Jak se popasovat s výhodami služeb Googlu na jedné straně a rizikem ztráty dat na straně druhé?

Přemýšlím o tom stále víc a častěji a nenacházím jasnou odpověď. Protože je naivní ji chtít, obracím se aspoň na publikum, abych zjistil možné pohledy na věc. Lukáš přešel na Blogger od Googlu, což mě překvapilo. Myslel jsem si, že má proti podobnému softwaru zásadní výhrady (kdysi je měl vůči WordPressu). Jenže tímto krokem přiživil mé otazníky.

Ten soft prostě funguje – jak se mu bránit?

A tak se ocitám v trochu rozpolceném stavu. Dokončili jsme v Liberixu migraci na Aplikace Google. Opustili jsme klasický mailserver (to byl až poslední krok), ale už předtím jsme začali používat Weby Google, Kalendář Google; Dokumenty Google jsou součástí práce redakcí už léta. Osobně ještě čekám, až do GApps přibude Reader (sdílení bloku „nejlepších článků“ z našich portálů), AdSense, AdWords, Picasa Web a případně nějaký Moderator nebo něco podobného. Fajny by taky byl Blogger. Zatím na to mám klasický Google účet.

Ty aplikace jsou totiž naprosto dokonalé – ne technickou realizací, tam chyby najdeme, ale myšlenkou. Komunitní web jsem naklikal během jednoho dne – doplnil jsem různé gadgety a zdroje odjinud, napsal pár článků a bylo hotovo. Například taková věc jako předávání „tiketů“ o článcích. Vy, kteří se pohybujete kolem webového vývoje, jistě víte, kolik práce by dalo podobnou věc vyvinout vlastními silami – kdyby měla mít vlastnosti tohoto modulu. To si v péhápku jen tak nenapíšete (ukládání, sdílení, oprávnění, dostupnost, přístupnost, rychlost, srozumitelnost).

Úkoly redaktorů Liberixu

Před časem jsme pro projekt překladů zkoušeli WebCollab – znal jsem ho z dob, kdy jsme v AbcLinuxu.cz vyvíjeli AbcLinux 2003. Je poměrně jednoduchý, ale strašně těžkopádný. Je to prostě formulářová aplikace na LAMP. Zkoušeli jsme i Mantis, a to je teda mučeníčko.

Jaký jiný software může konkurovat tomu pitomému widgetu, který můžete vložit na web, funguje to na dvě kliknutí, mají k tomu přístup určení lidi, kolonky si vytvoříte a nemusíte nikoho nic učit, protože just works? Žádný jsem nenašel.

Zadat úkol redaktorovi
Zadat úkol redaktorovi

Když jsem do autorské konference LinuxEXPRESu před časem ohlásil, že přejdeme na GApps, začala poměrně našponovaná diskuze s jedním autorem, který to chápal jako omezení své svobody. Stále si myslím, že přesně neví, co jsou GApps, protože jejich nasazení na něj nemělo žádný vliv (pouze přijímá maily z konference a občas nám nějaký pošle) a ničím ho to nemohlo omezit. Na druhou stranu jsem si vědom možných rizik vyplývajících z té informační nadvlády, což byla věc, na kterou poukazoval.

Včera jsem vyzkoušel Blogger. Zcela chápu Lukáše, který na to překlopil svou bývalou strašnou dokuwiki, kde se člověk musel přihlásit, aby mohl komentovat. Můj WordPress nutně potřebuje update, fotky mám v Gallery2, modul pro vkládání obrázků do článků se už nevyvíjí a já jsem nenašel žádný nový. Začnu je nahrávat do Picasy a budu je vkládat do článku ve WordPressu.

Nebo přejdu na Blogger? Co si myslíte vy? Stojí technologie Googlu za to, aby mu člověk zcela propadl?

16 komentářů u „Jak se popasovat s výhodami služeb Googlu na jedné straně a rizikem ztráty dat na straně druhé?“

  1. Budu trochu mimo záběr článku, ale ve stejném duchu: svého času jsem taky trpěl nedůvěrou a varovným pocitem, abych přes veškerou uživatelskou pohodlnost a spolehlivost nesvěřil Googlu příliš mnoho věcí, na kterých jsem do značné míry závislý.

    Nakonec to byl chytrý telefon s Androidem, který mě přivedl na „googlí“ stranu barikády. Spojil jsem několik e-mailových účtů do jednoho Gmail interface, udělal si pořádek v různých telefonních seznamech, spojených teď do Google contacts, starou RSS čtečku vyměnil za Reader, k tomu Calendar… Oproti WM pokusům o synchronizaci s počítačem přes kabel je datové synchro na pozadí v Androidu učiněný ráj. Poprvé je skutečně jedno, co provedu v mobilu, co na počítači doma, co v práci, všechno se transparetně a spolehlivě sesynchruje.

    Jsem si vědom, kolik citlivých a potřebných údajů dávám Googlu k dispozici. Technickou závadu můžu eliminovat pravidelnými zálohovacími exporty (tohle myslím umožňuje i Blogger, ne?), s myšlenkou možného zneužití teď musím žít. Ale žije se s ní uživatelsky velice pohodlně.

  2. Nenapsal jsem do článku zdaleka všechno. Mám to s tím mobilem stejně. Ještě sbírám náměty na článek o HTC Legend s Androidem… 😉 Mám u Googlu drtivou většinu dat vědomě, o metadatech (historie, trendy, preference, poloha) asi ani nevím.

  3. Pěkný zápisek, já bych ho doplnil o jeden odkaz. Google Apps Marketplace: https://www.google.com/enterprise/marketplace/ Google už delší dobu umožňuje vytvářet nové aplikace instalovatelné do Google Apps třetím stranám. Potřebujete CRM? Máte ho mít. Nebo snad Project Monitor? Ten dnes existuje též. Aplikace přibývají denně, Google maximálně podporuje integraci do ostatních aplikací (a jasně to deklaruje už v jejich popisech). Integrace je to, co (nejen) linuxovému desktopu chybí. Pěkně to shrnul Jirka Vrba v jednom komentáři pod článkem o společnosti Oracle (narážel na OpenOffice.org). Hodně aplikací v Google Enterprise Marketplace je zdarma, většinou pouze „odlehčené“ verze – ty plné se musejí platit. Jako za službu pochopitelně.

    Mantis to je tragedie, jenže mezi slepými je i jednooký králem 😉 Tím nechci říct, že by byl Mantis nebo Bugzilla nepoužitelný produkt. Jen snad krapánek nepřehledný, až matoucí. Nejlepší bug trackery jsou bohužel placené. Například ty od firem JetBrains nebo Atlassan.

    Proti WordPressu jsem neměl nic, jen že se o to člověk musí furt starat (upgrady). Doufal jsem, že o Dokuwiki nebudu muset, jenže tam jsem upgradoval ne kvůli security updatům, ale prostě protože jsem měl problémy s výkonem a doufal jsem, že příští verze bude rychlejší. Ta nikdy nebyla. Dokuwiki je skvělá Wiki, ale ne blog. Vzal jsem prostě šroubovák na hřebík. Stane se.

    Dneska je to o službě. Firmy už nechtějí valit peníze do svých IT oddělení. Oni už nechtějí ani outsourcing – hit roku 2008. Chtějí platit za služby. Je to nejjistější forma – mohou se soustředit na to, co dělají. A firmy často určují trendy i v nekorporátní sféře. Čeká nás éra služeb, o tom není sporu. Ten, kdo se tomu bude bránit, bude mít těžší život – i když to nebude chtít přiznat.

    Můj názor na situaci „velkého bratra“ je jednoduchý. Data v Google datacentru (nebo kdekoliv jinde) jsou ve větším bezpečí, než ve vlastním počítači nebo notebooku. Drtivá většina uživatelů data nešifruje, takže když přístroj ztratí (nebo stáhne malware), tak je vymalováno. Otázka odposlechů nebo sledování se dá přirovnat k bezpečnostnímu zámku spojky na motorovém vozidle proti krádeži. Když zloději to auto chtějí, tak jej dostanou. Stejně můžou postupovat úřady, když budou chtít nějaká data jednotlivce uložená v notebooku nebo PC (například při šetření kriminálního činu atd). Míra bezpečnosti u SaaS je stejná, ne-li vyšší.

    Mimochodem kromě Bloggeru používám už 3 roky Google Apps. Zatím neplacenou verzi – bohužel zatím Google neumožňuje platit za jednotlivé účty (já jich tam mám víc a musel bych platit všechny). Mail je legendární, skvělá je integrace se vším ostatním. Velmi jsem si také oblíbil Google Sites. Místo (zatím) nedochází. Klepy klep.

  4. No já s tebou souhlasím, to ovoce je sladké. 🙂 Jen mám pořád tu záklopku – „je to správné rozhodnutí“? Nekomunikace Googlu s kýmkoliv je myslím známá a je de facto součástí jeho image. To je zřejmě jedna z těch méně důležitých věcí.

    Jak se vlastně v praxi data ze takových služeb zálohují? Dokumenty můžu stáhnout, poštu taky imapsyncem, web nějakým pavoukem.. ale co s tím pak? Pak by dalo strašnou práci to nějak využít. Ono stačí převádět data mezi klasickým účtem a účtem GApps – taky to mnohdy nejde, např. dokumenty. Musel jsem je posílat jako OpenDocument.

    Chybí mi prostě nějaká jiná autorita než Google. Někdo, kdo dá jistotu, že jednání Googlu bude férové. Ale vím, že je to naivní představa.

  5. Všechno co je momentálně a GApps lze určitým způsobem „zálohovat“. Definujme si, k čemu slouží záloha. Zaprvé když „odejde disk“. Tohle je ale z podstaty toho, jak Google funguje (GFS) vyřešené – data v datacentru jsou replikovaná (jinými slovy RAID s paritou). Zadruhé když člověk smaže co nemá, aby to šlo obnovit. Tohle je řešené v každé aplikaci zvlášť pomocí „odpadkových košů“. Jediný scénář, kdy chce člověk „zálohovat“ v podobě odehrávání dat někam jinam může být potřeba uchovávání smazaných dat v koši po delší dobu než je 30 dnů (nebo limit dané aplikace). Zatřetí důvěra. No s tím už ti žádná technická záležitost nepomůže. O tom už jsem psal výše 😉

    Tak jak tak potřeba „stahování“ dat k sobě je jen pokřiveným pohledem na věc. Je nutné se odpoutat od zažitých scénářů. Data jsou moje, tudíž musejí být někde blízko mě. Alespoň záloha. Tak to ale být nemusí! Součástí Google Premier Apps je zálohovací řešení na e-mail Postini Google Message Discovery (https://www.google.com/postini/index.html). Kde je napsáno, že záloha musí být na tvém PC? Takových řešení existuje již nyní spousta https://www.google.com/enterprise/marketplace/search?query=backup&orderBy=rating. A data se nemusejí archivovat jen do Google datacenter…

  6. Můžete přejít ke konkurenci (MS) a využívat jejich služby 😉

  7. Když jsem do autorské konference LinuxEXPRESu před časem ohlásil, že přejdeme na GApps, začala poměrně našponovaná diskuze s jedním autorem, který to chápal jako omezení své svobody.

    Neřešit – potřebuješ pracovat a vybíráš si (celkem logicky) ty nejlepší a nejefektivnější nástroje. Když to neuděláš, dostaneš náklep od nadřízeného – to je princip, který platí všude (neber osobně). Navíc omezení osobní svobody je dáno tím, kde všude chce člověk „tu svoji“ svobodu mít. Pro někoho je omezení osobní svobody samotný počítač, protože papír přece stačí – takto se nikam nedostaneš.

    Pragmatické hledisko je takové, že pokud jeden autor odejde kvůli omezení osobní svobody, ale díky novému způsobu práce zkvalitníš obsah na webech a přibude ho měřitelně 25 %, no tak potom je jasné, čemu dáš asi přednost. Nelze se domluvit s každým a každému vždy vyhovět.

    Na druhou stranu jsem si vědom možných rizik vyplývajících z té informační nadvlády, což byla věc, na kterou poukazoval.

    Google žádnou informační nadvládu nemá, ty a lzap jste jediní v mém IT okolí, kdo to používá. Nadvláda vypadá jinak.

    Zcela chápu Lukáše, který na to překlopil svou bývalou strašnou dokuwiki, kde se člověk musel přihlásit, aby mohl komentovat.

    No mně to nešlo ani s přihlášením, jako že jsem to fakt hodněkrát zkoušel, ale to už je jedno :). Mimochodem i na jeho novém blogu se musíš přihlásit – google účtem.

    Nebo přejdu na Blogger? Co si myslíte vy? Stojí technologie Googlu za to, aby mu člověk zcela propadl?

    Technologie nejsou od toho, aby jim člověk propadal, ale aby je používal. Jestli se ti s tím lépe dělá a všechno je jednodušší/lepší, no tak to klidně používej. Osobně bych se nejdřív přesvědčil, zdali a jak se dá zálohovat.I když má lzap pravdu s bezpečnostní a spolehlivostí datacenter, zálohy k sobě domů bych se asi nevzdal (to platí mimochodem i pro pracovní aktivity).

    Proti WordPressu jsem neměl nic, jen že se o to člověk musí furt starat (upgrady).

    No především jsi pořád mlel, že je to „strašně napsané – hrozný bastl“. Update je už pár let klik klik (čti: dvakrát kliknout) a to včetně přechodu mezi major verzemi.

    Doufal jsem, že o Dokuwiki nebudu muset, jenže tam jsem upgradoval ne kvůli security updatům, ale prostě protože jsem měl problémy s výkonem a doufal jsem, že příští verze bude rychlejší.

    He, kolik lidí ti tam chodilo člověče? Já mám na MDV pár set lidí denně a je to naprosto v klidu….

  8. Hoši tohle je snad jen divadýlko, abyste mohli atakovat moji skvělou DokuWiki (RIP)!?! 😉 WordPress byl v době, kdy jsem zvažoval nový blog (mimochodem jsem používal ten co byl napsaný v Bashi), opravdu bastl. Samý háčky kde se člověk podíval, kód zkrátka šitý jako horkou jehlou. Jak je to dneska – nevím. Možná to od základů přepsali. Já udělal upgrade o dvě „úrovně“.

    Na starý blog mi chodilo přes sto lidí denně, na nový bohužel jen deset. Většina na staré zápisky přes Google. Ten mě nějak hrozně srazil dolů, ačkoliv jsem ponechal staré URL adresy funkční 🙁 Ta pomalost byla dána samotným DokuWiki – při každém načtení úvodní strany musel udělat výpis adresáře s tisíci soubory, setřídit je podle datumu aktualizace a deset jich načíst. Proto to trvalo kolem jedné vteřiny – ostatní stránky už byly ok. Takhle holt funguje blog běžící na wikině.

    Ale dost o mně… 😉

  9. Technologie nejsou od toho, aby jim člověk propadal, ale aby je používal. Jestli se ti s tím lépe dělá a všechno je jednodušší/lepší, no tak to klidně používej.

    Jo, takové řeči ti věřím, jen připomínám tři písmenka: HTC 😉

    Osobně bych se nejdřív přesvědčil, zdali a jak se dá zálohovat.I když má lzap pravdu s bezpečnostní a spolehlivostí datacenter, zálohy k sobě domů bych se asi nevzdal (to platí mimochodem i pro pracovní aktivity).

    No zálohovat… takové dokumenty si můžu postahovat na disk. Ale nedělám to, protože ruční zálohování je na prd, vzniknou kopie, u kterých musí být informace o datu a kontextu – to mi zvyšuje režii.

    A pak jsou to metadata, která nejdou zálohovat z principu. I když nevím, kolik jich máš ty. Štítkování, filtrovaní, shlukování apod. Já poměrně dost a byl to důvod, proč jsem de facto opustil Kontact (zůstal jen KMail) – tam to nejde přenést ani mezi verzemi, natož mezi počítači.

  10. >Jo, takové řeči ti věřím, jen připomínám tři písmenka: HTC

    No dobrá hračka to je, ale především má spoustu možností, které jsou prudce využitelné, a o to jde.

    >No zálohovat… takové dokumenty si můžu postahovat na disk. Ale nedělám to, protože ruční zálohování je na prd, vzniknou kopie, u kterých musí být informace o datu a kontextu – to mi zvyšuje režii.

    Čekal jsem, že v G. A. bude čudlík „vytvoř a stáhni offline zálohu“, který ti umožní zálohovat vše, co tam máš.

    >A pak jsou to metadata, která nejdou zálohovat z principu. I když nevím, kolik jich máš ty. Štítkování, filtrovaní, shlukování apod. Já poměrně dost a byl to důvod, proč jsem de facto opustil Kontact (zůstal jen KMail) – tam to nejde přenést ani mezi verzemi, natož mezi počítači.

    Neřeším, vystačím si s názvy souborů + locate, občas (výjimečně) sahám po Google desktop search.

  11. No dobrá hračka to je, ale především má spoustu možností, které jsou prudce využitelné, a o to jde.

    Jo, ale do Google Apps se nedostanu (jen přes prohlížeč).

    Čekal jsem, že v G. A. bude čudlík „vytvoř a stáhni offline zálohu“, který ti umožní zálohovat vše, co tam máš.

    Free verze to nemá, Edu jsme nedostali, zřejmě to má placená verze. Stále to ale nestáhne metadata.

    Neřeším, vystačím si s názvy souborů + locate, občas (výjimečně) sahám po Google desktop search.

    No máš zřejmě utkvělou konzervativní představu, že o tom rozhoduješ sám. Metadata jsou více či méně automaticky vytvářenou součástí prostředí (ať už KDE4 nebo Aplikace Google) a i když je nebudeš využívat, budou tam. Jak chceš zálohovat štítkované konverzace z Mail, Talk a Buzz? Jak zazálohuješ, komu jsi nasdílel tento dokument a s jakými právy? Jak zazálohuješ položky s hvězdičkou, ať už je to RSS v Readeru, projekt v Google Code nebo mail? Jak přeneseš filtry pro maily (a hlavně kam?) nebo lidi označkované na fotkách v Picase? To nejde – přesto právě tohle jsou cenná data.

  12. >No máš zřejmě utkvělou konzervativní představu, že o tom rozhoduješ sám. Metadata jsou více či méně automaticky vytvářenou součástí prostředí (ať už KDE4 nebo Aplikace Google) a i když je nebudeš využívat, budou tam. Jak chceš zálohovat štítkované konverzace z Mail, Talk a Buzz? Jak zazálohuješ, komu jsi nasdílel tento dokument a s jakými právy? Jak zazálohuješ položky s hvězdičkou, ať už je to RSS v Readeru, projekt v Google Code nebo mail? Jak přeneseš filtry pro maily (a hlavně kam?) nebo lidi označkované na fotkách v Picase? To nejde – přesto právě tohle jsou cenná data.

    Ne, mám utkvělou představu, že když ti integrované Google Apps všechno tohle nabízejí, tak to umí taky všechno zálohovat/exportovat. Nic víc.

  13. To se ale mýlíš a je to dost naivní předpoklad – u všech systémů, včetně a v první řadě KDE4 platí, že tohle se nezálohuje. Žádné takové nástroje neznám. U těch GApps možná do jisté míry existují ve vyšší edici, ale u KDE4 nejsou.

    Tady jsou nástroje třetích stran: https://www.dataliberation.org/google

    Je to docela dobrý projektový záměr pro Liberix – vývoj nástrojů, které vám umožní získat svoje data, když budete chtít.

  14. >To se ale mýlíš a je to dost naivní předpoklad – u všech systémů, včetně a v první řadě KDE4 platí, že tohle se nezálohuje. Žádné takové nástroje neznám. U těch GApps možná do jisté míry existují ve vyšší edici, ale u KDE4 nejsou.

    Vůbec nevím, o čem mluvíš.

    Metadata vytvářená KDE4 jsou uložena někde v .kde4/, v ten moment je mám zálohovaná spolu s ~/. Jsou k ničemu, protože se neexistuje nic, co by je automaticky nasáčkovalo někam jinam. Nicméně kdyby v nich byly velmi důležité informace, tak si určitě najdu způsob, jak je odtud dostat, protože mám zdrojáky nebo API nebo je to XML nebo tak něco. Ale to je celkem jedno, jde o technický detail, ale není to nic naivního ani nereálného – už jsem jednou něco podobného dělal.

    Umíš totéž s (meta)daty v GA? Co když bude třeba přejít na něco jiného v horizontu třeba pěti let?

    >Je to docela dobrý projektový záměr pro Liberix – vývoj nástrojů, které vám umožní získat svoje data, když budete chtít.

    Nesmysl.

    Tohle musíš mít vyřešené dopředu – ne to zajišťovat potom. A musíš mít tu možnost (spolehlivou) přímo v nástrojích Google. Jestliže tam není, je to na pováženou, protože to znamená, že nebude tak jednoduché přejít v případě potřeby jinam, případně si zálohovat data.

    Jestliže tohle nejde, začal bych se aspoň pídit po možnosti, jak/čím to jde, případně jak zajistit (zaplatit?) spolehlivé a 100 % garantované uložení dat – aby nebylo možné o ně přijít.

  15. Já to cítím jako moderní vendor lock-in. Není nic lehčího, jak si udržet zákazníka, než mu znemožnit přenést si svoji práci (historii). Momentálně Google monopol není, jak psal bibri, ale co až jednou bude? Na druhou stranu, je tu někdo jiný, kdo by nabízel alespoň z části podobný komfort a přitom umožnil lehce si sbalit kufry, slíznout si data a rozbalit je u souseda, pokud ten nabídne lepší služby? Pokud vím, tak ne.

    V tomto ohledu se mi hrozně líbí služba memotoo.com, která má snad 1000 způsobů synchronizace, ale jsou to jen kontakty. Ten zbytek nestojí moc za řeč (resp. ho nepoužívám).

  16. >Já to cítím jako moderní vendor lock-in. Není nic lehčího, jak si udržet zákazníka, než mu znemožnit přenést si svoji práci (historii). … sbalit kufry, slíznout si data a rozbalit je u souseda …

    Já to tak nevidím, podle mne není v této oblasti dostatečná standardizace, takže to prostě nijak jednoduše nejde. Nic to nemění na tom, že by mělo existovat tlačítko, které to všechno vyexportuje (jakkoliv) někam ven.

Komentáře nejsou povoleny.