Elektronický Ott má za sebou sedm let existence

Doménu www.e-ott.info jsem zaregistroval 18. ledna 2003 – hledal jsem tehdy název, který bude jasně zapamatovatelný. Doména www.ott.info je stejně jako tehdy stále obsazená, takže jsem musel zvolit něco jiného. Od počátku jsem věděl, že nechci dělat web pro těch pár Ottů, které je je možné vypátrat (a dělat rodinnou kroniku už vůbec ne); chtěl jsem mít vlastní stránky.

Původně pro studenty

Původně jsem stránky zakládal proto, abych měl kam ukládat materiály pro své tehdejší studenty. Sice jsem to dělal, ale jejich počítačová gramotnost a ochota si adresu jen napsat byly tak nízké, že mi po nějaké době došla trpělivost. Materiály sice zůstaly, ale už jsem se vzdal představy, že své stránky použiji jako nástroj pro výuku.

Mezi různými přípravami se objevilo pár textů, které stály za publikování. Také jsem začal psát více článků o Linuxu a chtěl jsem si vytvořit portfolio (a seznam vydaných věcí pro své účely). Stránky začaly měnit účel i tvář. Přibyly sekce o Linuxu, stoupaly nároky na udržování obsahu i formy. Třetího března 2006 jsem nasadil osvědčený redakční systém WordPress (po dlouhém testování kvalit různých redakčních systémů a hledání jehel typu Xoops v hromadách sena).

Nasazení WordPressu

wordpress-logoS WordPressem se objevily nebývalé možnosti, ubyla pracnost a bylo možné věnovat se více obsahu než formě a režii (začal jsem psát i o něm). Starý obsah jsem do WordPressu převedl – témata byla: nové auto Kalos, materiály pro učitele a studenty, Linux a jazykově zaměřené texty. Přibývaly fotky (v roce 2005 jsem si konečně koupil digitální foťák).

Zlom – dostavil se první sukces

Pak jsem jednou dokončil a vypiloval text, který původně sloužil jako příprava na hodinu slohu: Jak se píše úvaha. Zrodil se hit. Ačkoliv v mých hodinách žádnou odezvu neměl, poprvé jsem zakusil úspěch. Dosud nevýznamný blok začaly navštěvovat tisíce studentů – a činí tak dodnes, převážně v březnu a dubnu.
Dokončil jsem další texty o psaní životopisu, velkých písmen, předložek, skloňování zájmen a další jazykové články. Zaměřil jsem se na optimalizaci a SEO, abych přitáhl další zájemce o podobné články. Žádný z článků však  ani náhodou nedosáhl na popularitu úvahy. Nicméně podle statistik se jedná o velmi dobře navštěvované stránky (v relativních číslech, samozřejmě).

 

Odchod ze školství, méně o Linuxu

V roce 2007 jsem opustil školství a všechny další jazykové texty tak zůstaly nedokončeny a leží na disku – nemám motivaci je vydat. Stejně tak jsem přestal psát o autě a školství vůbec. Začal jsem ve větší míře fotit, takže každý druhý zápisek obsahuje fotky. Velký problém byl s výběrem fotogalerie – software jménem Gallery byl sice v rámci možností dobrou volbou, ale opět relativně. Dnes se bojím na upgrade nebo dokonce změnu jen pomyslet. 🙁

Přestal jsem psát o konkrétních linuxových věcech, protože na to mám prostor jinde. Začal jsem psát o tom, čemu se věnuji pracovně, koho potkávám, co se dozvídám, kam jezdím. Rubrika Výlety je velmi bohatá, jenže nemám cestovatelské ambice a je to vlastně jen deník pro rodinu a blízké (takže v podstatě hodně informací, které nelze moc využít).

Důležitý je obsah. A co dál?

Na začátku roku 2009 jsem po velmi dlouhé době změnil vzhled blogu. Hledal jsem takové rozložení, které na první pohled nabídne obsah, nikoliv ovládání webu. Osobně jsem s tím i po roce spokojen a myslím, že výběr to byl dobrý. Vzhled je ale jen část úspěšnosti, důležitý je obsah.

A frekvence psaní je bohužel proměnlivá – nejsem schopen dodržet počet článků, který si navrhnu – byť se snažím. Psaní je velmi časově náročné a když se nechci jen vykecat (jako teď), zabere příprava – včetně fotek – mnoho hodin. Vzhledem k množství jiných aktivit ten čas nemůžu uvolnit, i když bych někdy chtěl. Taky si říkám – psát o tomhle? Proč, pro koho? Jak na tom trochu vydělat – na reklamě, na návštěvnosti, na pozici ve výsledcích…?

Někteří čtenáři blogu (nebo mně?) říkají Elektrický exot. Mi to neva.. 🙂

Jinými slovy trochu hledám cestu, jak dál – možností je mnoho. Stále ovšem chci mít blog, o němž se ještě dá říct, že je aktualizovaný. Ale o čem přesně psát? Napište mi, prosím, co na E-Ottovi oceňujete (doufám, že to něco bude, protože jinak by to nemělo smysl :-)).

Díky za přízeň. 🙂

(Ty fotky nahého Ivana Bíbra fakt nemám, nevím, kdo s tím přišel…)

2 komentáře u „Elektronický Ott má za sebou sedm let existence“

  1. Gratuluji k výročí. Obsah se mi velmi líbí ale uvítal bych více článků o češtině. Psal jste to velmi čtivou formou.

    Nejraději jsem měl původní vzhled s pěknou fotografií kolejí a mottem. Ale zvykl jsem si nakonec i na tento. Přeji hodně úspěchů a ať se Vám daří.

    Petr

  2. Díky za přízeň. Začnu o češtině zase uvažovat, i když už to se mnou není, jak to bývalo…. 😉

    Co se týče vzhledu – věci se mění, ten vzhled mi přestal vyhovovat, momentálně mi plně vyhovuje tento. A fotku nahoru nechci. Ale za rok to bude zase jinak… 🙂

Komentáře nejsou povoleny.