Jabber je ideální způsob pro pokec – mnohem lepší než ICQ

jabber_logoJabber je obecný název pro technologii, která lidem umožňuje komunikovat po internetu. Jedná se o podobný způsob komunikace, jako je ICQ nebo třeba Skype. Jabber má ale mnoho výhod, které zmíněné služby nemají. A protože mu patří budoucnost, je vhodné se mu věnovat už teď.

Jabber používám už dlouho, už jistě tak sedm osm let. Software pro zprovoznění takové služby může používat každý trochu schopný ajtík, ale to je samozřejmě teorie – v reálu je potřeba množství zkušeností a technika, pokud mají takovou věc používat tisíce (a více) lidí. U nás má nejdelší historii a asi i nejvíce zkušeností tým portálu Jabbim.

Jak to funguje?

Je třeba vědět, jaký server budete používat – doporučuji právě jabbim.cz. Pak je nutné mít program pro vlastní komunikaci – Jabbim tým vyvinul vlastní program, který běží ve Windows i v Linuxu (ale není jediný). Takže si ho stáhněte, v některých distribucích už je k dispozici přímo v softwarových zdrojích. Po nainstalování je nutné založit si na vybraném serveru účet, pod kterým budete komunikovat. K tomu si musíte vymyslet přihlašovací jméno a heslo. Přihlašovací jméno bude součástí vaší adresy a heslo je jasný bezpečnostní prvek.

V kolonce Jabber server si vyberte některý ze serverů, které tým provozuje – jsou tam i slovenské nebo polské varianty. Pak zadejte přezdívku a heslo. Z přezdívky a serveru vznikne tzv. JID – Jabber ID, tedy vaše označení pro jabber. Pokud znáte ICQ, tak víte, že tam má každý uživatel složité a nezapamatovatelné číslo; ve skypu zase máte jakékoliv jméno. Tady máte označení, které vypadá jako emailová adresa, ale není to emailová adresa. Nelze na ni posílat emaily. Tohle je vše poznávací znamení, komunikační adresa.

Nezapomeňte si nahoře zatrhnout, že chcete účet vytvořit. To se dělá jen poprvé – příště už se program k serveru sám přihlásí.

Dál už to funguje jako v jiných komunikačních programech – máte seznam kontaktů, kterým píšete do okna zprávy a hned vidíte, jak vám odpovídají. Můžete si přidat i ICQ kontakty, pokud na tom trváte. Slouží k tomu prostředník – program, který zprostředkovává komunikaci mezi Jabberem a třeba ICQ. Já ale ICQ chápu jako překonanou věc, která dosloužila a mizí v dějinách. Nemá žádnou valnou budoucnost – je přetížená, neustále chodí nějaký spam a člověk nemá šanci si pamatovat kontakty na kámoše.

Srovnání s ICQ

Pokusil jsem se srovnat Jabber a ICQ. Přiznávám ale, že ICQ jsem nikdy nepoužíval příliš aktivně. Účet mám, ale používám ho jen pasivně kvůli několika málo lidem.

Jabber (Jabbim.cz) ICQ
Náklady na pořízení zdarma zdarma
Náklady na provoz zdarma zdarma
Omezení provozu žádné reklamy
Protokol otevřený, známý uzavřený, neznámý
Mezinárodní standard ano, XMPP ne
Přenos hlasu ano neprý ano
Možnost použít pro komerční účely ano ne (zakazuje licence, přesto porušováno)
Možnost zabudovat do vlastního softwaru ano ne
Podporované platformy Windows, Linux, další oficiálně jen Windows
Běží v mobilním telefonu ano ano
Software k dispozici ohromné množství jeden oficiální klient, množství neoficiálních (=de facto nelegálně používaných)
Přenos souborů ano ano
Tvar uživatelského jména jmeno@server.cz (nebo jiná „koncovka“) dlouhé číslo
Další služby slovníky, fotoalba, počasí, twittování, soukromý i veřejný disk o vysoké kapacitě, hry, TV program hry, dále nevím

Proč bych měl/a Jabber používat?

Jabber je

  • moderní a progresivní
  • snadno přenosný
  • bezpečný (nechodí spam)
  • otevřený a variabilní (Windows, Linux, mobil, na výběr desítky programů)
  • univerzální – nabízí moře služeb

6 komentářů u „Jabber je ideální způsob pro pokec – mnohem lepší než ICQ“

  1. Ahoj, pěkné srovnání. Myslím ale že po icq funguje i přenos hlasu a videa.

  2. Opakování matka moudrosti 🙂 (jednou by mě zajímalo kdo je otec). Na serverech od Jabbim.cz je docela fajn udělat si VIP účet, cena je nízká, získaná přidaná hodnota vysoká a klukům kolem serveru to pomůže.
    BTW: XMPP (Jabber protokol) je nejpoužívanějším protokolem na světě pro IM. Konkurence jim nesahá ani po kotníky.

  3. Hezký článek. Jabber doporučuji. Jen ke srovnání.

    Přenos hlasu, ne „prý ano“, ale „ano“ systémem push-to-talk. Mnoho lidí co znám hlas po icq využívá.

    Oficiálně podporované platformy, mimo Win, např. MacOS 9 – X, Symbian OS. Díky ICQ2Go! pak v uvozovkách i spousta dalších.

    Neuvedené výhody ICQ proti Jabberu – početná uživatelská základna.

  4. Ad „dlouhé číslo“ – někteří ho mají docela krátké 🙂 Já třeba heslo ke svému původnímu účtu na ICQ nezapomněl (tuším ho mám z roku 1999).

    JabberID je ovšel jiný kafe – to je nezapomenutelný a daleko lepší.

    Důležité je také zminit, že Jabber je distribuovaná služba. ICQ by mohlo teoreticky spadnout, kdyby se „pokazily“ centrální servery firmy AOL. U Jabberu může vypadnout vždy jen část… i když….

  5. Výhody a nevýhody ICQ jsem se pokusil sepsat na blogu: https://m1c4a1.blogspot.com/2009/04/vyhody-nevyhody-icq.html
    Každopádně mnoho proklamovaných výhod jabberu člověk často nevyužije, např. tu decentralizovanost serverů. Např. v ČR mají skoro všichni uživatelé jabberu účet na jabber.cz, pokud vypadne ten (jako že se to poslední dny stávalo), tak se s nimi stejně nedomluvím. Leda že bych si u každého uživatele pamatoval řadu jeho jabber účtů, většina ale stejně používá jen jeden.

Komentáře nejsou povoleny.