Hlavně se z toho nepo**at, i když je to zadarmo

Máme před domem strom, skoro keř. Jsou to mirabelky, špendlíky neboli sračky. Ovoce, které na venkově nikdo nechce ani na pálení, nemluvě o jídle – dělá čest svému jménu. Jo, občas, pár kousků na chuť. Ale že by stálo za to, aby se na ten strom lezlo… to ne. Ne tak v centru Opavy. Je to totiž zadarmo, že.

Ten strom všechny lidi něčím přitahuje – dneska je obsypaný přezrálými plody, tak bych to možná trochu chápal, ale ti lidi se u něj zastavují od května. Nejprve sběrači všeho nepotřebného a všeho, co je všech. Vzápětí cigáňata a následně jejich rodiče, tety, strejdové, bratranci a úplně jiné další rodiny. Letos kupodivu dlouhou nevydrželi, asi to fakt nestálo za to. Pak se objevili chlapi jdoucí ze směny (a z pivní svačiny). Ošuntělé rifle, kožená brašna, hnusná košile, zarostlý ksicht… ale mirabelky zaujaly. Nelenili se natahovat, ohýbat větve – jen aby sežrali tři kousky ovoce, ze kterého se jistě připosrali ještě cestou…

Pak byla chvíli pauza – bylo moc horko, nebo naopak pršelo.

Včera se po větvi sápala nějak mamina, které pak hnusnou ulepenou kuličku cpala děcku v kočárku. V pátek se nahoru drápala mládež jdoucí na pařbu. V sobotu se tam drápala stejná mládež jdoucí z pařby. Minulý týden se pod korunou zastavil manažírek, který parkuje před naším barákem, protože kvůli krizi nemá na parkovací dům za rohem (hodina 5 Kč).

Dneska – na konci srpna – nastoupily hordy zdivočelých desetiletých kluků, kteří nemají rodiče, nudí se a budou dělat cokoliv, jen aby něco dělali (ach, školo, začni). Celé dny vyřvávají pod okny, hážou po sobě kdeco, jezdí na skejtech mezi auty, řvou po sobě, mlátí se; včera jeden chudáček usedavě plakal – asi mu sebrali cigarety.

To je něco na obyvatele našeho domu. 🙂 Předevčírem je stavěl do latě „soused“ – museli pod jeho velením pozametat všechny ty.. no.. sračky, které rozházeli po okolí (a taky ty, které prostě spadly a rozjezdila je auta). Nepoučili se, včera tu byli zas – a dneska opět. Ale aspoň nám tu nechali vzkaz… 🙂

8 komentářů u „Hlavně se z toho nepo**at, i když je to zadarmo“

  1. To by ses divil, z čeho všeho lidi pálí… jinak dobrej soused, je třeba tu omladinu trochu mírnit, já bych jim k..a dal 🙂

  2. Dokud vzkaz není sprejem, nebo edingem na okně/autě/fasádě,… tak je to ještě v pohodě 🙂

  3. Špendlíky že nikdo nechce? Byste se divil! Ze špendlíků je tam nejlepší slivovice jakou můžete napálit. V mé domovině (dědina kousek od Napajedel, Zlína) bylo dříve špendlíků docela dost. Bohužel jeden rok naprostá většina stromů nepřežila zimu. Prostě pomrzly. Teď kdo má doma špendlíky, hlídá je jako oko v hlavě. Pozor, mirabelky jsou něco jiného.

    Když jsem přijel do Prahy za prací, dost jsem se divil, že tu to lidi nechají jen tak. Pálení slivovice (u nás se říká slijovica) tu nemá takovou tradici. Pálí se v Praze vůbec?

  4. Čoveče ty nějak často koukáš z okna, ne? : )

    Jinak vzkaz výborný 😀

Komentáře nejsou povoleny.