Větrné mlýny v okolí Opavy – Choltice a Hlavnice

Minulou sobotu jsme se vydali na krátký výlet za Opavu. Jeli jsme autem, šlo o takové to „po obědě“ mezi kafem a svačinou… 🙂 Jakože budem hned zpátky. Nakonec z toho bylo celé odpoledne a nečekaně se povedlo – už proto, že se podařilo udělat pár pěkných fotek.

Hlavnice

První mlýn jsme chvíli hledali, i když jsme měli navigaci – není totiž v Hlavnicích, kde jsme ho očekávali, ale až za obcí na samotě. Na kraji silnice tam stojí statek a u něj (ještě) stojí mlýn. Před domem několik aut, ale nikde nikdo. Schválně jsme se snažili, abychom byli vidět a někdo odněkud vyšel – nic. Tak jsme tedy vstoupili na cizí pozemek, ale ai to neprobralo majitele či jeho psa, pokud tam nějaký byl.

Nejsem schopen zjistit, jestli je ta Hlavnice, nebo ty Hlavnice. Opavaci, pomožte.

Mlýn je v podstatě troska. Široko daleko jsou jen lány a vyfukuje tam řádně. Vlezli jsme dovnitř, podívat se, jestli tam něco je. Není. Profukuje tudy akorát vítr, dřevo stárne a odchází. Vevnitř zbylo z celého mechanismu pouze kolo, jinak je vše pryč – možná naházené v šopě vedle mlýna, možná zničené úplně.

Zrovna všechno kvetlo, tak to bylo takové romanťické – mlýn, v popředí pampelišky, kolem zelené lány, žlutá řepka… 🙂

 

Choltice

K druhému mlýnu jsme se vydali do nedalekých Choltic. Našli jsme ho poměrně rychle, protože Choltice jsou součástí Litultovic, a to velmi malou součástí. 🙂 Vede tam úzká neudržovaná cesta, takže mlýn je vidět už z dálky, i když není nijak extra velký. Za to je ve velmi dobrém stavu. Majitel si ho hýčká, oplotil ho a pravidelně ho opravuje. Na plotě je cedulka s telefonem, že prý přijde průvodce, když zavoláme. Byli jsme dva, nikoho jsme burcovat nechtěli, tak jsme jen čučeli zvenku a fotili (se).

Za chvíli se od vzdálených domků příblížil aktivní důchodce a mával na nás, ať jdeme dopředu k brance. Málem nám vynadal, jaktože jsme nezavolali. Zrovna úplně čirou náhodou 😉 viděl auto, tak honem běží, aby nám všechno povykládal… 😀 Zaměstnal nás na víc než hodinu, prozkoušel nás ze základů větrologie, hydrauliky, historie lokální i evropské, zmínili jsme patenty, vysoké učení technické, Marii Terezii, Dona Quijota, evropské fondy i internet. Vytkl nám, že nevíme nic technologii mlýnů, nepoznáme holandské od německých a žentour jsme taky neviděli, co?

Mlýn byl postaven  v nedalekém Sádku roku 1833, v Cholticích stojí od roku 1878 a jeho vnitřní vybavení je kompletní a v původním stavu. Slíbil jsem, že nebudu publikovat fotky interiéru, bo lidi jsou svině a krade se cokoliv. Přitom je to technická památka vysoké kvality – tak ať zůstane zachovaná.

Trochu přeháním, ale pan Novák (opravdu se jmenuje Novák) byl hovorný, zábavný a bylo vidět, že si to užívá a že turisty provádí rád. Ostatně, když jsme odjížděli, přijížděli dva chlápci na kolech a začínalo to znovu… 🙂 A to byla neděle kolem 16:00 – no zkrátka – někdo se nenudí. Tak zamiřte na výlet, neseďte doma. 🙂

Ve mlýně na zdi visí Církevní mapa Vévodství slezského z roku 1896. Je ve špatném stavu, proto jsem napsal na Slezskou univerzitu, jestli by ji nechtěli zrestaurovat. Asi není extra unikátní, ale za záchranu stojí. Napsali, že je to dobrý nápad a že to nechají posoudit svého školitele Mgr. Šimčíka, toho času ředitele nejstaršího muzea v České republice (zal. 1814). Tak jsem zvědav. 🙂

Fotografie k článku

K článku existuje více fotek. Prohlédněte si je v galerii.

5 komentářů u „Větrné mlýny v okolí Opavy – Choltice a Hlavnice“

  1. To poslední foto je s polarizakem, nebo jsi to zasytil v GIMPu?

    Libi se mi ta uplne prvni fotka pod titulkem, skoda te uriznute lopaty nahore.

    Jeden mlyn je mi hodne povedomy. Asi jsem ho navstivil 😉

  2. Všechno jsem fotil svým stále stejným Kodakem EasyShare Z700, nic jiného nemám. První fotka je naslepo s malinkatým „stativem“, nechtěl jsem se moc válet v trávě, takže tam není lopata… Žádné úpravy jsem nedělal.

    Ony ty mlýny vypadají všechny skoro stejně… 😉

  3. Krásné fotky, krásný výlet, určitě… ale mohl bys vyrazit někdy i směr Hradec až Slatina, klidně! Tady je taky krásně…

Komentáře nejsou povoleny.