určitě je to hračka na dlouhé hodiny, protože lze výsledek různě optimalizovat, přidávat další obrázky a tak. Chtěl jsem si to jen zkusit, obrázek byl vytvořen během cca dvou minut, měl zmiňovaných 118 megabajtů a jsem s ním docela spokojen – na to, že jsem to dělal deset minut…

Panoráma Mikulova

Panoráma Mikulova, velikost 1,1 megabajtů

Program Hugin má moře možností, k jeho běhu je potřeba minimálně program Autopano, zřejmě ho lze nahradit a získat jiné výsledky(?). V Mandriva Linuxu stačí nainstalovat balíčky hugin a autopano-sift. Zkrátka je to celé snadné, výsledek je k mání během chvíle a hračičci mají možnost se vyřádit. 🙂

6 komentářů u „Jak vytvořit panoráma“

  1. Ještě to chce určitě enblend, ale ten je asi jako závislý balíček. A pokud jde o autopano-sift, je lepší nainstalovat Céčkovou verzi, která je mnohem rychlejší, protože neběží přes mono.
    Kdybys chtěl mrknout, také jsem splácal pár panoramatických fotek: https://www.panoramio.com/user/1412763

  2. Několik komentářů k focení panoramat: Je nutné používat stativ, nejlépe ten s vodováhou. Fotí se obvykle na plně manuální režim, aby jednotlivé expozice nebyly měřeny rozdílně – je nutné ale scénu „naměřit“ na všech pozicích a rozumně zprůměrovat. Clonu obvykle nastavíme delší (máme přece stativ), obvykle na tu hodnotu, při které daný objektiv kreslí nejlépe. No a konečně – polarizační filtr je téměř nutností (odstranil by ten opar co je v pozadí).

    Bývá efektní do panoramatické fotky zakomponovat nějaký předmět v popředí (kámen, kus střechy…)

    Každopádně dobrá práce, jek tak dál. Posílám pozdrav ze Záhřebu 😀

  3. 2lzap> ad opar a polarizacni filtr. S tim bych byl opatrny, opar naopak zduraznuje dojem hloubky prostoru, takze bych ho neodstranoval – souhlasim s vyraznym popredim (ale to plati vseobecne u snimku krajiny). Na panorama bych doplnil vyhodnost bracketingu – moznost vyfotit nekolik fotek s ruznou expozici a pak si vybrat – nektere programy jako napriklad ptgui (komerce pro win) jsou schopne tyto snimky vyuzit a automaticky zajistit stejne barevne podani vsech casti. Nedavno jsem objevil Pandoru pro Gimp – plugin pro panoramata, ale zkusenosti s nim nemam.

    (pro Vlastimila bych mel tip na prakticky plugin pro odpovedi do komentaru ve vlaknech – WordPress Thread Comment – https://blog.2i2j.com/plugins/wordpress-thread-comment)

  4. Ono cim vice pluginu se ve WP pouziva tim pomaleji jede 🙂 WP vseobecne neni zadny blesk (proto ho zrychluju Hyper-cache – a mame tu druhy tip 😀 )
    Me osobne stranky prijdou docela prehledne – jen jsem nejak namlsany thready z maleru

Komentáře nejsou povoleny.