Czech Open Source 2008 – byl jsem u toho

Mám trochu zpoždění, protože výsledky ankety byly vyhlášeny už před pár dny. Měl jsem celý týden roztahaný, takže jsem nestihl reagovat dřív. Protože to chci komentovat, činím tak dnes.

Na vyhlášení mě vyslala firma QCM, s.r.o., jejíž jsem zaměstnancem. Důvody byly nasnadě: sama QCM byla nominována v kategorii Firma, nakonec v hodnocení odborné poroty skončila na druhém místě. Dále pak byly nominovány projekty, které QCM buď přímo realizuje (LinuxEXPRES, OpenOffice.cz) nebo podporuje (konference Open Workshop Olomouc, dříve Openchange a LinuXchange). O nominacích jsem psal. K vyhlášení jsme na firemních webech vydali novinku.

Mě osobně překvapila a velmi potěšila skutečnost, že jsem byl nominován v kategorii Osobnost a Blog. Na rovinu je třeba říct, že jsme nezískali žádné první místo, ale ocitli jsme se v první pětce, což považuji za úspěch. Zejména mě těší, že jsem se v hlasování veřejnosti ocitl na druhém místě v kategorii Osobnost (ať je to cokoliv). Vidět své jméno za Jakubem Vránou (asi nejlepší odborník na PHP) a před Pavlem Janíkem (vývojář OpenOffice.org) je skutečně věc, která mě nenapadla ani ve snu. Navíc to není názor úzké skupiny lidí – hlasovali pro mě čtenáři portálu Root.cz (celkově se jich účastnilo přes 2500). Porota mě svým hlasováním umístila na třetí místo, což je stejně potěšující, protože jsou to lidé, kteří se pohybují „v oboru“ a dovedou ocenit či konstruktivně kritizovat každý čin. Velmi mě to těší a děkuji všem, kdo nelenili a vybrali mě. Díky!

Osobnosti COS

Osobnosti COS 2008

Nevím, jak se to stalo, ale blog Elektronický Ott, který právě čtete, ocenila veřejnost tím, že se v hlasování ocitl na čtvrtém místě! Wow, nemám slov. Hlavně proto, že zde ne vždy píšu o Linuxu a souvisejících věcech, často unikám do soukromí, myšlenek, názorů. Přesto jsem byl takto oceněn… Děkuji, opravdu.

LinuxEXPRES se (společně s portálem OpenOffice.cz) umístil na druhém místě v hlasování poroty. Veřejnost jej do první pětky neprotlačila, což mě mrzí, protože by si to zasloužil. Dělá na něm hodně moc lidí a práce, která byla odvedena od srpna, kdy jsme oznámili konec papírového vydání, je obrovská a nese plody. Je to každopádně výzva do budoucna – příště bychom mohli vyhrát. 🙂

A teď už pár fotek. Moc jich není, protože ono vlastně nebylo moc co fotit. Nepříjemně mě překvapil nízký počet zúčastněných, potažmo absence těch, kteří se umístili a nedejbože vyhráli. Ignorování takové akce mi nepřijde jako vhodný způsob spolupráce s ostatními. Jsem rád, že jsem se setkal s mnoha lidmi, ať už známými či novými. Jel jsem myslím hodně zdaleka, nelituji. Ovšem někteří (pokud vím) Pražští si čas nenašli…

Společnost Internet Info (resp. Root.cz), která akci pořádala, si dala záležet – Pivovarský klub naproti Divadlu Karlín je stylová pivnice, kde vaří spoustu pivních speciálů – jedenáctka Štěpán je nejnižší. 🙂 Bylo hodně jídla (teplá šunka z kýty např.), hodně pití, zábavu si dovedu představit třeskutější, ale zas to byla oficiální akce – nenudil jsem se. Rychlík zpátky jel 0:07, přišli jsme tam s Hanusem a už měl dvacet minut zpoždění – i když stál na peróně. Halt Času Dost… (Hlavák je hnus odporný.) Do Olomouce jsme přijeli po třetí ráno.


Obrázek cos2008 1

Šamp – pivo se sektem jako přípitek, moc osvěžující…


Obrázek cos2008 2

Před začátkem vyhlášení


Obrázek cos2008 3

Nejsem znuděný, jen jsem zavřel oči; zleva Luboš Doležel, Jirka Eischmann, já, Michal Čihař


Obrázek cos2008 4

Stůl Czilla.cz.. and the winner is…


Obrázek cos2008 5

Cenu přebírá Jolana Jakoubková, ExpoNet (za LinuxExpo)


Obrázek cos2008 6

No – Hanus, co říct 🙂 (vpravo Bohdan Milar, Liberix)


Obrázek cos2008 7

Vítězové

Absolutním vítězem ankety Czech Open Source 2008 je LinuxExpo, kompletní výsledky, fotogalerie.

Obrázek cos2008 7

Chvilka napětí… (zdroj root.cz)