Hromadné stahování souborů ve Firefoxu – stáhněte si legálně třeba dílo Karla Čapka

firefoxPokusím se spojit dvě věci. Ta první je bezesporu zajímavější a mluví o ní všichni – kompletní dílo Karla Čapka je k dispozici úplně všem, protože vypršela autorská práva. Městská knihovna v Praze umístila kompletní dílo na internet, odkud si je všichni bibliofilové (a sběrači všeho zdarma) mohou stáhnout. Ta druhá věc je technická – jak to uděláte, když je to několik desítek souborů? Budete klikat? Ne, poradím vám snadné řešení.

Pokud jste linuxáci, pak si přečtěte zápisek Martin Šína, který na to jde s textovým prostředím a wgetem.

Používám prohlížeč Firefox – je zavedeným standardem a hlavně ho lze rozšiřovat o nové funkce. Ty se instalují z internetu jedním kliknutím. Firefox umí stahovat soubory, ale musíte na každý kliknout – otrava. :-/ Existuje ale doplněk DownloadThemAll („Stáhnijevšechny“), který vám nabídne všechny odkazy nalezené na stránce. Vy si jen vyberete, co chcete stáhnout a kliknete na tlačítko. Stáhnete tak během pár sekund kompletního Čapka.

Instalace doplňku

Na oficiální stránce s doplňkem klikněte na velké zelené tlačítko Přidat do aplikace Firefox. Potvrďte instalaci a nechte Firefox, aby se ukončil a znovu spustil – vyzve vás k tomu, poslechněte.

Stažení více souborů

Pokud chcete toho Čapka, přejděte na stránky knihovny. Poté spusťte v nabídce Firefoxu Nástroje | Nástroje DownThemAll okno DownThemAll!.. Zobrazí se okno plné odkazů, je jich fakt hodně. Knihovna poskytuje knihy ve formátech TXT (běžný text), PDF, RTF, HTML a PDB/PRC (elektronické knihy pro Palmy). Předvolené filtry vám nenabídnou označení těchto typů souborů, proto si je musíte hromadně vybrat sami.

K tomu vám pomůže vstupní řádka Rychlé filtrování, která je dole. Do ní se zadá maska souborů, které chcete stáhnout – stačí určit jen příponu:

/(.(html|htm|rtf|doc|pdf|prc|pdb|epub|txt))$/
Výběr souborů ke stažení

Pokud chcete jen některé, samozřejmě uvádějte jen ty – jednotlivé typy se oddělují znakem | . Uvedená varianta stáhne všechny soubory, je jich asi za 170 megabajtů. Nezapomeňte vybrat cílový adresář, to je řádek Soubory uložit do. Stahování zahájíte kliknutím na tlačítko Začít stahovat!

Městská knihovna sama sebe zkracuje jako MKP, ale webovou adresu má www.mlp.cz – překlep to asi nebude… Nevíte někdo, proč to tak je?

Stažené soubory

8 komentářů u „Hromadné stahování souborů ve Firefoxu – stáhněte si legálně třeba dílo Karla Čapka“

  1. Tipuju, že mlp je zkratka od anglické verze názvu (Municipal Library of Prague)

  2. Odhad na „Municipal Library“ je trefa do černéhé. Vpodstatě to ale byla jakás takás „nutnost“, protože doména http://www.mkp.cz byla v době, kdy se knihovna rozhodla proniknout na internet již zaregistrovaná a vlastník se jí drží zuby nehty. A tak stále platí, že Městská knihovna v Praze je MKP na http://www.mlp.cz 🙂

  3. Ja bych nerekl zuby-nehty, spise za ni chce neunosnou castku. To je u techto kratkych domen normalni, zejmena pokud jde o velkou instituci 😉

Komentáře nejsou povoleny.