Předvolební smršť – pokus o souhrn akce kolem ministerstva financí a jejich tiskovky

Volby konečně za námi a dopadlo to dobře. Chápu, že ne všichni budou spokojení, ale každopádně – Paroubek je arogantní papaláš, který nemá právo otravovat lidem vzduch. Ať konečně táhne. Nebudu dál spekulovat o politice, jen ještě nahlas podotknu, že se bojím Věcí veřejných, jsou jako rtuť, navíc o nich nikdo nic neví – vypadá to na pěknou lobby s naivním hlupákem v čele.

Politikaření se ale projevilo jinak – ministerstvo financí vydalo ve spolupráci se soukromou agenturou tiskovku, kde se psalo, že hardware koupený bez softwaru nebude možné uznat jako náklad pro snížení daně a taky že to bude podezřelé, proto se na takovou firmu zaměří finanční úřad. Tiskovka odpovídá rétorice oné agentury, nicméně podepsán byl hlavně první náměstek ministra financí, který se v sobotu stal poslancem. Shrnuto, viděno mýma očima:

  1. Ministerstvo financí vydá oficiální zprávu, v níž – možná hloupou formulací – oznamuje, že bude šikanovat kontrolami jednu skupinu daňových poplatníků (právnických osob).
  2. Tato zpráva je vydána ve spolupráci s organizací, o které jen trochu informovaný člověk ví, že jedná neeticky, podle mně dostupných informací porušila zákon a byla pravomocně odsouzena, její podnikání je postaveno na strachu z porušení zákona, nabádá lidi k udávání a straší je. No prostě rozhodně ne důvěryhodný partner pro tak vysoký úřad (resp. pro kohokoliv).
  3. Tato organizace zastupuje světové výrobce softwaru a je známá také jako nátlaková a lobbistická organizace. Opět mě napadá, jak je možné, že na MF ČR mají odvahu a drzost vydat pod svou hlavičkou materiál podepsaný touto agenturou. Přikláním se k tomu, že je to záměr.

Ze zprávy vyplývalo několik věcí, například to, že legálnost nabytí softwaru bude ověřovat pracovník finančního úřadu při případné kontrole. O větu dále bylo uvedeno, že taková kontrola bude následovat v případě, že si k hardwaru nekoupíte software. Mnoha lidem, kteří používají Linux a open source software, z toho vyplynulo následující:

  1. Koupím do firmy počítače bez operačního systému Windows, protože ho nechci.
  2. Stáhnu si třeba Ubuntu nebo Mandriva Linux. Je to legální a ničemu to neodporuje. Prostě svobodný software. Bomba.
  3. Někdo volá, je to finančák a oznamuje, že přijde na kontrolu. Oká, proč ne. Honím účetní, aby nachystala papíry.
  4. Úřednice nedůvěřivě zírá na obrazovku s Ubuntu a potřetí žádá daňový doklad k softwaru. Potřetí jí vysvětluju, že žádný nemám a že jsem to stáhl legálně z internetu. Neví, která bije a oznamuje mi, že mi musí vyměřit pokutu za daňový únik…
  5. Začíná papírová válka, ovšem pokutu jsem zaplatit musel, vyměřili ji na základě nekoupených Windows. Proč, když mám Linux? Nevím. Protože ministerstvo financí…

Možná je to trochu nepřesné, ale nějak tak by se to mohlo odehrávat. Jenže naštěstí jsme začali jednat. Napsal jsem tiskovku a dostal jsem vyjádření České pirátské strany. Abychom dosáhli maximálního efektu (beztak šlo o politiku), zavolal jsem jim a dohodli jsme se na vydání společné tiskovky. Doufal jsem, že by ji podepsalo ještě víc subjektů (oslovil jsem JSI, ozvala se SOIT), ale to už se nedalo zorganizovat.

Oslovil jsem Roberta. Ten už připravoval článek o celé události a sbíral odpovědi politických stran (navazovalo to na celý seriál předvolebních dotazů). Tiskovku jsem rozeslal na x redakcí a vydal na našich webech a na PressWebu, který prý čtou novináři. Nevím, jak moc, čekal jsem větší zájem, ale chápu, že se hrotilo milion jiných věcí, byl den před volbami. Navíc všichni tu tiskovku vydali tak, jak jim od oné agentury přišla, takže měli máslo na hlavě. Na webu Liberixu jsem v článku sepsal důležité informace a postupně jsem doplňoval reakce.

Pokud nějaká firma, čirou náhodou Microsoft, vydá tiskovku, za dvě hodiny ji ve stejné podobě vydají všechny počítačové a spousta nepočítačových portálů. Když ji pošleme my – třeba po dvacáté – neděje se vůbec nic. Poradí někdo, co s tím?

S Jednotou školských informatiků jsme dokončili protestní dopis. Zjišťoval jsem reakce z CZLUGu, Red Hatu, psali mi různí lidi, které nelze zařadit do jedné škatulky či firmy (např. radioamatéři). Robert mezitím aktualizoval článek a zjišťoval novinky. Po nějaké době začaly chodit šablonovité odpovědi, ve kterých náměstek Fuksa vysvětloval, že jsme to všichni špatně pochopili.

Mezitím – to jsem ale zjistil až den poté – to do vysílání  zařadila Z1, zmínka je od 22:50.

Na zprávu zareagoval také Petr Šimáček z Rádia Beat, který mi nabídl prostor. Komentář jsem z časových důvodů nahrál až v pátek, vysílal se v sobotu.

Mezitím samozřejmě reagovala dotyčná agentura, protože zpráva se rozšířila na mezinárodní servery. Dnes – po víkendu a po volbách – rozeslala vysvětlující tiskovku. To už komentovat nebudu, protože jsou to bláboly jako vždycky.

Někdo nám hned zpočátku tvrdil, že nechápeme význam oné zprávy a že o nic nejde. Takové cancy plné vymyšlených čísel, imaginárních úspěchů a strašení lidí totiž oné agentuře vydávají portály každý měsíc – bohužel. Nikdo se nad tím totiž příliš nezamýšlí, vidí „boj proti softwarovému pirátství“, tak to automaticky bere jako pozitivní věc. Jenže právě s tím dotyčný člověk v oné „agentuře jednoho muže“ počítá. A bohužel mu to vychází.

Pro mě je potěšením, že se všichni, kdo považovali tento exces za nebezpečný, velmi rychle ozvali. Sice to neodstraňuje příčinu, ale následky to snad odstranit pomůže. Celá akce proběhla bez velkých webových médií – jednak bylo těsně před volbami, jednak je to nezajímá ani v „době míru“. Vidím v tom pozitivum, že jsme se obešli i bez nich.

Horší je, že se Fuksa dostal do Sněmovny a vztahy mezi ním a onou agenturou neznáme. Je mi vysoce podezřelý, stejně jako VV (Bárta a jeho přítelkyně). Je pravděpodobné, že mu bude tato agentura informace dodávat i nadále a že se budou snažit měnit zákony ve prospěch zadavatelů – nebude to navíc jediný poslanec tohoto týmu. Autorský zákon a licencování je oblast, která potřebuje radikální změny. A to se těmto chapadlům nemůže hodit, jim to vyhovuje, jak to je.

To be continued… (Nemyslím tím, že bude další článek, jen chci naznačit, že to ještě neskončilo, ale další průběh ještě neznám.)

8 komentářů u „Předvolební smršť – pokus o souhrn akce kolem ministerstva financí a jejich tiskovky“

  1. Cítím to stejně (VV), ale pozor! Jakkoli jsou to lobbysti, jakkoli John vypadá při debatách hloupě – smekám jim a děkuji jim, že ubrali hlasy ČSSD a ODS. A naivní hlupák ne, spíše maskot. To samé předvádí TOP09.

    Mimochodem PS od včerejška je spíš školka, no ale nevadí. Snad se bude reformovat. Je jedno kdo. Důležité je že to bude.

    Chlapi díky že jste tak makali na tý agitaci proti tomu blábolu.

  2. Pěkná práce, je vidět že když se chce tak to jde i bez velkých hráčů, pokud se zapojí dost lidí ukáže se, že je tu „nový“ velký hráč a jak ukázaly volby když se chce jde vždycky něco udělat, viz. preferenční hlasy

  3. Díky za reakce, zdůrazňuji, že to byla více či méně koordinovaná práce mnoha lidí, Robert na Abíčku se nezastavil. Mně osobně to ukázalo zajímavou cestu a nové příležitosti pro Liberix. Je to jeden z důvodů jeho existence. Musíme mít zajištěnou existenci a pak se můžem vrhat do různých dobrodružství… 🙂

  4. VV bych se tolik nebál, sice zatím nejsou čitelní, ale to se uvidí – prostě schrödinger’s cat :). Moc mi sice nesedí ta asertivní blondýna Kočí a ani Bárta, ale líbí se mi, jak tlačí ty zbylé dva do transparentnosti a boji proti korupci. Dejme jim čas.

    Jina dobrá práce, pochvala řediteli!

  5. Díky, předsedo, „onosetosamo“, skoro. Mě na tom fakt nejvíc těší to, že jsme neměli podporu velkých médií, a přesto se to povedlo změnit.

  6. No… tak nakonec musím smeknout. Samozřejmě jsem před dvěma lety to haló zaregistroval, byť jen z prostředků internetu (noviny nekupuju, telku pár let nemám). Ale až teď čtu, co za tím vším vlastně stálo.

    Děkuju, byla to dobrá práce. A Vlasto, obdivuju tvou politickou prozíravost a odhad. Myslím, že ses strefil (VV, Fuksa)… a názor na Paroubegga asi máme podobný.

Komentáře nejsou povoleny.