Výběr digitální zrcadlovky – rady pro začátečníky (Peťoš a lzap)

Zkoušel jsem zrcadlovkuJak a podle čeho si vybrat digitální zrcadlovku? Kupovat setový objektiv, nebo jiný – a podle jakých parametrů? Kterou značku nebo model si vybrat? Pokračuje můj dotazovací seriál. Několika fotografům jsem položil otázku: Jakou zrcadlovku si vybrat za cca dvacet tisíc korun? Čtěte jejich odpovědi, dnes Petra a Lukáše.

Petr Šafařík

Autor knih o Linuxu, astrofyzik, balič RPM balíků a vývojář Mandriva Linuxu. Hodně času věnuje portálu MandrivaLinux.cz a systému Mandriva Linux jako takovému. Fotky publikuje na svém blogu – v článcích najdete prezentace. Jeho blog má adresu www.petos.cz.

Já mám stařičký Canon EOS 350D. Byla je to jedna z prvních zrcadlovek ze stovkové řady a jako takový samozřejmě trpí některými neduhy typickými pro jeho věk a, přiznejme si, i generaci. Přesto dokáže spolu s kvalitním objektivem dělat moc pěkné fotky – vše je ovšem vždy v rukou (a oku) fotografa. Jsem poměrně hodně věrný značce – Canon mám já i většina mých známých, takže nebývá problém s případnými objektivy atd.

Canon EOS 30D Digital
Canon EOS 30D Digital, zdroj Wikipedia

Canony obecně, co jsem měl zatím v rukou, jsou kvalitní, co se týče jak produkovaných snímků, tak i kvality technického zpracování foťáku jako takového. Ostatní značky s výjimkou Nikonu, jmenovitě Olympus, mi nepřipadají ani zdaleka tak kvalitní. Olympus má kvalitní marketing, bohužel tím to končí…

Se 20 000 Kč max je to poměrně náročné – protože ani ten nejlepší foťák neudělá pěkné fotky bez kvalitní optiky. Z nabídky, která je v současné době k dispozici (z výše uvedených důvodů jsem se díval pouze na Canon), bych koupil jen tělo (asi 500D, nikoli 1000D) bez setového objektivu. Ty jsou opravdu špatné, celé plastové a nekvalitní. K tomuto tělu (dá se sehnat asi za 13 500 Kč) bych přidal nějaký objektiv v rozsahu řekněme 17-70 mm.
Jako poměrně slušný bych viděl něco jako mám já – Sigma 17-70, ovšem když to sečteš, dostaneš se přes částku 20 000 Kč. Jako poměrně slušný se na první pohled jeví Sigma 18-125 mm. Chce to ovšem trochu projít weby a překontrolovat recenze. Zrcadlovka za 20 000 včetně objektivů – to prostě není moc. Doporučuji ale pořídit lepší sklo než tělo…

Lukáš Zapletal

Lukáš Zapletal (lzap) se zajímá o IT v oblastech analýzy, vývoje softwaru, administrace, Linuxu, SOA a systémové integrace. Rozjížděl časopis LinuxEXPRES, byl jeho šéfredaktorem a vždycky byl a je ochoten poradit (za což díky). Bloguje na lukas.zapletalovi.com.

Ačkoli sám sebe považuji za „canoňáka“, tuto značku ti nedoporučím. Ani žádnou jinou. A už vůbec ne konkrétní model. Fotoaparát je spotřební zboží jako každé jiné a pakliže máš zájem o zrcadlovku s univerzálním objektivem, je v podstatě jedno, kterou značku nebo model. Jiné by to bylo, pokud bys plánoval dlouhodobé investice v podobě nákupu několika objektivů, blesků, filtrů a dalšího příslušenství. Tam hraje roli vzájemná kompatibilita (fotograf většinou zůstává u jedné značky) a i v tomto případě jsou jakékoliv rady těžké.

Je to dřina

Pokud jsi doposud fotil na kompakt, je nutné si uvědomit propastný rozdíl mezi zrcadlovkou a kompaktem. Ten je způsoben velikostí. Jednak těla fotoaparátu a také čipu. V prvním případě již intuice napoví, že zrcadlovka s univerzálním objektivem a případným bleskem se už neschová do kapsy. Není tak pohotová, protože ji člověk obvykle nenosí stále u sebe. Focení je pak větší „dřina“, a to doslova. Více skrytá je však ona zmíněná velikost čipu.

Světla je vždycky málo

Malé čipy v kompaktech mají jiné vlastnosti než ty v zrcadlovkách. Člověk se na ostrou fotku „nenadře“, téměř všechno je ostré. Někdy to sice dohání člověka chtivého „rozmazaného pozadí“ u portrétu k šílenství, ale stejné zoufalství je vidět i na druhé „straně“. Fotit se zrcadlovkou je zkrátka těžší, fotograf hlídá více věcí, pracuje s hloubkou ostrosti a věčně „bojuje“ se světlem. Je ho totiž obvykle málo. Je to jiný způsob focení nabízející více kreativity za cenu většího přístroje a složitějšího postupu.

Testovat v prodejně

Těla dnešních zrcadlovek nabízejí velmi podobné funkce a prakticky žádný z hlavních čtyř výrobců abnormálně nevybočuje specifickou vlastností nějakého modelu. Místo nějakého srovnávání parametrů v e-shopech, které v podstatě nakupujícímu nic neřeknou (naopak), bych se zaměřil na praktické funkce a fyzické odzkoušení na prodejně. Není nic lepšího než udělat pár testovacích fotek a přístroj podržet v ruce. Zaměřil bych se hlavně na základní funkce a stranou ponechal „vychytávky“ typu nahrávání videa v HD rozlišení a podobné nesmysly.

Klíčový je objektiv

Kapitolou samou o sobě je pak objektiv, který si vybereš podle toho, co chceš fotit. Nejlepší je začít univerzálním objektivem (zhruba 30 – 100 mm v přepočtu z kinofilmu), který poslouží ve všech situacích (portrét, krajina, reportáž i sport). Čím lepší je světelnost (nižší číslo f), tím je objektiv kvalitnější, širší, dražší, větší, těžší. Velmi dobré jsou také objektivy s pevnou světelností (stejná světelnost v celé ohniskové vzdálenosti), a také „pevné“ objektivy (úplně bez „zoomu“). V dané cenové relaci to vypadá zřejmě na cenově výhodný „set“ (tělo + objektiv), ale pokud bude možné koupit objektiv zvlášť – byť za cenu mírného překročení limitu – opravdu bych neváhal. Objektiv rozhoduje o výsledné kvalitě fotografie nejvíc. Více než tělo samotné.

…a stativ

Jestli jsi u kompaktu nikdy nepotřeboval stativ, tak věz, že u zrcadlovky ho potřebovat budeš. To je naprosto jisté, pokud to myslíš s focením vážně. Tam, kde kompakt fotí ostře, zrcadlovka musí čas natahovat. Jestliže již stativ máš, tak si ověř, zda unese i větší a těžší přístroj. Doporučuji přikoupit štěteček na nečistoty a polarizační filtr. Obojí je totální základ. Do začátku postačí i levnější značka.

Jsi rozhodnutý?

Před nákupem zrcadlovky (ať už digitální nebo kinofilmové) si polož jednu otázku. Opravdu chci zrcadlovku? Aby se pak nestalo, že na ni bude sedat prach. Protože i s malým, pohotovým kompaktním přístrojem lze dělat pěkné fotky. Pokud je odpověď ano, je jedno, kterou značku nebo objektiv. Fotí všechny dobře. Přeji pevnou ruku a hodně světla.

9 komentářů u „Výběr digitální zrcadlovky – rady pro začátečníky (Peťoš a lzap)“

  1. Jen bych doplnil, že jsem uvedl ohnisko univerzálního objektivu přepočítané z 35mm kinofilmu (Canon/Nikon crop faktor), což může být zavádějící. Typicky se na objektivech uvádí právě kinofilmový úhel, to znamená, že na objektivu bude napsáno něco jako 18mm – 70mm. Ale jsou výjimky – objektivy určené pro menší APS-C čipy (např. Canon je označuje jako EF-S).

    Ještě mě napadl jeden tip, který jsem si na sobě vyzkoušel. Koupil jsem si v bazaru kinofilmovou zrcadlovku (Canon 3000V cca za 3 tisíce i s univerzálním objektivem). Foťák dělá bájčné fotky, zejména v kombinaci s legendárním Canon EF 50mm f1.8 (nový stojí 4 tisíce). Jistě, není to digitál, ale má to svoje výhody (dynamika obrazu je oproti digitálu o mnoho lepší). Počáteční náklady malé a případný objektiv lze využít poté i na digitálu (objektivy EF lze využít na APS-C čipech avšak EF-S již na 35mm kinofilmu nikoliv).

  2. No, já jsem docela dlouho fotil s Canonem EOS 50 (kinofilm). Dělá krásné fotky a stále ho mám doma. Pak jsem dlouho fotil (a vlastně fotím doteď) s Canonem EOS 300D. Je to velmi dobrý stroj, ale při focení na RAW na velkou kartu je dost líný. K němu mám objektiv Tamron 18-200. Ano, ten rozsah je dost děsný a objektiv je trochu tmavý, ale dá se použít prakticky kdykoliv. S bleskem Nissin, stativem, polarizačním a přechodovými filtry už je to docela slušná výbava. Ale pod stromeček si dám Canon EOS 60D. Tělo sice stojí přes 20k, ale myslím, že se to vyplatí. A časem dojde i na lepší objektivy. 🙂 Zbytek příslušenství bude sloužit dál. Měnit značku nemá smysl. Když vezmu do ruky jinou značku nějakého kamaráda, vždy dlouho hledám kde co nastavit. 🙂

  3. Díky za tip, Luboši.

    Vojta, Lukáš – tuším, že klasika je klasika, ale do toho nejdu. Fakt bych rád digitální… 🙂

  4. Na kinofilmový Canon EOS 50 sice nedám dopustit, ale většinou fotím s digitálním EOS 300D. Ono když už člověk má nějaké to vybavení, tak se obvykle drží značky, aby nemusel kupovat vše najednou znovu… Mám pocit, že Canon EOS 60D, klidně s objektivem 18-135 (ten vypadá celkem rozumně) za 30k není nejhorší cena (tělo za 23k). Z levnějších (Canonů) bych asi sáhnul po 550D, ten se jim, myslím, velmi povedl. Jinak Pentaxy i Nikony jsou super, takže pokud nemáš žádné vybavení, chybu s nimi asi neuděláš. Ke Canonům je asi nejlepší škála příslušenství (různých firem), mají skvělou ergonomii a jsou kvalitní. Já si rozhodně nemůžu stěžovat. 🙂 A díky rozšířenosti k nim je i výborný servis.

  5. Ahoj, článek je super, ale přece jen bych k tomu něco měl. Chápu to, že máš dobré zkušenosti se značkou Canon, a že radíš ze svých vlastních zkušeností, ale bylo by dobré aspoň zmínit i jiné značky. Jestli s nimi nemáš zkušenosti, tak se klidně mrkni na dpreview.com……
    V dnešní době jsou velmi srovnatelné Canon, Nikon a Pentax. Všichni mají své klady a zápory, každý má jiné tělo a někomu lépe padne do ruky něco jiného.
    Jen bych ještě dodal, že mé zkušenosti jsou takové, že jsem fotil Canonem, ale dnes fotím Nikonem. Přístup i kvalita Nikonu se mi líbí víc a i v testech na dxomark.com vycházejí lépe Nikony. Mají větší tonální i dynamický rozsah, menší šum při vyšším ISO….. Opravdu nelituji toho, že jsem koupil Nikon. Třeba se to zase někdy obrátí a bude na tom lépe Canon, ale Nikon už teď má takový náskok, že tomu pomalu přestávám věřit 🙁

    Na závěr pro ty co vybírají zrcadlovku:
    Když koupíte Canon, budete s kvalitou spokojení a když koupíte Nikon, taky neprohloupíte. Podívejte se na testy na dxomark.com, nebo na dpreview.com a jestli máte možnost, tak si foťák běžte i někam vyzkoušet, jak se vám drží, ovládá…. A vyberte si ten, který se vám bude dobře ovládat a budete spokojeni s kvalitou fotek….

  6. Dobrý den, můžete mi prosím ozřejmit větu „Tam, kde kompakt fotí ostře, zrcadlovka musí čas natahovat.“? Domníval jsem se, že se zrcadlovkou to bude právě obráceně. Nyní fotím na kompakt a dobré fotky jsou pouze při dokonalých světelných podmínkách. V místnosti je prakticky nemožné udělat foto. Nedávno jsem si půjčil v hospodě zrcadlovku a v „přítmí“ fotila bez blesku dokonalé fotky – to mě dost nalomilo v rozhodování také si pořídit zrcadlovku.

    Ještě dotaz ke značce – všichni zmiňujete Canon nebo Nikon – po přečtení nár recenzí jsem se (zatím ne definitivně) rozhodl pro Pentax K-r. Máte někdo zkušenost s touto značkou/modelem? Děkuji.

  7. >>> Menší čip v kompaktu má z principu vetší hloubku ostrosti. <<<

    Tedy pokud budete chtít vyfotit dvěma přístroji _stejnou fotku_ (tedy budete je oba mít vedle sebe) se _stejnou hloubkou ostrosti_ při _stejných podmínkách_, bude třeba u zrcadlovky fotit na delší čas (nebo vyšší ISO, větší clonové číslo).

    Co je to "dokonalá" fotka? To že se vám líbila ještě neznamená, že byla ostřejší než ta z kompaktu. Důležité parametry, které je třeba zachovat aby platilo to co jsem napsal ve článku, jsem podtrhl. Pokud se zachovají, je tomu skutečně tak.

    Z popisu je patrné, že jste přístroji fotil při dvou naprosto odlišných situacích. Žádný člověk na světě nedokáže jen okem porovnat světelné podmínky. Příroda nám dala zornice, které reagují na světlo. Jedině přístroj řekne, ve které situaci bylo vlastně doopravdy světla víc.

    Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus – je to jedno.

  8. Chtěl bych koupit zrcadlovku ale nevím jakou nemám na ní nějak hodně peněz rozhodoval sem se mezi canonem a nikonem zatím zvítězil canon poradíš ???

    Dík moc

Komentáře nejsou povoleny.