Jak si vybrat digitální zrcadlovku: Co radí Michal Fanta (fotoblog odcloneno.com)

Rád bych si pořídil digitální zrcadlovku, ale dělá mi potíže se zorientovat v nabídce. Poprosil jsem o radu aktivní fotografy se slovy, že jsem domácí amatér, který má něco odfoceno s kompakty a chtěl by se posunout dál – nebo vlastně blíž k detailu 😉 Tak vybírám svou první DSLR. Dnes mi radí Michal Fanta, který provozuje blog Odcloněno.com.

Michal Fanta o svém blogu píše:

Odcloněno.com je web resp. blog o fotografování nejen pro fotografy pohledem fotografa Michala Fanty. Každé pondělí naleznete rozhovor s talentovaným flickr fotografem, každou středu zhodnocení předchozí a zahájení nové foto mise a každý čtvrtek tip, radu, či užitečnou informaci ze světa fotografie. Hlavní myšlenkou tohoto webu je, že vybavení není to podstatné pro skvělou fotografii, ale právě člověk – fotograf, jehož „kreativní oko“ a dobrá duše tvoří umění.

Děkuji mu za rady a informace a samozřejmě za inspirující materiály. Líbí se mi jeho rubrika Foto mise, kde komentuje a hodnotí fotografie zaslané od čtenářů. Musím se snažit, chtěl bych se tam jednou dostat. 🙂

Fotoblog Odcloněno.com

Michal Fanta radí, jak vybrat zrcadlovku

Přechod z kompaktního fotoaparátu a koupě první digitální zrcadlovky se mnohým z nás jeví jako nadlidský úkol. Třebaže máme na výběr z ne příliš vysokého počtu systémů, najdeme na webu tolik zbytečných informací, že nám z radosti jako je nákup nového fotoaparátu jde hlava kolem a nakonec trávíme hodiny a hodiny na fórech, kde se nám hlava dále zamotává.

Na mnoha diskusních fórech vyčteme názory “expertů”, kteří kladou nejvíce důrazu na to, co v podstatě není důležité. Z jejich příspěvků člověk získá pocit, že proto, aby mohl dělat dobré fotky, musí mít ten nejlepší fotoaparát, který peníze mohou koupit, a kompaktní fotoaparát to podle nich většinou není. Po nákupu pak stejně zjistíme, že pro skvělé fotky není DSLR zárukou a je prvně třeba skvělého fotografa.

Ale abych tu dlouze nemoralizoval, pojďme raději k věci. Když jsem si koupil svou první digitální zrcadlovku, pořídil jsem ji s kitovým objektivem, který není nijak zvlášť kvalitní a třebaže jsem s ním vytvořil relativně úspěšné fotografie, dnes mi těch 4500,- (cca cena setového objektivu) jen tak leží ve skříni.

Pokud bych šel zítra do obchodu pro svou první DSLR, koupil bych si Canon nebo Nikon DSLR, protože tyto dvě firmy jsou nejrozšířenější po celém světě, a tudíž k nim najdu nejvíce informací, tipů a triků, příslušenství, kamarádů s objektivy etc. HD video je dnes samozřejmost. Dále bych pořídil jenom tělo bez “kiťáku” s 50mm f/1.8 nebo raději f/1.4 objektivem. Jedná se o ostrý a rychlý resp. světelný objektiv, se kterým sice musím zoomovat nohama, ale který mi dá velký rozlet a potenciál pro snadnější transformaci mé vize do výsledné fotografie a pokud jej neztratím nebo nerozbiji, budu jej mít napořád.

Navíc pro rodinné fotografie je 50mm objektiv perfektní, ne nadarmo se mu říká portrétní sklo. S tím, jak budu fotit, pak časem zjistím, jestli mi objektiv stačí na to, co potřebuji, a nebo jestli bych si raději pořídil delší či kratší objektiv. A i kdybych si nechtěl kupovat jiný, stejně bych si asi pevnou padesátku pořídil, pokud bych hodlal fotit hlavně “rodinné fotografie”.

Dále bych rád dodal, že existuje mnoho cest do Říma a že ta má není jediná správná a nemusí vyhovovat každému.

Doufám, že vám to pomůže, přeji úspěšný výběr a hezký den.

Michal Fanta, www.odcloneno.com

5 komentářů u „Jak si vybrat digitální zrcadlovku: Co radí Michal Fanta (fotoblog odcloneno.com)“

  1. Kurnik, na pevnou a světelnou padesátku jsem ve svém textu úplně zapomněl. Zcela souhlasím, může to být dlouhé měsíce klidně jediný objektiv začínající fotografa a nic se tím nezkazí. Často je to lepší než zoom, který může připoutat fotografa na jedno místo s tím, že si vše „přitáhne“. Není tomu tak, je potřeba měnit úhly a vzdálenosti, což se s pevným musí už z principu.

  2. Začínal jsem s 50mm na kinofilmu a nelituji. Na APS-C bych si ale spíš vybral něco k 30mm. Člověk pak se snadněji vejde do místnosti…

  3. Tomáši – nevadí, žes zapomněl, napsal jsi důležité informace, já si z toho všeho udělám nějaký souhrn, takže díky i za komentáře.

    Zdeňku, není to tím, že máš aspoň dva metry? 😉

  4. Nene, tím to určitě nebude 🙂 50mm je prima pro „fullframe“, ale aps-c je nezanedbatelně menší čip a pak je 50mm sklo do interiéru dost dlouhé.

  5. Zbývá dodat, že s Canon crop faktorem (1,6) se z padesátky stává osmdesátka (tedy portrétní sklo). Nikon má crop faktor 1,5 myslím, takže tam je to o chloupek více do široka…

Komentáře nejsou povoleny.