Záložky v OpenOffice.org viditelné na první pohled

Ikony Viditelných záložekPo velmi rychlé a efektivní komunikaci s autorem jsem přeložil rozšíření VisibleBookmarks do češtiny. Je to jedno z rozšíření, která jsou malá, v principu jednoduchá a zároveň velmi efektivní a účinná.

Stáhnete je z portálu Extensions projektu OpenOffice.org. Pokud nevíte, jak se rozšíření instaluje, na portálu OpenOffice.cz jsme připravili návod. Rozšíření přidává do programu novou, často velmi neotřelou, vlastnost. V případě Viditelných záložek je to velmi vtipně vymyšlené – používá poznámky jako šikovný nástroj.

Záložky slouží k „zapíchnutí špendlíku“ do nějakého místa v dokumentu. Oním pomyslným špendlíkem je záložka (Vložit | Záložka). Pokud máte dlouhý dokument, můžete se jejich prostřednictvím velmi rychle přesunovat – stačí na záložku klepnout a jste hned na místě, kde je vytvořená (kde je „zapíchnutý špendlík“). Drobný problém spočívá v tom, že přehled existujících záložek je naprosto nepřehledný a špatně dostupný. Je sice v Navigátoru, ale ten podle mého moc běžných uživatelů nepoužívá. A tohle řeší Viditelné záložky.

Přidávají jeden panel se dvěma tlačítky (vidíte ho nahoře). Po stisknutí prvního tlačítka se vytvoří poznámky tam, kde jsou v textu vloženy záložky. Poznámka je barevný „lísteček“ na okraji dokumentu. V něm je napsáno, že je poblíž záložka a k jakému textu se váže. Autor této poznámky je pomyslný uživatel „VisibleBookmarks“. Lze využít další funkce Writeru – smazat všechny poznámky tohoto uživatele. A přesně to dělá druhé tlačítko – odstraní vložené poznámky; ne všechny, ale opravdu jen ty, které byly vloženy rozšířením Viditelné poznámky (Visible Bookmarks).

Shrnuto – pokud záložky používáte, v běžném dokumentu je nevidíte. Pokud si zobrazíte klávesou F5 Navigátora, vidíte jejich seznam, ale nevíte, kde jsou. Jedním klepnutím na ikonu Viditelné záložky si své záložky pomocí poznámek na okraji dokumentu zobrazíte, druhým je smažete. Praktické a užitečné.

Thanks, Rup! 😉

Poznámka a možnost ji smazat

2 komentáře u „Záložky v OpenOffice.org viditelné na první pohled“

Komentáře nejsou povoleny.