Přiznávám dvě srdcovky. Máte nějaké i vy?

Srdovka - Dicentra, zdroj https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dicentra-spectabilis.jpgMáte nějaké srdcovky, nebo na ně nemáte čas? Že nevíte, co to je nebo co tím myslím? Je to jednoduché – každý se staráme o svou hlavní práci a věnujeme ji hodně času a energie. Jenže se po čase ukáže, že nějaká energie zůstává a nechce být spotřebována na práci. Co s ní? Najít si srdcovku (skutečně nemyslím milenku).

Srdcovka je aktivita pro zábavu, něco, co člověk dělá, že ho to baví. Obvykle skončí hned po zahájení – nebo skomírá. Mám dvě srdcovky. A byl bych rád, kdyby se k té jedné našel někdo, kdo by se třeba o ni chtěl taky zasloužit. Protože – jak vyplývá z potřeb každého člověka – já v tom vidím smysl, i když první námitka bude „Ty se snad nudíš?!“ Ne…

O srdcovkách píše Tomáš Hajzler na svém blogu. V podstatě dal mým srdcovkám právo existovat. Díky. 😉

Blog o softwaru?! Si upad?

Ano, mám bloček, kam píšu o programech. Můžu psát na LinuxEXPRES nebo na x jiných webů, já jsem si ale založil blog na blogger.com a pojmenoval ho Technologická přestávka. Podobně jako v případně názvu GNU (GNU is not Unix)  jde tady o to, že to není blog o mé práci a že slouží jako odfrk. Takže píšu o open-source softwaru. 😉 V čem se má odlišovat?

  1. Píšu o tam skutečně o programech, které mě zaujaly nebo je považuji za přínosné nebo originální.
  2. Píšu tam, když mám čas a chuť.
  3. Píšu s ohledem na sebe, ne s ohledem na čtenáře.
  4. Píšu krátce a vždy s obrázkem.

Ale nejsem jako Cimrman, takže mi na rozdíl od něj vadí, že mi tam nechodí lidi. Tedy chodí, ale málo. Chci vás tedy poprosit – choďte tam taky, nebo si připojte drátek (RSS). Stojím o odezvu a čtenáře. Bude se psát jen o softwaru – chci mít kvalitní, čistě softwarový, webík.

Bazmeky

Druhá srdcovka je z jiného ranku. Pár nefunkčních věcí mě naštvalo tak, že jsem se rozhodl o nich psát cíleně. Koupil jsem doménu Bazmeky.cz, nastyloval ji a sepsal první krámy, které mi přišly pod ruku. A tady bych byl rád, kdyby se našel někdo, koho to osloví taky – vytvářet web, kde bude seznam špatných výrobků.

Co je cílem?

Vytvořit web s kvalitním obsahem (a snad dobrou pozicí ve výsledcích vyhledávání), kde bude seznam krámů. Tím se myslí třeba spotřebič, kterému se po půl roce zlomí vypínač, struhadlo, které v myčce zrezaví, nebo vrták, který se hned zlomí. Chápejte to jako obranu nasraného spotřebitele proti odfláknuté práci. Obávám se, že materiálu bude dost.

Co je potřeba udělat?

Pokud byste se chtěli stát spoluautory webu, pak bych jako potřebné viděl:

  1. Vytvořit pěkný vzhled, současný je sice správně depresivní, ale nelíbí se mi. A šablona je stará.
  2. Vytvořit formulář pro příjem nového bazmeku.
  3. Plnit web daty – oslovit přátele, rodinu a nechat je formulář vyplnit.

Co z toho?

Pokud vás nic z toho nezaujalo, pak asi nemohu nic nabídnout – je to koníček. Pokud vás třeba Bazmeky.cz zaujaly, pak vám nabízím spoluautorství webu, de facto nic jiného nabídnout nemohu. Chtěl bych zkusit vytvořit web z ničeho. Prioritou sehnat samozřejmě data data data. Podaří se to? Pomůžete? (Sledujte Twitter.)

Díky za jakoukoliv reakci. Jaké jsou vaše srdcovky?

4 komentáře u „Přiznávám dvě srdcovky. Máte nějaké i vy?“

  1. JJ, nápad s bazmeky.cz se mi líbí. To by mohlo mít smysl, šel bych do toho. Možností je mrak. Umím jen WordPress, takže by se to dalo dát na wordpress šablonu. Atd… Na delší povídání.

  2. Jednu „srdcovku“ jsem si pořídil před skoro sedmi lety – týká se počítačů a žere každou volnou chvíli – je to náš webhosting klenot.cz. Začalo to jako snaha o přesun mailů z kolejí někam na vlastní server a skončilo tak jak skončilo 🙂 Klenot mi dnes dokáže sebrat jakýkoliv volný čas. Naštěstí na to nejsem sám, ale řeší to i další kolegové.

    V práci koukám do počítače případně dost komunikuji s lidmi, proto jsem si našel před časem něco co s počítačema nesouvisí a ani lidi se do toho moc nemotají 🙂 Začal jsem se střílením – sice z toho nevznikne nic zajímavého pro ostatní, ale dobře se odreaguji a umožní mi to na chvíli „vypnout“.

  3. @Sborez Díky. Jede to na WordPressu, mně se ten vzhled ale moc nelíbí. Kdyby někdo namaloval něco lepšího, tak si to nakóduju do šablony… Pokud máš nějaký bazmek, sem s ním. 🙂

    @Zdeněk Já jsem přemýšlel, jestli je ten článek úplný – nemyslel jsem tím zcela jakékoliv aktivity (nezapočítal jsem třeba focení), ale spíš věci, které se dotýkají toho, co dělám celý den, přesto jsou něčím odlišné. Svou střelbu si promítnu do focení…

Komentáře nejsou povoleny.