Dvě knihy, které vám ukážou Linux v nejlepším světle

Pokud nevíte, jak začít s Linuxem a bojíte se, že to nezvládnete, přestaňte mít obavy. Nikdo netvrdí, že je to úplně snadné – jak řekl jakýsi chytrý člověk, zcela ergonomická a intuitivní je jenom bradavka. Všechno ostatní se musíme učit. Pokud máte pocit, že bez Linuxu o něco přicházíte, máte zřejmě pravdu. Myslím, že se vám bude hodit aspoň jedna z knih, které krátce představím.

Pro neinformované připomínám:

  • Linux je česky. Některé nepříliš používané aplikace mohou být anglicky. Někdy může být anglicky některá volba nebo nápis. Není to záměr a mnoho lidí se snaží, aby bylo česky co nejvíc textů a popisek. Ale všechny tyto systémy se vyvíjejí v angličtině a pak se překládají. Z toho vyplývá, že všechny ostatní jazyky na angličtinu ztrácejí – možnosti a počet překladatelů jsou omezené.
  • V Linuxu jsou všechny programy, které obvykle potřebujete:
    • ovladače hardwaru jsou součástí systému, nikde nehledáte nic na internetu (ono to ani moc nejde);
    • prohlížeč internetu;
    • program pro práci s foťákem a staženými fotkami;
    • fungují skenery, tiskárny a podobná zařízení;
    • můžete psát dopisy, odborné práce, vytvářet letáky, tabulky, prezentace;
    • můžete poslouchat hudbu, sledovat filmy, YouTube a podobné blbiny – napsal jsem o tom jen tady na blogu dost;
    • můžete skypovat a používat ICQ (i když zrovna to mi přijde jako koule na noze; Jabber umí víc a je lepší).
  • Linux se nehodí pro puberťáka, který chce jen smažit hry. Solitaire si tam zahrajete. A nejen ten.
  • Linux je jiný než Windows. Slovo „jiný“ znamená:
    • nenajdete tam disky C:, D: a podobné;
    • adresáře jsou jinak poskládané a pojmenované;
    • programy vypadají jinak, ale ovládají se stejně;
    • spustíte jen vybrané programy z Windows – svět Linuxu a Windows je odlišný;
    • neřešíte viry, antiviry apod., zato budete úplně stejně jako jinde zavaleni spamem, tj. nevyžádanou poštou;

A abyste mohli líp začít, vznikly mimo jiné tyto dvě knihy. Protože v nich mám prsty, propaguji je. Na druhou stranu víte, komu poslat komentář nebo námitky, že je něco napsané blbě.

Ubuntu 8.10 CZ

ubuntuKniha Ubuntu 8.10 CZ je určena uživatelům, kteří chtějí zjistit, „co to ten Linux je“ a jak s ním pracovat. Ubuntu je přátelský systém s nenáročným a přehledným prostředím, které je vybaveno potřebnými aplikacemi – kancelářským balíkem OpenOffice.org, prohlížečem Mozilla Firefox, přehrávači hudby a filmů a mnoha dalšími. Celé prostředí je česky a hodí se na domácí počítač, kde pracujete s fotkami, internetem či chcete telefonovat pomocí Skype nebo chatovat přes Jabber či ICQ.

Přečtěte si recenze na LinuxEXPRESu: Recenze knihy Ubuntu 8.10 CZ Praktická příručka uživatele Linuxu, Recenze: Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex.

Kniha provádí čtenáře krok za krokem instalací a nastavením systému, představuje mu dostupné aplikace včetně her a zodpovídá nejčastěji kladené dotazy. Součástí knihy jsou DVD se samotným systémem Ubuntu 8.10, ten lze podle podle instrukcí snadno nainstalovat. Již po instalaci obsahuje ovladače pro zvukové karty, grafické karty, ADSL modemy, wifi karty, tiskárny a další periférie.

Webové stránky knihy, koupit knihu

Mandriva Linux 2009 CZ

Další aktualizovaná verze knihy, která má za sebou několikaletou historii, si ponechává to, co na ní její čtenáři oceňují a přináší nové informace. Autorský kolektiv se držel osvědčeného konceptu, který provází uživatele instalačním procesem a věnuje pozornost také poinstalačním doporučením.

Mandriva Linux 2009 má jako předvolené prostředí nové KDE4, proto se zcela nová kapitola věnuje právě této technologické novince. Zároveň je nové prostředí na adekvátních místech srovnáváno se starším KDE řady 3 – to lze nainstalovat z druhého Extra DVD – a mnohem větší pozornost byla věnována také prostředí GNOME, které je nyní postaveno na stejnou úroveň. Uživatel tedy jasně vidí rozdíly a věci společné všem prostředím.

Velmi důležitou náplň tvoří texty věnované aplikacím – přibyly zcela nové (OpenOffice.org 3, Firefox 3, programy z KDE4), mnohé byly aktualizovány (applety, widgety na plochu, 3D desktop) a nově je k dispozici také srovnání GNOME a KDE aplikací. Aktualizovány byly také části věnující se Ovládacímu centru Mandriva Linuxu včetně správy softwaru.

Přečtěte si recenzi Kniha o Mandriva Linuxu 2009, Mandriva Linux 2009 očami začiatočníckeho profesionála nebo krátký pohled na systém v zápisku Jak vypadá Mandriva Linux 2009 s KDE4?

Uživatelé vždy oceňovali odpovědi na klasické otázky (FAQ) – ty byly revidovány, částečně zaneseny přímo do textu, částečně upraveny pro nové verze a stav programů. Nyní je v knize tedy čtyřicet jasně napsaných řešení na časté otázky uživatelů Mandriva Linuxu.

Součástí knihy jsou dva disky pro 32bitovou architekturu a dva pro 64bitovou architekturu, jeden z dvojice je instalační, druhý Extra – obsahuje přídavné zdroje softwaru, ve kterých je k dispozici 16 GB softwaru pro všechny typy práce a zábavy. Kancelářský software, přehrávače multimédií, aplikace pro práci s internetem, systémové nástroje, hry a stovky dalších programů. Samozřejmou součástí jsou ovladače pro síťové karty, modemy, tiskárny a další periférie.

Webové stránky knihy, koupit knihu

O autorech

Mezi členy autorského týmu obou knih patří redaktoři linuxového magazínu LinuxEXPRES.cz. Vede je Ivan Bíbr, který se Linuxu a jeho propagaci věnuje bezmála deset let a je autorem více než dvanácti knih. Kniha Ubuntu 8.10 CZ vznikla v úzké spolupráci s Občanským sdružením Ubuntu pro Českou republiku a lze ji považovat za oficiální českou příručku k tomuto systému.

3 komentáře u „Dvě knihy, které vám ukážou Linux v nejlepším světle“

  1. Linux je bomba! Jako běžný uživatel nemusím řešit zbytečné problémy a komplikace (jako u konkurence) – prostě zapnu a jedu :o)

  2. Danuzko, gratuluji. Taky bych chtěl jako běžný uživatel nainstalovat Linux a jet. Bohužel tohle se mi ještě – na rozdíl od Windows – nikdy nepodařilo, a to jsem vystřídal několik verzí – Mandrivu, SuSe, Ubuntu a dokonce i Open Sun. Takže: nainstaluji, zjistím, co všechno nefunguje (obvykle grafika ve vyšším rozlišení, pokud vůbec grafický režim naběhne, zvuk, síť nebo nejlépe všechno dohromady), ověřím si, že je opět síť několikrát pomalejší než ve Windows, marně si lámu hlavu, jak nainstalovat nějaký jiný program, než je v distribuci, a smažu. Protože ve firmě máme zakázaný protokol FTP, aktualizace taky skvělé (čili nic)! Přidám-li nulovou kompatibilitu s MS Office (už jste někdo v OOO zkoušel otevřít formulář z Wordu?), pro běžnou lamu skutečně super „user-friendly“ systém.

Komentáře nejsou povoleny.